Voordat je een isolatiemaatregel neemt is het altijd goed om je een beetje te verdiepen in de materie. Lees bijvoorbeeld over de methoden die beschikbaar zijn, de materialen en hun kenmerken en over de prijzen. Veelgemaakte fouten en aandachtspunten zijn dan ook altijd zeer leerzaam, omdat je dan precies weet waar je voor uit moet kijken en wat je niet moet doen. Onderstaande informatie kan je helpen deze veelgemaakte fouten voor kruipruimte isolatie te vermijden.
Inhoud van dit artikel:
Geen financiële hulp zoeken
Als je een beetje hebt gelezen over kruipruimte isolatie en de financiële hulp van de overheid die je hiervoor kunt aanvragen, dan heb je waarschijnlijk ook gezien dat de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis inmiddels is uitgeput. Omdat deze subsidie tot eind 2019 had moeten lopen is er ook nog geen vervangende subsidie in het leven geroepen. Dit betekent echter niet dat je je zoektocht op moet geven, want er zijn andere manieren waarop je financieel geholpen kunt worden.
- Energielening: als je je kruipruimte isolatie niet kunt financieren, dan kun je hier altijd een lening voor aanvragen bij de bank. Verdiep je dan eens in de zogenaamde energieleningen, ook wel groene leningen genoemd. Het geld dat je met deze leningen leent moet je uitgeven aan een energiebesparende maatregel. Je kunt het dan met minder rente en betere voorwaarden terugbetalen.
- Regionale subsidies: zoek online naar de subsidies die jouw gemeente of provincie aanbieden. Het kan maar zo zijn dat isolatiemaatregelen hier ook onder vallen en dat je via je regio een aanvraag kunt doen voor een geldbedrag.
- Btw-verlaging: iedereen die zijn of haar woning beter isoleert krijgt automatisch een korting op de belasting die je hierover betaalt. De arbeidskosten worden namelijk maar met 9 procent belast en dit wordt al op de eindfactuur verrekend. Over de materialen betaal je wel gewoon 21 procent belasting.
Bodemisolatie uitsluiten
Omdat je met bodemisolatie minder goede resultaten behaalt dan met ondervloerse isolatie wordt het door veel mensen snel uitgesloten. Bodemisolatie is echter om vele redenen een goed idee. Je kunt er je vloer bijvoorbeeld goedkoop mee na-isoleren als deze al isolatie bevat. Ook kun je met bodemisolatie vochtproblemen in de kruipruimte oplossen en is het financieel de beste keuze als de kruipruimte te laag is voor ondervloerse isolatie. Je hoeft daarom niet een fortuin uit te geven aan een nieuwe vloer inclusief isolatiemateriaal als je bodemisolatie uit laat voeren en je genoegen neemt met een wat mindere isolatiewaarde. Bodemisolatie kun je al laten plaatsen voor €20 per vierkante meter.
De kruipruimte niet uitdrogen
Kruipruimtes staan er bekend om vochtig en kil te zijn. Dit merk je natuurlijk via je vloeren in je woongedeeltes. Voordat je je kruipruimte gaat laten isoleren is het niet verkeerd om deze eens goed te laten uitdrogen en wat aan deze problemen te doen. Vooral als je een houten vloer hebt is dit erg belangrijk. Leg daarom een waterkerende folie op de vloer van je kruipruimte om de luchtvochtigheid te verminderen. En zorg ervoor dat de ventilatie van de lucht in de kruipruimte goed is. Zo kun je alvast een verschil maken in het klimaat onder je woning en zal het aanbrengen van het isolatiemateriaal minder problematisch zijn.
Spuitisolatie uitsluiten om de gevaarlijke gassen
Purschuim heeft een negatieve reputatie, omdat er een chemische reactie plaatsvindt tijdens het aanbrengen. Bij deze chemische reactie komen gassen vrij en deze gassen zijn slecht voor je gezondheid. Om die reden moet de vakman die het purschuim aanbrengt ook gecertificeerd zijn en draagt deze altijd bescherming. Nadat het purschuim is uitgehard komen er ook geen schadelijke gassen meer vrij. Isolatiebedrijven weten exact wat ze moeten doen om hun medewerkers en de inwoners van het huis te beschermen tegen deze gassen. Daarom kun je ervan uitgaan dat jij en de andere bewoners hier geen schade van zullen ondervinden. Zorg dan wel dat je een variant kiest waarbij geen CFK drijfgassen worden gebruikt. Als je twijfelt over purschuim, zoek dan alternatieve spuitisolatiemiddelen, zoals JetSpray en Icynene Ecospray. Spuitisolatie is ideaal in complexe kruipruimtes en je kunt er een zeer goede isolatiewaarde mee bereiken.
Geen vergelijking maken van specialisten in je regio
Kruipruimte isolatie kan meestal oneindig goed blijven zonder dat je dit moet vervangen of aanvullen. Daarom is het belangrijk dat je de juiste beslissingen maakt en de beste opties kiest voor jouw situatie. Eén van deze keuzes is de specialist die je gaat gebruiken om de werkzaamheden uit te laten voeren. Maak daarom wat tijd vrij voor een goede vergelijking van wat de isolatiebedrijven uit jouw omgeving je kunnen bieden. Vraag offertes op en kijk naar de prijs, de garantieregeling, de keurmerken, de aangeboden diensten, enzovoorts. Pas als je alle mogelijkheden in jouw omgeving hebt bekeken kun je de beste specialist uitkiezen voor jouw kruipruimte isolatie.
Vergelijk offertes
Wij kunnen je helpen bij het maken van je vergelijking en je een boel tijd en moeite besparen. Gebruik onze vergelijkingstool voor het opvragen van je offertes en je ontvangt snel alle informatie die je nodig hebt voor het uitvoeren van een grondig marktonderzoek.