Ga je je gevel laten isoleren, dan staan je vaak grote werkzaamheden te wachten. Het isolatiemateriaal moet tegen de binnenkant of tegen de buitenkant van je muren worden aangebracht en dat is natuurlijk arbeidsintensief. Een alternatief dat je hebt is spouwmuurisolatie, waarbij het isolatiemateriaal de spouw in wordt gespoten. Ga jij je gevel (beter) laten isoleren, dan kun je de onderstaande tips gebruiken om dit in te plannen.
Inhoud van dit artikel:
Tip 1: overweeg spouwmuurisolatie
Als jouw muren een spouw bevatten, dan kun je ze het beste laten isoleren door spouwmuurisolatie uit te laten voeren. Deze methode is het goedkoopste, het snelste en het levert je de minste overlast op. Natuurlijk moeten jouw muren dan wel een spouw bevatten en dat kun je op een aantal manieren controleren.
- Bouwjaar: allereerst moet je woning een bouwjaar hebben van tussen de 1920 en 1980.
- Dikte van de muur: is jouw woning binnen dit tijdsbestek gebouwd, dan kun je de dikte zien of er een spouw aanwezig is. De muur moet dan minstens 25 centimeter dik zijn en dit meet je het beste bij de kozijnen op.
- Bouwtekeningen: twijfel je nog steeds, dan kun je de bouwtekeningen van je woning raadplegen. Als er een spouw aanwezig is, dan moet dit op de tekeningen zichtbaar zijn.
Tip 2: vergeet de vergunning niet
Gevelisolatie maakt vaak deel uit van een groter renovatieproject. Als jouw gevel bijvoorbeeld oud en vervallen is, dan zal deze moeten worden hersteld. Dit is dan ook het moment om aan isolatie te denken en buitenmuurisolatie is dan een uitstekende optie. Het isolatiemateriaal wordt tegen de buitenkant van de muren aangebracht en netjes afgewerkt met een steenstrip of een stucsoort. Komt jouw woning er volledig anders uit te zien, dan zal je wel moeten navragen of er geen vergunning nodig is. Je kunt namelijk het straatbeeld niet zomaar aanzienlijk veranderen zonder hier toestemming voor te vragen. Deze navraag doe je bij je gemeente en daar kun je ook de aanvraag indienen, mocht dit nodig zijn.
Tip 3: vraag na of er vergunningen zijn
Op landelijk niveau is er geen vergunning meer waarvan je gebruik kunt maken als je energiebesparende maatregelen uitvoert. Het is echter goed mogelijk dat je gemeente of provincie wel een dergelijke subsidie in het leven geroepen heeft. Dit kun je achterhalen door online te zoeken naar alle subsidieregelingen in je provincie of gemeente, of door ze te bezoeken en navraag te doen. Het subsidiebudget dat ze krijgen mogen gemeentes en provincies naar eigen indenken verdelen, dus of dit voor jou beschikbaar is hangt volledig af van waar je woont.
Tip 4: verwijder het buitenspouwblad om ruimteverlies tegen te gaan
Als jij een gevel hebt met een spouwmuur, maar deze is dusdanig vervallen dat er eerst grote renovatiewerkzaamheden nodig zijn voordat je kunt gaan isoleren, dan heb je ook een optie om het buitenspouwblad te laten verwijderen. Dit is namelijk geen draagmuur, maar de muur die wordt gebouwd om de spouw te kunnen creëren. Een groot voordeel van deze methode is dat je niet of nauwelijks te maken zal krijgen met ruimteverlies. De muur wordt verwijderd, het isolatiemateriaal wordt tegen de binnenspouwblad aangebracht en alles wordt netjes afgewerkt. Zo heb je een volledig nieuwe en geïsoleerde gevel die er tientallen jaren tegenaan kan en zijn je muren nauwelijks dikker geworden.
Tip 5: ventilatie, ventilatie, ventilatie
Als je je gevel gaat isoleren, dan trek je je woning als het ware een warme winterjas aan. Het wordt dan aanzienlijk lastiger om je woning te ventileren. Je kunt dit vergelijken met jezelf. Als jij een goede winterjas draagt, dan zal er aandacht besteedt moeten zijn aan ventilatie, anders ga je transpireren. Nu gaat je woning natuurlijk niet transpireren, maar is het wel mogelijk dat er een toename ontstaat aan condensvorming. Om dit te vermijden moet je aandacht besteden aan ventilatie en dat doe je door te investeren in ventilatieroosters, door een ventilatiesysteem te laten plaatsen of door de ramen wat vaker open te zetten. Deze laatste optie is het minst gunstig, omdat je dan te veel warmte die je met je gevelisolatie behoudt toch weer verliest.
Tip 6: ook het glas vervangen
Het is natuurlijk jammer als je veel geld investeert in gevelisolatie, maar je simpele dubbele beglazing gewoon laat zitten. Alle warmte die je met je gevel tegenhoudt gaat dan alsnog via het glas verloren. Laat daarom naast het isoleren van je gevelmuren ook je glas vervangen, indien nodig. Er is uitstekend isolerend hoogrendementsglas te krijgen waarmee je het gehele muuroppervlak optimaal isoleert.
Vergelijk offertes
Wil jij weten wat de financiële gevolgen zijn van de verschillende manieren waarop je je gevel kunt isoleren? Dan kun je voor alle gevelisolatie-gerelateerde werkzaamheden vrijblijvende offertes opvragen via onze website. Open daarom de vergelijkingstool, vul de verplichte gegevens in en vergelijk de offertes voor het vinden van de beste prijs en de juiste specialist.