Steeds meer mensen gaan over op het plaatsen van vloerverwarming. Dat komt doordat dit niet alleen erg comfortabel is, maar het bespaart ook kosten. De temperatuur van het water dat door de verwarmingsbuizen stroomt kan bij vloerverwarming namelijk veel lager zijn dan bij reguliere verwarming. Zo maak je een besparing en kun je elke dag met blote voeten door het huis lopen. Een belangrijk punt waar je wel rekening mee moet houden als je vloerverwarming aan laat brengen is dat je vloer goed geïsoleerd is. Hier lees je over hoe je dit kunt doen.
Inhoud van dit artikel:
Waarom je vloer isoleren met vloerverwarming?
Vloerverwarming wordt meestal in je dekvloer aangebracht in de vorm van een buizensysteem. Tegenwoordig is elektrische vloerverwarming ook mogelijk. Als jouw vloer opwarmt wil je natuurlijk dat de warmte de woning ingaat. Als je vloer echter niet geïsoleerd is, dan gaat ook een groot gedeelte van de warmte verloren de andere kant op. Om dit te voorkomen moet je vloer goed geïsoleerd zijn zodat de warmte niet meer de vloer in kan trekken. Goede verwarmingsbedrijven zullen daarom altijd veel aandacht besteden aan vloerisolatie en dit met je bespreekbaar maken voordat je je vloerverwarming gaat laten plaatsen.
De methoden
Er zijn verschillende methoden waarmee je je vloer kunt laten isoleren en dit is voornamelijk afhankelijk van de situatie bij je thuis. Het spreekt voor zich dat het veel gemakkelijker is om een vloer te isoleren die nieuw wordt geplaatst dan isolatiemateriaal op een al bestaande vloer aan te brengen. Onderstaand lijstje geeft goed weer wat je mogelijkheden zijn.
- De bovenkant van de vloer isoleren: als je een nieuwbouwwoning aan het plaatsen bent of je bent met een vloerrenovatie bezig, dan kun je de bovenkant van de vloer isoleren. Het isolatiemateriaal wordt dan op de ondervloer aangebracht, het verwarmingssysteem wordt hier op geplaatst en het geheel wordt overgoten met een betonnen dekvloer. Dit is een uitstekende methode als je vloer nog geen isolatiemateriaal bevat.
- Isolatiematten gebruiken: als jouw vloer al geïsoleerd is, maar je wilt deze isolatiewaarde verbeteren, dan kun je de vloerverwarming ook in matten laten leggen die al isolatiemateriaal bevatten. Je verwarmingsspecialist kan je exact vertellen welke matten het beste zijn en welke isolatiewaarde je ermee kunt bereiken. Dit is een methode waarbij je minimaal ruimte verliest.
- Isoleren van de onderkant van de vloer: laat jij vloerverwarming in een bestaande vloer aanbrengen en heb je een kruipruimte van minimaal 50 centimeter hoog, dan kun je de vloer isoleren via de onderkant. Zo voorkom je te veel ruimteverlies en kun je toch een uitstekende isolatiewaarde realiseren.
- Bodemisolatie: wil je je vloer na-isoleren en heb je een kruipruimte, dan kun je ook bodemisolatie uit laten voeren. Dit levert geen volwaardige isolatiewaarde op, maar het is aanzienlijk goedkoper. Het isolatiemateriaal wordt onder hogedruk aangebracht op de vloer van de kruipruimte waar het de kou van de grond tegenhoudt en de vloer enigszins isoleert.
Relevante isolatiewaarden
Een heel belangrijk punt bij het isoleren van je vloeren als je vloerverwarming laat plaatsen is de isolatiewaarde die je ermee bereikt. Er bestaan voldoende isolatiematerialen, maar deze zijn lang niet altijd goed genoeg. Daarom is het verstandig om te bepalen hoe goed je vloer moet isoleren voordat je het isolatiemateriaal uitkiest. Je kunt dan de huidige isolatiewaarde van de vloer nemen en berekenen wat er nodig is om dit tot het juiste niveau te brengen. Voor vloerisolatie wordt de isolatiewaarde uitgedrukt in de R-waarde en hiermee wordt aangegeven hoe goed een oppervlak de warmte tegenhoudt. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatie. Er zijn dan twee R-waarden waar je op moet letten.
- De isolatiewaarde van de gehele vloer: met de Rc-waarde wordt de isolatiewaarde van de gehele vloer aangeduid. Dat betekent inclusief alle lagen, dus het beton of hout, het isolatiemateriaal, de dekvloer en de vloerbedekking.
- De isolatiewaarde van het materiaal: met de Rd-waarde wordt de isolatiewaarde van alleen het materiaal aangegeven. Dat zie je dus als je het isolatiemateriaal gaat kopen. Je isolatiespecialist zal je ook vertellen wat de Rd-waarde is van het isolatiemateriaal dat hij voor ogen heeft.
De ideale isolatiewaarde
De meeste specialisten geven aan dat een vloer met vloerverwarming minstens een Rc-waarde moet hebben van 5 m2K/W. Vloeren in nieuwbouwwoningen zonder vloerverwarming worden standaard uitgerust met een isolatiewaarde van 3,5 m2K/W of hoger. Als jouw vloer op dit moment een Rc-waarde heeft van 3,5 m2K/W, dan heb je dus een isolatiemateriaal nodig met een Rd-waarde van 1,5 m2K/W om dit op te kunnen krikken naar een uiteindelijke Rc-waarde van 5 m2K/W. Aangezien dit vrij ingewikkelde materie is, is het geen slecht idee om dit te bespreken met je verwarmingsspecialist en/of met je isolatiespecialist. Het is erg belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan vloerisolatie, vooral nu je vloer toch al wordt opengebroken. Er is anders de kans dat je te veel warmte verliest en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Vergelijk offertes
Ga jij vloerverwarming aanleggen en/of maak je je zorgen over de isolatiewaarde van je vloer? Dan kunnen wij je in contact brengen met een betrouwbare specialist die je hier ongetwijfeld mee kan helpen. Je ontvangt dan snel een aantal offertes specifiek samengesteld voor jouw benodigdheden.