Heb jij een kruipruimte en is je vloer niet of niet goed genoeg geïsoleerd? Dan heb je geluk, want via de kruipruimte kun je dit heel gemakkelijk alsnog doen. De kruipruimte onder je woning heeft als functie de constructievloer te beschermen van de grond en het grondwater. Zoals de naam al aangeeft kun je er niet in staan en de kruipruimte moet dan ook niet met een kelder worden verward. Wil jij kruipruimte isolatie laten uitvoeren, dan kun je het onderstaande stappenplan gebruiken om dit te plannen.
Inhoud van dit artikel:
Stap 1: welke methode wil je laten uitvoeren?
Voordat je een isolatiebedrijf zoekt is het geen slecht idee om alvast enigszins vast te stellen wat je zou willen laten uitvoeren. De details kun je dan verder met de specialist invullen. Kruipruimte isolatie wordt op twee manieren gedaan en de methode die wordt toegepast wordt gekozen aan de hand van de hoogte van de kruipruimte, de staat van de kruipruimte en ook de huidige isolatiewaarde van de vloer.
- Bodemisolatie: is jouw kruipruimte te laag om in te werken, dan is bodemisolatie je enige optie. Ook als je kruipruimte hoger is kan bodemisolatie een goede keuze zijn. Het isolatiemateriaal wordt op de bodem van de kruipruimte aangebracht en kan daar vochtproblemen onder je woning verhelpen. Bodemisolatie is dus een goede keuze als je kruipruimte erg vochtig is, als deze te laag is voor ondervloerse isolatie of als vorm van na-isolatie van een al geïsoleerde vloer.
- Ondervloerse isolatie: als jouw kruipruimte een hoogte heeft van 50 centimeter of meer, dan kun je ondervloerse isolatie uit laten voeren. Dit levert je een volwaardige vloerisolatie op en dit is natuurlijk ideaal als je in één keer een hoge isolatiewaarde wilt bereiken. Vochtproblemen kun je zo niet oplossen, dus eventueel breng je ook bodemisolatie aan. Een waterwerende folie op de bodem kan dan ook voldoende zijn.
Stap 2: welk isolatiemateriaal heeft je voorkeur?
Vervolgens kun je kijken naar de materialen die beschikbaar zijn voor beide methoden. Bodemisolatie wordt gedaan met EPS- parels, EPS-chips of schelpen. Zoek je een natuurlijk materiaal, dan zijn schelpen ideaal, maar EPS presteert beter in kruipruimtes waar het water regelmatig omhoog komt. Voor ondervloerse isolatie zijn een groot aantal materialen beschikbaar, zoals platen van EPS, XPS, PIR of PUR, isolatiedekens van minerale wol, isolatiekussens, spuitisolatie of reflectiefolie. Het materiaal dat je kiest wordt bepaald door het soort vloer dat je hebt (beton of hout), de complexiteit van de kruipruimte (zijn er gewelven, leidingen, buizen) en je eigen voorkeur (wil je duurzaam, goedkoop, de beste isolatiewaarde, enzovoorts). Het kan geen kwaad om je hier alvast wat in te verdiepen, zodat je dit met je isolatiespecialist kunt bespreken.
Stap 3: zoeken naar financiële steun
Er is op dit moment niet veel financiële steun van de overheid voor dit soort energiebesparende maatregelen. Er is een landelijke subsidie die nog tot eind 2019 loopt, maar het budget dat daarvoor was vrijgemaakt voor particulieren is al uitgeput. Maak je deel uit van een Vereniging van Eigenaren, dan is er nog wel geld beschikbaar en hier kun je dan via de Subsidie Energiebesparing Eigen Woning een aanvraag voor indienen. Een andere manier waarop de overheid consumenten die hun woning laten isoleren steunt is door de arbeidskosten te belasten met een verlaagde btw van 9 procent. Behalve dat kun je nog van twee maatregelen gebruik maken.
- Regionale subsidies: vraag na bij je provincie en gemeente of zij hun subsidiebudget gebruiken voor inwoners die kruipruimte isolatie uitvoeren.
- Energielening: het is ook mogelijk om een energielening af te sluiten bij je bank. Het geld dat je leent moet je uitgeven aan een energiebesparende maatregel en je betaalt het terug met een lager rentepercentage en betere voorwaarden.
Stap 4: een budget bepalen en een isolatiebedrijf inschakelen
Nu je weet wat je wilt en hoe je dit gaat financieren, kun je veel doelgerichter gaan zoeken naar een isolatiespecialist. Dit doe je door offertes op te vragen bij maximaal 6 bedrijven uit jouw omgeving. Deze offertes vergelijk je met elkaar en zo bepaal je welk isolatiebedrijf het beste aansluit bij jouw wensen en budget. Waarschijnlijk zullen ze dan bij je langskomen om je kruipruimte te inspecteren, om je te adviseren over vocht in je kruipruimte en om het beste plan van aanpak te bepalen. De offertes zijn dan veel specifieker en geven beter weer wat de exacte prijs is die je uiteindelijk ook zal moeten betalen. Vergeet niet ook punten zoals garantieregeling, klantenrecensies en keurmerken mee te nemen in je vergelijking.
Stap 5: de kruipruimte uitdrogen
In sommige gevallen zal je je kruipruimte alvast moeten uitdrogen voordat de isolatiewerkzaamheden plaats kunnen vinden. Dit doe je door op de grond een waterwerende folie aan te brengen en voor goede ventilatie te zorgen. De lucht zal uitdrogen en het overtollige water in de vloer en de muren kan worden weggevoerd.
Stap 6: voor-, tijdens- en na de werkzaamheden
Nu je de werkzaamheden hebt ingepland met de isolatiespecialist heb je nog een paar dingen te doen. Je kunt vrij nemen van je werk, je kunt eventueel opvang of oppas regelen voor je kind(eren) en je kunt ervoor zorgen dat de kruipruimte goed te bereiken is. Tijdens de werkzaamheden zelf kun je koffie, thee en fris aanbieden, maar kun je de werklieden verder het beste zoveel mogelijk met rust laten. Naderhand kun je vragen naar het garantiecertificaat, naar instructies die je eventueel moet opvolgen en naar de uiteindelijke prijs. Nu rest je nog de eindfactuur te controleren en te betalen en online een recensie te schrijven over het isolatiebedrijf. Nu kun je beginnen met besparen en het plukken van de vruchten van je vloerisolatie.
Vergelijk offertes
Het vinden van een isolatiebedrijf is veel werk, maar gelukkig kunnen wij je hierbij helpen. Selecteer onze vergelijkingstool, vul je gegevens in en je ontvangt snel alvast een aantal vrijblijvende offertes van betrouwbare bedrijven die jouw klus graag voor je uitvoeren.