Het isoleren van particuliere woningen is op dit moment een erg belangrijk onderwerp. Onze energievoorraden dreigen op te raken en er moet snel een alternatief gevonden worden voordat we energie uit het buitenland moeten gaan kopen. Hoe minder energie we nu gebruiken, hoe meer tijd er is om een duurzaam en toereikend alternatief te regelen. Daarnaast ben je natuurlijk milieuvriendelijker als je minder energie gebruikt, omdat er minder CO2 de lucht in wordt gebracht. Voor jou persoonlijk is het grote voordeel dat je geld kunt besparen door je woning te isoleren. Met vloerisolatie kan je zeker 15 procent van je energierekening afhalen en vaak is dit meer. Laat de onderstaande valse vooroordelen je daarom niet tegenhouden als vloerisolatie iets is dat je overweegt.
Inhoud van dit artikel:
Vloerisolatie levert weinig besparingen op
Het is zo dat je woning via het dak en de muren meer warmte verliest en dat daar de besparingen dus hoger zijn. Toch kun je door je vloeren te laten isoleren grote besparingen maken. Ga je bijvoorbeeld de onder- of de bovenkant van je vloeren laten isoleren met purschuim, dan kunnen de besparingen oplopen tot wel 30 procent van je energierekening. Bodemisolatie levert minder besparingen op, omdat het isolatiemateriaal dan niet tegen de vloer wordt aangebracht, maar de kruipruimte wordt ingespoten. Je betaalt daar ook minder voor. De beste manier om te bepalen wat voor jou de beste optie is, is door te kijken naar de terugverdientijd. Dit bereken je door de totaalkosten te delen door de voorspelde besparingen. Hoe korter deze is, hoe sneller je kunt beginnen met het maken van echte besparingen.
Bodemisolatie is de mindere van twee kwaden
Als jouw woning een kruipruimte heeft, dan heb je twee opties. Is de kruipruimte hoog genoeg om in te werken, dan kun je het isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer laten aanbrengen. Dit is een uitstekende manier om je vloer te isoleren, omdat dit wordt gedaan zonder overlast, ruimteverlies en hoge kosten. Is je kruipruimte echter niet hoog genoeg, dan heb je twee alternatieven. Je kunt de bovenkant van je vloer gaan isoleren, wat betekent dat al je vloerbekleding moet worden weggehaald en je ondervloer moet worden blootgelegd. Het resultaat is erg goed, maar daar staan dagen van werkzaamheden binnenshuis tegenover. De andere optie is bodemisolatie waarbij het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte wordt aangebracht. Het is zeker een vals vooroordeel dat bodemisolatie dan een compromis is, want deze isolatiemethode heeft ten opzichte van het isoleren van de bovenkant van de vloer een groot aantal voordelen.
- Bodemisolatie is goedkoop. Dit kan je per vierkante meter zeker 50 procent schelen in prijs.
- Met bodemisolatie kun je vochtproblemen in de kruipruimte oplossen. Het klimaat onder je vloeren zal aanzienlijk verbeteren.
- Als je vloer al geïsoleerd is, is bodemisolatie een goede manier om de isolatiewaarde op te krikken. Je kunt je vloer met bodemisolatie niet volwaardig isoleren.
- Door bodemisolatie uit te laten voeren kun je jaarlijks per vierkante meter geïsoleerd oppervlak €2 aan energiekosten besparen.
Vloerisolatie levert veel overlast op
Alleen als je de bovenkant van je vloer gaat isoleren zal dit veel overlast opleveren. Je moet dan immers je gehele vloerbekleding verwijderen en soms ook de dekvloer laten vervangen. Dit wordt dan gedaan als volledige vloerrenovatie waar het isoleren van de vloer een onderdeel van uitmaakt. Heb je een kruipruimte en kun je of ondervloerse isolatie of bodemisolatie uit laten voeren, dan zal er nauwelijks sprake zijn van overlast. De werkzaamheden vinden plaats in de kruipruimte en zijn dan meestal binnen een dag afgerond.
Vloerisolatie kun je niet zelf
Het is ook een vals vooroordeel dat vloerisolatie alleen door een specialist kan worden uitgevoerd. Dat gezegd hebbende, kan het soms wel verstandiger zijn om niet zelf aan het isoleren te gaan. Sommige methoden, zoals het aanbrengen van spuitisolatie of het ophangen van thermoskussens mogen alleen gedaan worden door iemand met een certificering. Als jij genoeg kluservaring hebt, als je ervoor zorgt dat je het juiste materiaal aanschaft en dat je dit naadloos aanbrengt, dan kun je in principe je vloeren prima zelf isoleren. Het is dan wel verstandig om te zorgen dat je goed bent voorbereid en dat je exact weet waar je aan begint. De besparingen die je dan kunt maken liggen rond de 60 procent van de prijzen die een specialist vraagt, dus dat is niet gering. Eén groot nadeel is wel dat je geen garantie krijgt over de werkzaamheden. Ontstaat er toch een koudebrug of maak je anders een fout, dan zal je hier zelf de verantwoordelijkheid en de kosten voor moeten dragen.
Vloerisolatie levert vochtproblemen op
Het is een feit dat je woning uit zichzelf minder goed zal ventileren als je deze beter isoleert. Alle kiertjes en gaatjes worden door het isolatiemateriaal gedicht en de lucht binnen wordt dus minder goed ververst. Dit kan leiden tot problemen met condensatie binnen, omdat het water in de lucht nergens naartoe kan. Daarom wordt iedereen die zijn woning beter isoleert ook altijd aangeraden veel aandacht te besteden aan ventilatie. Condensatieproblemen zijn op die manier gemakkelijk op te lossen. Wordt het verkeerde isolatiemateriaal gebruikt of worden de werkzaamheden niet goed verricht, dan kunnen er koudebruggen of rotte plekken ontstaan in je vloer. Het is dus erg belangrijk dat je een goede isolatiespecialist kiest die dit soort gevolgen van slecht uitgevoerde werken garandeert.
Vergelijk offertes
Bovenstaande valse vooroordelen zouden je dus zeker niet moeten weerhouden om vloerisolatie uit te laten voeren. Wil je weten wat jij in jouw situatie zou moeten betalen om je vloeren te laten isoleren, dan kun je via onze website en vergelijkingstool alvast een aantal offertes aanvragen bij betrouwbare isolatiespecialisten uit jouw buurt.