Het isoleren van je woning levert vele voordelen op. Kies je voor muurisolatie, dan kun je zo de warmte beter bewaren en dat betekent dat je bespaart op je energierekening. Ook kun je muurisolatie gebruiken om je woning akoestisch beter te isoleren en brandveiliger te maken. Er bestaan dus vele redenen waarom isolatie een goed idee is. Ben jij dit aan het overwegen? Zorg er dan voor dat je de onderstaande veelgemaakte fouten vermijdt.
Inhoud van dit artikel:
Heb je je een beetje verdiept in subsidies voor isolatiemaatregelen, dan heb je waarschijnlijk wel gezien dat de landelijke Subsidie Energiebesparende Maatregelen inmiddels is uitgeput. Dat betekent niet dat je je zoektocht naar financiële hulp moet staken, in tegendeel. De regionale overheden krijgen namelijk ook een subsidiebudget dat ze mogen uitgeven en er is dus een kans dat jouw gemeente of provincie je wel kan helpen. Ga daarom even bij ze langs of ga online op zoek naar de subsidieregelingen die gelden in jouw regio.
Een vergunning vergeten
Het is gemakkelijk om te vergeten, maar soms kan er een vergunning nodig zijn voor muurisolatie. Als je de buitenmuren gaat isoleren, dan worden deze volledig opnieuw bekleedt en dat betekent dat het straatbeeld zal veranderen. Deze werkzaamheden maken dan onderdeel uit van een volledige gevelrenovatie en hier moet je mogelijk toestemming voor vragen. Als je toch een navraag aan het doen bent voor de subsidie, dan kun je direct ook navragen hoe het in jouw regio geregeld is met vergunningen.
Spouwmuurisolatie uitsluiten
De snelste en gemakkelijkste manier om je muren te isoleren is via de spouw. Als jouw woning is gebouwd tussen 1920 en 1980 en de muren zijn dikker dan 25 centimeter, dan is de kans groot dat dit een spouwmuur is. Het isolatiebedrijf zal deze spouw dan gebruiken om het isolatiemateriaal in te brengen. Deze methode levert nauwelijks overlast op en kan binnen een dag worden afgerond. Omdat spouwmuurisolatie een lagere isolatiewaarde op kan leveren, bijvoorbeeld als de spouw dun is, wordt deze optie soms genegeerd. Het prijsverschil tussen spouwmuurisolatie en de andere methoden is echter dusdanig groot dat je gek zou zijn om niet van deze mogelijkheid gebruik te maken.
Klakkeloos voor spouwmuurisolatie kiezen
Kun je aan de ene kant een fout maken door spouwmuurisolatie direct uit te sluiten, het is ook niet goed om klakkeloos voor spouwmuurisolatie te kiezen zonder de andere opties te overwegen. Je kunt bijvoorbeeld ook de buitenmuren laten isoleren als je gevel toch al aan renovatie toe is. Het isolatiemateriaal wordt dan tegen de buitenkant van de muren aangebracht en dit wordt afgewerkt met een nieuwe gevelbekleding. Dit kan een betere optie zijn dan het isoleren van de spouw in combinatie met een aparte gevelrenovatie. Spouwmuurisolatie is de ideale manier om de muren te isoleren, maar het is niet in alle situaties de methode die de voorkeur heeft.
Niet goed stilstaan bij het materiaal
Door goed na te denken over het materiaal dat je wilt gaan gebruiken voor je spouwmuurisolatie, kun je naast thermische isolatie ook andere voordelen halen uit het isoleren van je muren. Zo kan akoestische isolatie je meer rust en privacy bezorgen, wat natuurlijk een mooie bijkomstigheid is. De geluiden van de buren, van buitenaf of van de aansluitende kamer worden dan aanzienlijk gedempt. Een ander kenmerk van sommige isolatiematerialen is dat ze brandvertragend zijn. Door je muren beter te isoleren kun je dus je woning veiliger maken. Bespreek daarom alle mogelijkheden goed door met je isolatiespecialist en maak een beslissing die aansluit bij je wensen en bij je persoonlijke behoeften.
Ventilatie vergeten
Als je je muren isoleert, dan trek je je woning als het ware een dikke winterjas aan. Hierdoor blijft het binnen lekker warm, maar kunnen er ook vochtproblemen optreden als je geen aandacht besteedt aan ventilatie. Net als dat jouw winterjas ventilatiegaten heeft om transpiratie tegen te gaan, zal je woning ook af en toe moeten worden gelucht. Doe je dit niet, dan zal je merken dat er veel condens optreedt rondom de ramen en andere koude oppervlakten. Je kunt ventilatie realiseren door te investeren in een ventilatiesysteem. Een goedkoper alternatief is het plaatsen van een aantal extra ventilatieroosters of het regelmatig openzetten van de ramen. Deze laatste optie is echter wat tegenstrijdig, omdat je zo ook de warmte afvoert die je met je geïsoleerde muren hebt kunnen behouden.
Geen aandacht besteden aan de kruipruimte na spouwmuurisolatie
Heb je spouwmuurisolatie laten uitvoeren, dan zal de spouw één van de functies die het heeft verliezen. Veel kruipruimtes worden via de spouw geventileerd en dit zal niet meer kunnen als de spouw gevuld is met een isolatiemateriaal. Een slecht geventileerde kruipruimte kan vochtproblemen opleveren en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bespreek daarom met je isolatiespecialist wat de mogelijkheden zijn om je kruipruimte op een andere manier te ventileren. Meestal kun je dit gemakkelijk oplossen door wat ventilatieroosters of –kokers te plaatsen.
Vergelijk offertes
Via onze vergelijkingstool kun je direct de prijzen voor muurisolatie opvragen bij specialisten uit jouw omgeving. Volg daarom de link en ontvang snel enkele op maat gemaakte offertes voor jouw muurisolatieklus.