Dakisolatie aan de buitenzijde van een dak wordt ook wel warm-dak constructie genoemd, dit is omdat bij deze methode het dak zich aan de warme zijde van het isolatiemateriaal bevind. Meestal is het gemakkelijker om de binnenzijde van een dak te isoleren. In sommige gevallen heeft dakisolatie aan de buitenzijde toch de voorkeur omdat de kans op condensvorming in de dakconstructie bij dakisolatie aan de buitenzijde aanzienlijk kleiner is dan bij isolatie aan de binnenzijde.
Dakisolatie aan de buitenzijde wordt meestal toegepast bij platte daken. Er zijn ook nog andere omstandigheden waar dakisolatie aan de buitenzijde gewenst is; bijvoorbeeld bij houten dakconstructies, dit is vaak het geval bij oude monumentale boerderijen.
Voordelen dakisolatie buitenzijde
Het grote voordeel van dakisolatie aan de buitenzijde is dus dat de dakconstructie minder last heeft van condensvorming. Condensvorming kan een ramp zijn voor dakconstructies, zeker bij oudere huizen waar de dakconstructies van hout zijn kan het optrekkende water houtrot en houtworm betekenen. Iets wat het dak structureel kan beschadigen en waarvan het repareren meer gaat kosten dan dat de dakisolatie ooit bespaard heeft.
Het grootste voordeel van dakisolatie aan de buitenzijde is natuurlijk dat het heel effectief de warmte in uw woning zo goed mogelijk vasthoudt. Dit betekent dat u minder gas zal verstoken en dus woning duurzamer maakt. U betaalt ook minder stookkosten en de waarde van uw huis zal aanzienlijk stijgen met de juiste isolatie maatregelen.
Een ander voordeel is dat er minder kans is op koude bruggen, omdat dakisolatie buitenzijde meestal geheel sluitend wordt aangelegd hebben dwarsbalken niet het koude brug effect dat ze bij dakisolatie aan de binnenzijde vaak wel hebben.
Nadelen dakisolatie buitenzijde
Het grootste nadeel van dakisolatie aan de buitenzijde van een woning aanbrengen is dat er als het ware een flinke verbouwing uit gevoerd moet worden om het correct aan te brengen op de woning. Bij de meeste daken zal de dakbedekking eraf gehaald moeten, vervolgens zal de isolatie geplaatst worden en daarna zal de dakbedekking pas, met de nodige aanpassingen, weer gelegd kunnen worden. Dit is allemaal extra werk en zal ook extra kosten voor de dakisolatie met zich meebrengen.
Een ander nadeel van dakisolatie buitenzijde is dat het beperkt aangebracht kan worden. Anders dan aan is er een bepaalde beperkte ruimte waar het isolatiemateriaal past, mocht dit niet genoeg ruimte zijn kan er niet optimaal geïsoleerd worden of zal de verbouwing nog groter, en dus duurder, uitpakken.