Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kunt kiezen om je muren te laten isoleren. Allereerst is er natuurlijk thermische isolatie en kun je met muurisolatie flink wat geld besparen. Een andere reden is om geluiden van buiten, interne geluiden en/of geluiden van de buren te dempen. En door het isolatiemateriaal bewust te kiezen, kun je je woning veiliger maken in het geval er brand uitbreekt. Het isoleren van de muren is dus een goed plan, maar dit is niet een klus die je zomaar inplant. Gebruik daarom het onderstaande stappenplan als jij ook muurisolatie wilt gaan laten plaatsen.
Inhoud van dit artikel:
Stap 1: is er een spouwmuur?
In het geval je je gevelmuren wilt laten isoleren, is de eerste belangrijke vraag of jouw woning een spouwmuur heeft. Spouwmuurisolatie is namelijk de goedkoopste, snelste en gemakkelijkste methode om je muren te laten isoleren. Het isolatiemateriaal wordt simpelweg de spouw in gespoten, wat betekent dat je geen overlast in huis zal merken en dat de werkzaamheden binnen een dag kunnen worden afgerond. De ideale manier dus om je gevelmuren te laten isoleren. Woningen met een spouw hebben de volgende kenmerken.
- Gebouwd tussen 1920 en 1980.
- Muren met een minimale dikte van 25 centimeter.
- Luchtkokers of stootvoegen in de buitenmuur.
- De spouw is zichtbaar op de bouwtekeningen.
Stap 2: welke methode wil je laten toepassen?
Ook al is spouwmuurisolatie de ideale methode, het hoeft niet altijd de beste methode te zijn. Daarom kun je ook de andere opties die je hebt overwegen en deze hebben wel wat meer voeten in de aarde. Je kunt namelijk het isolatiemateriaal tegen je buitenmuren aan laten brengen, of je kunt hetzelfde doen, maar dan aan de binnenkant van de muren. Isolatie van de buitenmuren kan alleen voor de gevelmuren gedaan worden, maar binnenin je woning kun je elke muur isoleren die je wilt. Deze beide methodes worden eigenlijk altijd uitgevoerd als onderdeel van een groter renovatieproject, want je houdt er volledig nieuwe muren aan over. Moet je gevel toch gerenoveerd worden? Dan kun je er net zo goed isolatiemateriaal tegen aan laten brengen. Ben je binnenshuis aan het verbouwen? Dan kun je net zo goed direct ook de muren onder handen laten nemen.
Stap 3: een bezoekje aan het gemeentehuis
Nu je weet welke methode je wilt laten toepassen is het tijd om je gemeente en provincie op te zoeken. Deze kunnen je namelijk helpen aan de volgende informatie.
- Vergunning: als je de buitenmuren gaat laten isoleren, dan kan het zijn dat je hier een vergunning voor moet aanvragen. Dit is het geval als het straatbeeld er drastisch door verandert en dat kan zijn als je een nieuwe gevelbekleding uitkiest. Vraag daarom na of er voor jouw werkzaamheden ook een vergunning nodig is.
- Subsidie: het is mogelijk dat jouw gemeente of provincie een subsidie beschikbaar heeft gesteld voor het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Dit is niet bij elke regio hetzelfde, maar het is zeer de moeite waard om dit na te trekken.
Stap 4: zelf doen of uitbesteden?
Nu je weet wat je financieel aan hulp kunt verwachten, is het tijd om te beslissen wat je budget zal zijn. Je kunt veel geld besparen door de klus zelf uit te voeren. Spouwmuurisolatie wordt eigenlijk altijd uitbesteed, omdat dit toch al goedkoop is en omdat er specialistische machines aan te pas komen. Het isoleren van de buiten- en binnenmuren zou je eventueel zelf kunnen doen. Hier heb je dan wel ervaring voor nodig en omdat isoleren een specialistisch werkje is zal je je hier in moeten verdiepen. Ben je goed voorbereid, dan is er geen reden waarom je niet zelf aan de slag zou kunnen gaan. Het enige dat je je dan wel goed moet realiseren is dat je eventuele subsidies en garantieregelingen mis zal lopen.
Stap 5: een isolatiebedrijf vinden
Heb je besloten de klus uit te besteden, dan is het zaak om hier een goede specialist voor aan te wijzen. Dit doe je door een vergelijking te maken en marktonderzoek te doen. Je vraagt bij een aantal specialisten een offerte op, ze komen bij je langs om de situatie te inspecteren en vervolgens zullen ze je dan een voorstel doen. Als je al deze offertes verzameld hebt, kun je beginnen met het maken van je vergelijking. Je kijkt dan naar prijs, maar ook naar de diensten die hiervoor worden aangeboden. De specialist met het beste voorstel dat binnen jouw budget valt is dan de winnaar.
Stap 6: nog enkele voorbereidingen
Nu de klus is ingepland kun je nog enkele voorbereidingen treffen.
- Buren inlichten: het is altijd verstandig de buren in te lichten van je plannen. Laat ze zien wat je eraan doet om de overlast zo klein mogelijk te houden. Vraag ze ook of het mogelijk is een parkeerplaats vrij te houden voor het busje van de isolatiespecialist.
- Muren vrijmaken: zorg ervoor dat de vakmensen vrij toegang hebben tot je muren. Ruim eventueel je tuin op of haal je woning leeg.
- Opvang/onderdak: als de werkzaamheden lang gaan duren, zal je misschien voor jou, je gezin en/of je huisdieren een plek moeten vinden waar je tijdelijk kunt verblijven.
Stap 7: tijdens de werkzaamheden
De dag van de werkzaamheden is aangebroken. Als je goed bent voorbereid hoef je nu nog weinig te doen, behalve wat drinken en een koekje aanbieden en vragen beantwoorden. De vakmensen zullen verder weinig anders nodig hebben. Vergeet niet om voordat ze weggaan onduidelijkheden op te helderen omtrent bijvoorbeeld de garantieregeling, de uiteindelijke prijs en mogelijke instructies voor nadat de muren zijn geïsoleerd.
Stap 8: beginnen met besparen
Alles is afgerond en het isolatiebedrijf is vertrokken. Nu kun je beginnen met besparen. Je zal de eindfactuur ontvangen in de post. Deze controleer je en betaal je. Eventueel schrijf je een online recensie over het isolatiebedrijf.
Vergelijk offertes
Gebruik hier onze vergelijkingstool en vraag snel enkele offertes op die je kunnen helpen bij het vinden van de beste deal en de juiste isolatiespecialist.