Als jij aan het overwegen bent om muurisolatie te laten plaatsen, dan kan het soms verhelderend werken als je de voor- en de nadelen hiervan tegen elkaar afstreept. De meeste mensen zijn zich goed bewust van de voordelen van isolatiemaatregelen, maar de nadelen zijn wat minder bekend. Wil jij een beslissing maken over het al dan niet laten plaatsen van muurisolatie, dan kun je onderstaande lijsten met plus- en minpunten doorlezen en gebruiken om de knoop eindelijk door te hakken.
Inhoud van dit artikel:
De voordelen
Muurisolatie heeft natuurlijk een groot aantal voordelen en deze hebben te maken met bijvoorbeeld financiën, comfort en veiligheid.
- Besparing: door je muren beter te isoleren zal je geld besparen. Warmte die anders verloren zou zijn gegaan kan nu bewaard blijven en hoeft niet vervangen te worden. Je verwarmingsketel werkt minder hard wat een energiebesparing oplevert.
- Terugverdienen: muurisolatie zal je dan ook terugverdienen. Het geld dat je bespaart zal de investering afbetalen en nadat dit gebeurd is zijn de besparingen pure winst. De besparingen die jij zal maken zijn afhankelijk van de methode die je gebruikt en de isolatiewaarde die je ermee bereikt. De terugverdientijd is daarom in verschillende situaties ook anders, maar gemiddeld kun je rekenen op 5 tot 10 jaar.
- Meerwaarde woning: een woning met goed geïsoleerde muren zal meer waard worden dan een woning met niet- of slecht geïsoleerde muren.
- Energielabel: door je muren beter te isoleren zal je woning een betere score krijgen op het energielabel. Ook hierdoor zal de waarde van de woning stijgen.
- Gemakkelijker te verkopen: een goed geïsoleerde woning met een laag energielabel zal veel gemakkelijker te verkopen zijn dan een woning die dit niet heeft. Kopers zullen meer geïnteresseerd zijn in een huis waar ze zelf nog weinig aan hoeven te doen.
- Goedkoop: spouwmuurisolatie is één van de goedkoopste isolatiemethodes voor de gehele woning. Je kunt binnen een dag en zonder overlast je gevel laten isoleren voor gemiddeld €20 per vierkante meter.
- Regionale subsidies: het is mogelijk dat jouw gemeente of provincie een subsidie in het leven heeft geroepen om financieel te helpen bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Controleer dit daarom goed, want de landelijke subsidie hiervoor is inmiddels uitgeput.
- Nieuwe muren: als jouw muren aan renovatie toe zijn, dan worden de isolatiewerkzaamheden uitgevoerd als onderdeel van een groter bouwproject. Tijdens een gevelrenovatie of werkzaamheden binnen in huis kun je net zo goed ook isolatiemateriaal aan laten brengen. Je houdt hier dan dus niet alleen nieuw muren aan over, maar deze zullen ook erg goed geïsoleerd zijn.
- Akoestische isolatie: naast thermische isolatie, kun je met muurisolatie ook geluiden dempen. Een drukke weg buiten, een kind dat een muziekinstrument leert of luidruchtige buren worden dan ineens een stuk minder hoorbaar.
- Brandveiligheid: kies je een isolatiemateriaal met een goede score voor brandveiligheid, dan kun je je woning veiliger maken en kun je muren creëren die isoleren zowel als brand vertragen.
- Oneindig: nadat het isolatiemateriaal geplaatst is zullen de werkzaamheden hoogstwaarschijnlijk nooit meer herhaald hoeven worden.
Nadelen
De voordelen van muurisolatie zijn duidelijk en deze geven je vooral op de lange termijn mooie zekerheden. Er zijn ook een aantal nadelen die met muurisolatie te maken hebben. Lees deze goed door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
- Duur: is spouwmuurisolatie voor jou geen optie, dan zal je heel wat duurder uit zijn. Het isoleren van de binnen- of de buitenmuren zelf is niet heel erg prijzig, maar de randwerkzaamheden die hier bij komen kijken (sloopwerk, afwerking muren, renovatiewerkzaamheden) zullen de prijs flink doen stijgen.
- Vochtproblemen: als de werkzaamheden niet goed worden uitgevoerd, dan kunnen er vochtproblemen ontstaan als gevolg van koudebruggen, het verkeerde isolatiemateriaal of slechte ventilatie.
- Overlast: het isoleren van de buiten- of binnenmuren duurt zeker een aantal dagen en dit kan grote overlast opleveren. Vooral als er binnen gewerkt wordt zal je je kamers leeg moeten halen en worden al je muren volledig gestript. Soms zal je dan dus tijdelijk ergens anders moeten gaan wonen.
- Lastig: vooral het isoleren van de binnenmuren kan lastig zijn. Dat komt doordat verwarmingselementen, stopcontacten en leidingen ook moeten worden weggehaald en teruggeplaatst nadat het isolatiemateriaal is geplaatst. Buiten kun je deze problemen ook hebben en moet je vensterbanken en kozijnen misschien ook aanpakken.
- Ruimteverlies: als je de binnen- of buitenmuren gaat isoleren, dan zal je deze dikker maken. Er is dus altijd sprake van ruimteverlies en dit is vooral binnen mogelijk een probleem.
- Vergunning: ga je de buitenmuren isoleren en opnieuw afwerken, dan is er een kans dat je daar een vergunning voor nodig hebt. Ben je van plan je gevel een ander uiterlijk te geven, dan zal hierdoor het straatbeeld veranderen en daar heb je dan wel toestemming voor nodig.
Vergelijk offertes
Misschien kun je de keuze het beste maken als je de prijzen van muurisolatie kunt achterhalen. Dit doe je snel en zonder verplichtingen via onze vergelijkingstool. Vul je gegevens in en je ontvangt snel alle offertes die je nodig hebt voor het maken van een beslissing.