Het isoleren van je woning brengt natuurlijk een groot aantal voordelen met zich mee. En dan heeft spouwmuurisolatie als methode ook nog eens een aantal extra voordelen vergeleken met de andere manieren om je woning te isoleren. Het is dus erg gemakkelijk om te bedenken waarom spouwmuurisolatie een goed idee is. Toch zijn er ook altijd enkele nadelen waar je aandacht aan moet besteden en die soms niet voldoende worden genoemd. Onderstaande lijst met voor- en nadelen van spouwmuurisolatie heeft je een goed idee van wat je exact van deze isolatiemethode kunt verwachten.
Inhoud van dit artikel:
De voordelen
Spouwmuurisolatie heeft vele voordelen en dit is dan ook de methode bij uitstek voor het isoleren van je gevelmuren. Het onderstaande lijstje geeft exact aan waarom spouwmuurisolatie zo populair is.
- Goedkoop: allereerst het grootste voordeel van spouwmuurisolatie en dat is de prijs. Je kunt dit al laten uitvoeren voor een bedrag dat ligt tussen €15 en €30 per vierkante meter. Hiermee is het één van de goedkoopste manieren om je woning te isoleren.
- Snel: omdat het isolatiemateriaal onder hogedruk via een aantal gaten je spouw in gespoten wordt zijn de werkzaamheden vaak al binnen één dag afgerond.
- Weinig overlast: alle werkzaamheden vinden buiten plaats en binnen zal je hier dus geen last van hebben. Ook buiten gebeurt er weinig bijzonders, behalve het boren van de gaten en het aansluiten van de machine. Naderhand zal je niets meer zien en heb je nauwelijks wat van de werkzaamheden gemerkt.
- Besparingen: als je spouw breed genoeg is en je gebruikt een goed isolatiemateriaal, dan kun je met spouwmuurisolatie zeer goede isolatieresultaten behalen. Dat betekent dat je jaarlijks een mooie besparing zal maken op de energierekening. Je kunt rekenen op een jaarlijkse vermindering van 7 tot 9 kubieke meter gas per geïsoleerde vierkante meter.
- Terugverdientijd: omdat de besparingen groot zijn en de investering is klein, is de terugverdientijd voor spouwmuurisolatie ook erg kort. Je kunt er op rekenen dat je de investering binnen 5 jaar hebt afbetaald met de besparingen.
- Meerwaarde woning: een woning met geïsoleerde muren zal in waarde stijgen. Vandaag de dag wordt hier door kopers veel aandacht aan besteedt.
- Energielabel: als je spouwmuurisolatie laat uitvoeren zal je energiezuiniger worden. Dat betekent dat je energielabel zal verbeteren. Dit is wederom voor potentiele kopers een belangrijke doorslaggevende factor bij het kopen van een woning.
- Gemakkelijker te verkopen: zet je je woning te koop, dan zal deze veel gemakkelijker verkopen als deze goed geïsoleerd is. Kopers geven graag wat meer uit als ze weten dat ze daar al niet meer in hoeven te investeren.
- Subsidies: het kan zijn dat jouw gemeente geld beschikbaar heeft gesteld in de vorm van een subsidie voor inwoners die het initiatief tonen energiezuiniger te worden. Doe daarom navraag bij jouw regionale overheden om te zien welke financiële steun je van hen kunt verwachten.
- Geen extra uitgaven: de prijs voor spouwmuurisolatie wordt niet beïnvloedt door extra uitgaven die mogelijk om de hoek komen kijken. Er zijn geen sloopkosten, afvoerkosten en de muren blijven gewoon in tact. De prijs die je betaalt voor spouwmuurisolatie zal dus bijna nooit hoger worden.
De nadelen
Spouwmuurisolatie heeft dus vele voordelen, maar er zijn zeker ook nadelen te noemen. Hier vind je de belangrijkste aandachtspunten omtrent spouwmuurisolatie op een rijtje.
- Niet iedere spouw is geschikt: als jouw spouw vervuild is, als deze spouwhaken bevat of cementbaarden, dan is het mogelijk dat deze niet wordt goedgekeurd voor spouwmuurisolatie.
- Vochtproblemen: wordt je spouw niet goed geïsoleerd en worden er foutjes gemaakt tijdens het aanbrengen van het materiaal, dan kunnen er vochtplekken ontstaan op de muur als gevolg van koudebruggen.
- Niet zelf uit te voeren: eigenlijk is spouwmuurisolatie niet zelf te doen. Hier zijn specialistische machines voor nodig die het materiaal onder hogedruk naar binnen spuiten. Aangezien de prijs al erg laag is, wordt spouwmuurisolatie eigenlijk altijd uitbesteedt. Er is dus geen goede manier om te besparen op de kosten voor spouwmuurisolatie.
- Niet altijd even effectief: de isolatiewaarde die je kunt bereiken voor je muren is sterk afhankelijk van de dikte van de spouw. Als deze niet breed genoeg is, dan zal je misschien een minder goede isolatiewaarde realiseren dan je had gehoopt.
- Ventilatie kruipruimte: als je ook een kruipruimte hebt, dan is de kans groot dat deze via de spouw wordt geventileerd. Een geïsoleerde spouw kan de kruipruimte niet meer ventileren. Hier moet je dus aandacht aan besteden door een paar extra ventilatieroosters te laten plaatsen.
- Ventilatie woning: nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd zal je mogelijk meer last krijgen van condensatie in je woning. Dat komt doordat je muren nu niet meer kunnen ademen en de lucht dus niet ververst wordt. Daarom is het erg belangrijk dat je aandacht besteedt aan ventilatie in je woning nadat de spouwmuren zijn geïsoleerd.
- Geen landelijke subsidie: de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis is al een tijdje gesloten voor particulieren. Er is op dit moment geen landelijke subsidie waar je gebruik van kunt maken als je je spouwmuren gaat isoleren.
Vergelijk offertes
Als de voordelen voor jou voldoende opwegen tegen de nadelen, dan is het tijd om een specialist in te gaan schakelen voor jouw spouwmuurisolatie. Via onze vergelijkingstool kun je snel een aantal offertes opvragen bij isolatiespecialisten die dit professioneel voor je kunnen doen.