Het is vaak gemakkelijk om de beslissing te nemen je vloeren beter te laten isoleren. Het is echter veel lastiger om deze klus invulling te geven en hem zo efficiënt mogelijk te plannen. Ook al duren de werkzaamheden meestal niet meer dan een dag, voorafgaand aan deze dag heb jij al een aantal keuzes moeten maken. De onderstaande tips kun je gebruiken tijdens het inplannen van de klus.
Inhoud van dit artikel:
Tip 1: bekijk je eigen mogelijkheden
Het is veel beter om, nog voordat je naar een isolatiespecialist stapt, alvast voor jezelf te bekijken wat je mogelijkheden zijn. Er worden namelijk verschillende soorten vloerisolatie aangeboden en deze zijn voor iedere woning anders. Vraag jezelf daarom allereerst af of je een kruipruimte hebt of niet. Heb je deze niet, dan kun je het isolatiemateriaal alleen via de bovenkant van de vloer laten aanbrengen. Aangezien dit nagenoeg een volledige vloerrenovatie inhoudt, is dit erg duur en levert het veel overlast op. Het resultaat is echter uitmuntend. Heb je wel een kruipruimte dan kun je of bodemisolatie uit laten voeren of je kunt de onderkant van de vloer laten isoleren. Deze keuze is weer afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte. Bekijk daarom je eigen situatie, zodat je alvast kunt bepalen welke methode voor jou het beste is.
Tip 2: doe onderzoek naar de materialen
Er zijn een groot aantal isolatiematerialen beschikbaar voor vloeren. Dit is ook een markt die nooit stil staat en regelmatig worden er betere isolatiematerialen uitgebracht. Doe daarom weer wat onderzoek naar de mogelijkheden die jij hebt. Houten vloeren, bijvoorbeeld, moeten worden geïsoleerd met een materiaal dat ademt, anders kunnen ze gaan rotten. Complexe kruipruimtes met buizen of gewelven kunnen perfect geïsoleerd worden met een soort van spuitisolatie. Wil je graag een natuurlijk materiaal gebruiken, dan kun je schapenwol, vlas, hennep of houtsnippers overwegen. Is de isolatiewaarde voor jou belangrijk, doe dan onderzoek naar purschuim of thermoskussens, voor het beste resultaat. Bekijk de markt goed, want het kan zo zijn dat er recentelijk een nieuw materiaal is uitgebracht dat perfect is voor jouw situatie.
Tip 3: maak een berekening
Het zou natuurlijk jammer zijn als je veel geld uitgeeft aan vloerisolatie en je vervolgens geen resultaat ziet. Isolatiemaatregelen worden getroffen om energie te besparen en dat moet zich vertalen in lagere energierekeningen. Kijk daarom altijd bij de productspecificaties van het isolatiemateriaal dat je kiest, zodat je kunt zien welke besparingen jij daarmee kunt maken. Je kunt dan direct de terugverdientijd uitrekenen, zodat je ook weet wanneer je investering zich zal hebben terugbetaald en je kunt beginnen met het maken van pure winst.
Tip 4: vergelijk isolatiebedrijven
Je kunt niet verwachten het beste isolatiebedrijf te vinden als je geen marktonderzoek doet onder de kandidaten. Vraag daarom bij maximaal 6 isolatiebedrijven offertes op en vergelijk deze offertes met elkaar. Kijk dan niet alleen naar de prijs, maar ook naar wat hier tegenover staat. Wat is de garantieregeling, bijvoorbeeld, en worden er extra diensten aangeboden waar je gebruik van kunt maken? Probeer een aantal punten te nemen die voor jou belangrijk zijn en doorslaggevend bij het kiezen van een specialist. Zo weet je zeker dat de keuze die je maakt ook de juiste keuze is.
Tip 5: zoek naar regionale subsidies
De landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis loopt nog tot eind 2019, maar voor particulieren is het budget al een tijdje op. Je kunt voor jouw vloerisolatie dus bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland geen subsidie meer aanvragen totdat deze wordt aangevuld of vervangen. Tot op heden is het nog niet bekend of dit gebeurt en wanneer. Wat wel mogelijk is, is dat jouw gemeente of provincie een budget beschikbaar heeft gesteld voor inwoners die isolatiemaatregelen hebben genomen. Controleer dit daarom online of ga naar je gemeente- of provinciehuis om dit na te vragen.
Tip 6: overweeg vloerverwarming
Wil je ook graag op elk moment van de dag met blote voeten door je huis kunnen lopen? Misschien is vloerverwarming dan een goede optie voor je. Als je toch al met je vloer bezig bent, is dit wel een goed moment om dit te overwegen. Vooral tijdens vloerrenovaties aan de bovenkant van de vloer is dit zo gelegd. Vloerverwarming is zuiniger dan gewone verwarming en met goede vloerisolatie verlies je erg weinig van de warmte die het genereert. Het nadeel is wel dat de vloer dan een aantal centimeters hoger komt te liggen en dat je hier deuren en drempels mogelijk op moet aanpassen.
Tip 7: doe het zelf
Als jij voldoende kluservaring hebt en je vindt het leuk om de handen uit de mouwen te steken, dan kun je ongeveer 60 procent van de totaalkosten voor een specialist besparen door de klus zelf op te pakken. Niet alle situaties lenen zich hier goed voor, maar isolatieplaten en –dekens zijn in overvloed in de bouwmarkten aanwezig. Zorg ervoor dat je weet waar je aan begint, dat je het materiaal nauwsluitend aanbrengt en dat je het goed monteert. Zo lang je voorbereid bent en zeker bent van je eigen kunnen, is dit een optie die zeker te overwegen is.
Vergelijk offertes
De beste manier om een goed beeld te krijgen van wat de markt je aan kan bieden op het gebied van vloerisolatie is door alle opties te bekijken die je hebt. Via onze vergelijkingstool vraag je snel en gemakkelijk offertes op specifiek voor jouw klus en bij betrouwbare specialisten. Voeg deze toe aan je marktonderzoek en je weet zeker dat je nooit te veel betaalt.