De meeste woningen in Nederland zijn uitgerust met een betonvloer of een houten constructievloer. Onder beide type vloeren kunnen kruipruimtes aanwezig zijn. Als jij vloerisolatie wilt laten plaatsen, dan wordt dit voor beide typen vloeren op een andere manier aangepakt. Dat komt doordat deze vloeren bepaalde kenmerken hebben waar aandacht aan moet worden besteed tijdens de werkzaamheden. Door je vloer te isoleren kun je meer dan 15 procent van je jaarlijkse energierekening afhalen en je doet tegelijkertijd een bijdrage aan een beter milieu. Hier lees je alles over het isoleren van een betonnen vloer.
Inhoud van dit artikel:
De methoden
Een betonnen vloer kun je laten isoleren op een aantal manieren. De methode die je kiest wordt bepaald door jouw situatie thuis. Onderstaand vind je een samenvatting van de mogelijkheden die je hebt.
- Een nieuwe vloer plaatsen: als jij bezig bent met het plaatsen van een nieuwbouwwoning, dan heb je direct de keuze over welk isolatiemateriaal er wordt gebruikt en welke isolatiewaarde je vloer zal hebben. Vaak worden er dan isolatieplaten op de betonnen ondervloer gelegd waarna deze wordt afgewerkt met een dekvloer.
- Een vloerrenovatie: als jouw vloer aan vervanging toe is of je hebt geen kruipruimte, dan kun je een betonnen vloer in een bestaande woning isoleren door een vloerrenovatie uit te laten voeren. Je vloer wordt dan blootgelegd tot de ondervloer, hierop worden verschillende lagen geplaatst waaronder de isolatielaag en daarover wordt de dekvloer gestort. De nadelen van deze methode is dat het erg arbeidsintensief is, het levert veel overlast op en naderhand zal je vloer aanzienlijk hoger liggen.
- Isoleren van de bovenkant van de vloer: het is ook mogelijk om isolatiemateriaal over je huidige vloerbekleding te leggen of net er onder. Dit is handig als je toch al nieuwe vloerbedekking nodig had. Het is een methode die veel wordt toegepast als na-isolatie van de vloer en waarbij ook aandacht wordt besteed aan geluidsreductie. Wil je je vloer goed isoleren via de bovenkant, dan kun je beter aan een volledige vloerrenovatie denken.
- Isoleren van de onderkant van je vloer: heeft jouw woning een kruipruimte en is deze minimaal 50 centimeter hoog, dan heb je geluk. Je kunt dan volwaardige vloerisolatie laten aanbrengen tegen de onderkant van je vloer. Deze methode is goedkoop, effectief, levert weinig overlast op en kan snel worden uitgevoerd. Ook zijn er dan een groot aantal materialen waaruit je kunt kiezen, elk met bepaalde kenmerken en voordelen.
- Bodemisolatie: als jouw kruipruimte te laag is voor het isoleren via de onderkant van de vloer, maar je wilt de bovenkant van je vloer niet aanraken, dan is bodemisolatie een goed alternatief. Niet alleen kun je dan je vloer beter isoleren, maar je kunt ook vochtproblemen in je kruipruimte oplossen. Het isolatiemateriaal wordt je kruipruimte in gespoten, onder hogedruk, tot het een bepaalde hoogte heeft bereikt. Deze methode is het goedkoopste, maar het levert een minder goede isolatiewaarde op dan de andere methodes.
De materialen
Betonnen vloeren kunnen met een groot aantal soorten materialen worden geïsoleerd. In tegelstelling tot hout hoeft het isolatiemateriaal niet te ademen, omdat beton niet kan rotten en veel ongevoeliger is voor vocht. Je kunt met je isolatiespecialist bespreken welk materiaal voor jou het beste is. Hier kun je alvast lezen over de verscheidene mogelijkheden die je hebt en in welke situaties deze het beste kunnen worden toegepast.
- Isolatieplaten: voor betonnen vloeren die recht zijn en voor kruipruimtes waar weinig buizen en leidingen lopen zijn isolatieplaten ideaal. Je brengt ze aan tegen de onderkant van de vloer, onder de vloerbekleding of onder de dekvloer en dit is vrij simpel ook om zelf te doen. Ze zijn gemakkelijk op maat te snijden, lichtgewicht en vaak ook brandvertragend.
- Spuitisolatie: is jouw betonnen vloer gewelfd aan de onderkant, dan kun je de onderkant van de vloer laten isoleren met een spuitisolatie. Pur is hier een veel toegepast voorbeeld van, maar er zijn ook andere materialen, zoals Icynene Ecospray en JetSpray die natuurvriendelijker zijn en minder hardnekkig. Ga je aan de bovenkant van de vloer isoleren, dan is purschuim de enige mogelijkheid die je hebt, omdat dit drukvast is.
- Isolatiekussens: isolatiekussens worden gebruikt voor het isoleren aan de onderkant van de vloer. Het is een systeem dat werkt met folie dat een aantal luchtdicht afgesloten kamers bevat. Deze worden gevuld met stilstaande lucht en hebben daarom een zeer hoge isolatiewaarde. Het folie reflecteert de warmte ook, waardoor je nog meer kunt besparen.
- EPS: piepschuim is een materiaal dat ideaal is voor het isoleren van betonnen vloeren. Je kunt het krijgen in een groot aantal uitvoeringen, zoals chips en parels voor op de bodem, als vulling voor matrassen die tegen de onderkant van je vloer worden aangebracht en als platen. EPS is relatief goedkoop en je kunt er verschillende isolatiewaarden mee bereiken.
- Natuurlijke isolatiematerialen: ook al worden natuurlijke isolatiematerialen voornamelijk bij houten vloeren gebruikt, dat betekent niet dat je ze niet kunt toepassen onder je betonnen vloer. Denk dan aan glas- en steenwol, maar ook aan schelpen voor op de bodem van je kruipruimte en platen of dekens van een gerecycled materiaal zoals hout, katoen, wol of vlas. Er zijn een groot aantal mogelijkheden en deze kun je het beste bespreken met je isolatiespecialist.
De vloer drogen
Betonnen vloeren zijn dus erg gemakkelijk te isoleren. Omdat de materialen die dan gebruikt worden vaak niet of slecht ademen is het wel goed om je vloer volledig te drogen voordat je ze aanbrengt. Ventileer daarom je kruipruimte goed, laat het beton van je nieuwe vloer zoals aangeraden drogen en leg eventueel een folie op de bodem van je kruipruimte om condensatie te verminderen.
Vergelijk offertes
Heb jij een betonnen vloer die geïsoleerd moet worden? Vraag dan via onze vergelijkingstool direct een aantal offertes op voor verscheidene vloerisolatiemethoden. Deze kun je gebruiken bij het inplannen van de werkzaamheden.