Vloerisolatie is de verzamelterm voor de verschillende mogelijkheden om de onderkant van een woning te isoleren, daarbij hoort dus ook de bodem. Door onderzoek is gebleken dat na het aanbrengen van vloerisolatie het gasverbruik daalt met 325m3 op jaarbasis. Dit is dus veel milieuvriendelijke en bovendien betekent die besparing op gas ook nog eens ongeveer €211.25 per jaar!
Vloerisolatie kan op verschillende manieren aangebracht worden; onderzijde van de vloer bedekken met isolatieplaten, de kruipruimte vol spuiten met isolatiemateriaal, PUR isolatie tegen de onderkant van de vloer aan of de kruipruimte vullen met isolatiekussens. Deze methodes van isoleren zullen we verder toelichten hier op de pagina.
Inhoud van dit artikel:
Vloerisolatie platen
De meest gangbare en bovendien meest rendabele van het aanbrengen van deze isolatie is aan de onderkant van een vloer (in de kruipruimte dus) isolatieplaten te bevestigen tegen de desbetreffende vloer. Er zijn 2 belangrijke voorwaarden waar aan voldaan moet worden voordat er de vloerisolatie platen tegen de vloer bevestigd kunnen worden. De kruipruimte moet vochtvrij zijn en blijven, het is natuurlijk onwenselijk dat het isolatiemateriaal vochtig wordt en er moet een redelijke hoogte in de kruipruimte zijn zodat deze vloerisolatie goed bevestigd kan worden. Het drooghouden van een kruipruimte is overigens niet heel moeilijk, met het aanbrengen van goede isolatie of dampremmende folie wordt het vocht simpelweg buiten een kruipruimte gehouden.
De isolatieplaten die gebruikt worden voor vloerisolatie kunnen uit verschillende materialen bestaan. Materialen die veel gebruikt worden voor de platen zijn steen- en glaswol, kurk, vlas, EPS en hout. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om de onderkant van de vloer te voorzien van een laag isolerend PUR-schuim.
Kruipruimte vullen met isolatie
Wanneer een kruipruimte niet hoog genoeg is om fatsoenlijk te werken en waar het dus onmogelijk is om op een nette manier platen aan te brengen is er de mogelijkheid om een kruipruimte te vullen met de zogeheten isolatiekorrels of met isolatievlokken. Dit is eigenlijk hetzelfde materiaal dat ook gebruikt wordt voor spouwmuurisolatie, alleen dan is het dus vloerisolatie. Met behulp van een spuit worden de isokorrels of vlokken in de gehele inhoud van de kruipruimte gespoten.
Deze kruipruimte isolatie methode heeft niet de voorkeur omdat er een grotere kans is dat de vloerisolatie vochtig wordt. Dit heeft als gevolg dat de isolatie niet meer zo effectief is als wanneer het kurkdroog blijft.
Luchtkussens als vloerisolatie
Ook is er nog een mogelijkheid om de vloer te isoleren met luchtkussens. Deze “kussens” zijn gemaakt van een isolerende folie welke vervolgens in de kruipruimte opgeblazen en bevestigd aan de onderkant van de vloer bevestigd worden. Het is bekend dat een luchtlaag een goede isolerende werking heeft en dat is ook precies de werking van de kussens. De koude lucht van de kruipruimte wordt gescheiden van de warme vloer, dit zorgt ervoor dat er minimale temperatuur overdracht plaats vindt. Naast het feit dat het minder energie kost om het huis warm te houden is het ook zo dat de vloer een behaaglijker temperatuur blijft houden door deze vloerisolatie.
Prijzen van vloerisolatie
Op Huisfocus vindt u meer informatie over vloerisolatie kosten. Maar de regel is dat de prijzen van vloerisolatie ongeveer €25 per vierkante meter bedragen. Om een goed idee te krijgen van de kosten van deze isolatie in uw huis is het verstandig om verschillende offerte aan te vragen voor de isolatie van uw vloer. Bekijk ook vloerisolatie goedkoop.