Als jij je vloeren beter wilt isoleren, dan kun je daarmee veel geld besparen. Via je vloeren gaat minstens 15 procent van de warmte die je stookt verloren en dit blijft grotendeels binnen als je deze isoleert. De besparingen voor vloerisolatie zijn daarom groot, maar dit is allemaal nadat de werkzaamheden zijn afgerond. Wil jij vloerisolatie laten plaatsen, dan kun je het onderstaande stappenplan volgen om deze klus zo efficiënt mogelijk in te plannen.
Inhoud van dit artikel:
Stap 1: wat heb je nodig?
Allereerst kun je zelf alvast wat onderzoek doen naar wat er in jouw woning precies mogelijk is. Vloerisolatie kan namelijk op verschillende manieren worden uitgevoerd en de methode en het materiaal die worden gebruikt worden bepaald door een aantal factoren. Je kunt zo zelf alvast een beeld krijgen van de mogelijkheden en zo je zoektocht naar een specialist gemakkelijker maken. Over het algemeen worden de volgende criteria gebruikt bij het invullen van de klus.
- De methode: als jouw woning geen kruipruimte bevat, dan kun je alleen aan de bovenkant van de vloer isoleren. Je gehele vloerbekleding moet dan worden verwijderd en dit levert veel overlast op. Heb je wel een kruipruimte, dan kun je de onderkant van de vloer isoleren of bodemisolatie laten uitvoeren. Deze methoden zijn binnen een dag gedaan en worden bepaald door de hoogte van je kruipruimte en de toegankelijkheid ervan.
- Het materiaal: er zijn een groot aantal isolatiematerialen beschikbaar, maar deze zijn niet altijd geschikt voor alle type vloeren en alle isolatiemethoden.
- Het type vloer: heb je een houten vloer, zorg er dan voor dat je een isolatiemateriaal kiest dat ademt, zoals glaswol, thermoskussens of JetSpray. Betonnen vloeren kunnen met de meeste isolatiematerialen worden geïsoleerd.
- De methode: voor het isoleren aan de bovenkant van de vloer moet een drukvast materiaal worden gebruikt. Dit zijn vaak isolatieplaten of purschuim. Bodemisolatie wordt met EPS- parels of –chips gedaan en soms ook met schelpen. Het isoleren van de onderkant van de vloer kan met een groot aantal materialen worden uitgevoerd.
- De staat van de vloer: is jouw vloer erg nat, dan is de kans groot dat het grondwater hoog staat. Kies dan altijd een materiaal dat volledig waterafstotend is, zoals EPS of purschuim. Eventueel leg je een folie op de bodem van de kruipruimte om de luchtvochtigheid alvast te verlagen.
- Jouw voorkeuren: verder zijn er isolatiematerialen die misschien je voorkeur zullen hebben. Wil je een natuurlijk materiaal, kies dan voor wol, houtsnippers of vlas. Wil je een materiaal dat ook akoestisch isoleert, dan zijn glaswol en purschuim ideaal. Wil je dat het materiaal brandvertragend is, dan kan glaswol een zeer goede optie zijn.
Stap 2: is er een subsidie?
Isolatiemaatregelen worden ondersteund door de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis, maar het budget voor deze subsidie is al en tijdje uitgeput. Omdat de looptijd nog tot eind 2019 is en Verenigingen van Eigenaren nog wel een aanvraag in kunnen dienen, is er ook nog geen vervangende subsidie in het leven geroepen. Ga daarom nar je gemeente en provincie en vraag daar of ze subsidiegelden beschikbaar hebben voor inwoners die dit soort initiatieven tonen.
Stap 3: vind een isolatiespecialist
Nu je weet wat je wilt en je hebt ook een budget voor ogen, kun je gaan zoeken naar een bedrijf dat de werkzaamheden voor je uit kan voeren. Dit doe je door grondig marktonderzoek te doen en alle opties te bekijken die beschikbaar voor je zijn. Maak een shortlist van maximaal 6 specialisten en maak een vergelijking tussen deze bedrijven. Je kunt het beste offertes bij ze opvragen en deze naast elkaar leggen. Waarschijnlijk wil de isolatiespecialist bij je thuis komen om de kruipruimte en/of vloer te inspecteren. De offertes vergelijk je op punten die jij belangrijk vindt, zoals kwaliteit en vakmanschap, prijs, de duur van de klus, de extra diensten die worden aangeboden of de garantieregeling. De specialist met het beste pakket voor de meest gunstige prijs is dan de specialist die je kiest.
Stap 4: de voorbereidingen treffen
Als jouw kruipruimte of vloer erg nat is, dan zal deze meestal eerst moeten drogen. Als het goed is zal je isolatiespecialist dit met je bespreken na de inspectie. Je kunt dan een folie op de bodem van je kruipruimte leggen en de ventilatie onder je vloer verbeteren. De muren en de vloer hebben dan de kans om te drogen en het vocht in de lucht kan worden afgevoerd. Verder kun je ervoor zorgen dat het werkgebied goed bereikbaar is, dat je eventueel een paar dagen vrij neemt van je werk, dan je een opvangadres hebt voor je kinderen en/of huisdieren en dat je meubilair eventueel in de opslag zet. Zorg ook dat er voldoende koffie en thee in huis is om aan te bieden aan de vakmensen.
Stap 5: tijdens en na de werkzaamheden
Je bent nu helemaal klaar voor het isolatiebedrijf en isolatiewerkzaamheden die via de kruipruimte verlopen nemen vaak niet meer dan een dag in beslag. Je kunt op de dagen zelf vrij weinig doen, behalve koffie en thee schenken en vragen beantwoorden. Voordat de vakmensen weggaan controleer je nog even wat precies de garantieregeling is, vraag je of er nog speciale instructies zijn wat betreft het drogen van het isolatiemateriaal of het ventileren van je woning. Ook kun je dan direct zeker stellen dat het bedrag dat in de offerte werd aangeboden ook daadwerkelijk het bedrag is dat je moet betalen. Als je dan de eindrekening ontvangt sta je niet voor verrassingen. Betaal de eindfactuur alleen als deze volledig duidelijk is en controleer dan direct even of er ook 9 procent btw gerekend is over de arbeidskosten.
Vergelijk offertes
Hier kun je alvast offertes opvragen bij betrouwbare isolatiespecialisten. Deze offertes kun je gebruiken bij je marktonderzoek. Open daarom nu onze vergelijkingstool, vul de verplichte velden in en begin met het inplannen van jouw vloerisolatieklus.