Als jij je woning beter wilt isoleren en je wilt binnen een comfortabel klimaat creëren, dan is vloerisolatie een uitstekende manier om dit te bereiken. Koude vloeren zorgen voor tocht en trek en dat verdwijnt als je je vloeren isoleert. De warmte zal evenrediger verdeeld worden in de ruimte en de thermostaat kan lager worden gezet. Door je vloeren te isoleren kun je zeker 15 procent besparen op je energierekening en ben je als huishouden milieuvriendelijker en energie zuiniger. Ben jij vloerisolatie aan het overwegen, zorg dan dat je de onderstaande veelgemaakte fouten vermijdt.
Inhoud van dit artikel:
Slechte planning
Omdat de meeste soorten vloerisolatie eigenlijk nooit hoeven worden aangevuld en een zeer lange levensduur hebben, is het belangrijk dat je alles in één keer goed plant. Dat betekent dat je kijkt naar de huidige isolatiewaarde van je vloer en naar welke waarde je wilt bereiken. De isolatiewaarde van je gehele vloer wordt aangeduid als de Rc-waarde. Je kunt hier dan de Rd-waarde van het isolatiemateriaal dat je uitkiest bij optellen om te zien wat het uiteindelijke resultaat zal zijn. Ook is het verstandig goed na te denken over het type vloerisolatie dat je wilt laten uitvoeren en het materiaal dat je wilt laten gebruiken. Ga je dit zelf doen, verdiep je dan goed in de materie en de methode om het materiaal aan te brengen voor het beste resultaat. Als laatste is het ook geen slecht idee om de verschillende kosten en diensten van de isolatiebedrijven uit jouw omgeving te vergelijken.
Bodemisolatie afwijzen
Het is inderdaad zo dat bodemisolatie via de kruipruimte een minder goede isolatiewaarde voor je vloer zal opleveren dan wanneer je het isolatiemateriaal direct tegen de vloer aanbrengt. Bodemisolatie wordt uitgevoerd door schelpen of EPS-parels de kruipruimte in te spuiten onder hoge druk. Het komt dus op de bodem van de kruipruimte te liggen. Deze methode heeft een groot aantal voordelen en kan in verscheidene situaties juist de ideale oplossing zijn.
- Na-isolatie: is jouw vloer al geïsoleerd, maar wil je deze beter isoleren, dan is bodemisolatie een goedkope, snelle en gemakkelijke manier om dit te realiseren.
- Vochtproblemen: als jij problemen hebt met vocht in je kruipruimte, dan kan bodemisolatie het klimaat onder je woning aanzienlijk verbeteren. De luchtvochtigheid daar gaat naar beneden omdat het grondwater in de isolatielaag condenseert. Hierdoor wordt de lucht warmer en zal er minder condensatie plaatsvinden tegen de vloer en de muren.
- Een lage kruipruimte: als jouw kruipruimte te laag is om in te werken (de meeste bedrijven houden 50 centimeter aan, maar soms is 30 centimeter ook voldoende) dan kun je eigenlijk alleen je vloer isoleren door aan de bovenkant te gaan werken. Dit levert veel overlast op en veel kosten, want je vloer wordt volledig vervangen. Bodemisolatie is dan goedkoper en het levert nauwelijks overlast op. De werkzaamheden zijn binnen een dag afgerond.
Geen subsidie aanvragen
Misschien heb je al een beetje gekeken naar de financiële steun die beschikbaar is voor Nederlanders die isolatiemaatregelen uit laten voeren. Je hebt dan waarschijnlijk gezien dat het budget dat de overheid beschikbaar gesteld heeft voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis is uitgeput voor particulieren. Geef het hierna niet op, want er kunnen nog andere manieren zijn waarmee jij je vloerisolatie kunt financieren.
- Regionale subsidies: soms hebben provincies en gemeenten subsidies voor energiebesparende maatregelen beschikbaar gesteld. Dit is per woonplaats verschillend, omdat overheden zelf mogen bepalen waar het subsidie budget naartoe gaat. Vraag dit na bij je gemeentehuis of provinciehuis, want er is een kans dat jij op regionaal niveau wel een aanvraag voor een subsidie kunt doen.
- Energieleningen: je kunt ook bij je bank navragen wat de mogelijkheden zijn om een energielening aan te vragen. Dit zijn leningen die je alleen mag gebruiken voor energiebesparende maatregelen, maar die je terugbetaalt met een lagere rente. De voorwaarden zijn vaak ook een stuk milder.
- Btw: ook in 2019 is er een lager btw-tarief voor de arbeidskosten van isolatiewerkzaamheden. Je betaalt hier maar 9 procent over en geen 21 procent. De materialen worden wel gewoon belast, maar deze zijn al niet erg prijzig. Controleer op je eindfactuur of jouw isolatiespecialist de btw goed heeft verrekend.
Het verkeerde materiaal gebruiken
Vooral als je een houten vloer hebt, of een complexe kruipruimte, is het erg belangrijk dat je je goed verdiept in het materiaal dat je wilt gaan gebruiken voor je vloerisolatie. Houten vloeren moeten kunnen blijven ademen, anders kan er houtrot ontstaan. Als er veel buizen, leidingen, balken en gewelven in je kruipruimte aanwezig zijn, dan is het erg belangrijk dat je een materiaal uitkiest dat hier goed aansluitend tegenaan kan worden geplaatst. Tegenwoordig zijn er een aantal soorten spuitisolatie die je hier erg goed voor kunt laten gebruiken. Verder moet je ook niet vergeten dat veel materialen ook andere voordelen hebben. Denk bijvoorbeeld aan akoestische isolatie, wat voor vloeren soms erg belangrijk kan zijn. Weer andere materialen zijn brandremmend of vochtwerend.
Geen advies vragen
Er zijn zo veel mogelijkheden wat betreft vloerisolatie, dat je het beste bij een specialist te rade kunt gaan om te bepalen wat voor jou het plan van aanpak moet worden. De meeste isolatiebedrijven zullen eerst bij je langskomen om je vloer en/of kruipruimte te inspecteren. Bespreek daarna de ideeën die je zelf had, de materialen die beschikbaar zijn, de isolatiewaarde die je kunt bereiken enzovoorts met iemand die hier verstand van heeft. Als je zelf ook je huiswerk gedaan hebt kunnen jullie zo ongetwijfeld tot een goede overeenkomst komen.
Vergelijk offertes
Een andere veelgemaakte fout is dat mensen met het eerste het beste isolatiebedrijf in zee gaan dat ze vinden. Het is veel beter om een goed onderzoek te verrichten naar wat de verschillende specialisten in jouw omgeving te bieden hebben. Als je hier onze vrijblijvende vergelijkingstool gebruikt kun je alvast snel en gemakkelijk een aantal offertes ontvangen van isolatiebedrijven uit jouw regio.