Als jij je vloer gaat uitrusten met vloerverwarming, dan is dit een uitstekend moment om je vloer volledig te laten renoveren. Vloerverwarming wordt in de deklaag van de vloer geplaatst en dat betekent dat deze volledig zal worden verwijderd. Je kunt je gehele vloer dan opnieuw laten opbouwen, dus constructievloer, isolatielaag, vloerverwarming, dekvloer en vloerbekleding, maar dit levert je een aanzienlijke verhoging op van je vloer. Toch is het erg belangrijk dat je aandacht besteedt aan isolatie bij je vloerverwarming. Een manier om ruimte te besparen is om dit te laten doen via je kruipruimte.
Inhoud van dit artikel:
Wat is kruipruimte isolatie?
Kruipruimte isolatie is een manier om je vloeren te isoleren zonder dat je aan de bovenkant aan het werk moet. Hier worden twee methoden voor toegepast.
- Ondervloerse isolatie: als de kruipruimte hoog genoeg is kan het isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer worden aangebracht. Hiermee bereik je erg hoge isolatiewaarden en kun je je vloer aanzienlijk beter isoleren. Daarnaast is het snel, levert het geen hoogteverschil op, is er weinig overlast tijdens de werkzaamheden en is het ook redelijk goedkoop.
- Bodemisolatie: als de kruipruimte niet hoog genoeg is, als de kruipruimte erg nat is, of als je op zoek bent naar een mildere vorm van isolatie, dan kun je bodemisolatie uit laten voeren. Dit wordt vaak gedaan als ondersteuning van echte vloerisolatie, omdat het vochtproblemen oplost, maar de vloer zelf niet van een volwaardige isolatiewaarde kan voorzien. Bodemisolatie is een goede vorm van na-isolatie en een uitstekende manier om het klimaat onder je woning te verbeteren.
Kruipruimte isolatie en vloerverwarming
Als je vloerverwarming gaat plaatsen in een bestaand huis, dan moet je veel aandacht besteden aan vloerisolatie. Laat je een nieuwbouwwoning bouwen met vloerverwarming, dan wordt dit direct aangepakt, maar in een bestaande woning is de mate waarin de vloer geïsoleerd is bijna nooit afdoende. Dit is zo belangrijk, omdat anders te veel van de warmte van je vloerverwarming naar onderen verloren gaat en dat is natuurlijk zonde. Door je vloer beter te isoleren kun je dit grotendeels voorkomen.
Je vloerverwarming infrezen voor minder ruimteverlies
Als jij vloerverwarming gaat laten plaatsen in een bestaande vloer, dan wil je natuurlijk dat deze zo min mogelijk omhoog komt. Anders moet je alle deuren innemen en drempels verhogen en kan er een hoogteverschil ontstaan tussen de verschillende kamers in je woning. Als je je vloerverwarming laat infrezen, dan heb je dit probleem niet. Er worden dan groeven in de dekvloer gemaakt waar de buizen van de vloerverwarming in worden gelegd. Het probleem met deze methode is dat je dan aan de bovenkant van de vloer geen isolatiemateriaal meer kunt plaatsen. En dat is wanneer kruipruimte isolatie een ideale oplossing biedt.
Vloerverwarming en de isolatiewaarden van de vloer
Als jij gaat zoeken naar informatie over de isolatiewaarde van vloeren, dan zal je zien dat dit wordt uitgedrukt in de R-waarde. Deze R-waarde geeft de warmteweerstand weer van een oppervlak of een materiaal. Hoe hoger het getal, hoe meer warmte het tegenhoudt en hoe beter de isolatie. De R-waarde wordt uitgedrukt in m2K/W. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de Rc-waarde en de Rd-waarde.
- Rd-waarde: als jij in de bouwmarkt een materiaal aanschaft voor het isoleren van je vloer, dan zal je hierop de Rd-waarde aantreffen. Deze geeft de warmteweerstand aan van het materiaal dat je in handen hebt. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal dus isoleert.
- Rc-waarde: met de Rc-waarde wordt de warmteweerstand van een volledige constructie aangeduid. In dit geval is dit de vloer. Dat betekent dat het niet alleen het isolatiemateriaal neemt, maar ook de constructievloer, het hout, de vloerbedekking enzovoorts. De Rc-waarde van de vloer zal dus eigenlijk altijd hoger liggen dan de Rd-waarde van het materiaal dat je hebt gebruikt om deze te isoleren.
Welke R-waarde heb je nodig bij vloerverwarming?
De Rc-waarde die je vloer in een ideale situatie zou moeten hebben om voldoende warmte tegen te kunnen houden is 5 m2K/W. Als je wilt weten hoe jij dit kunt bereiken moet je de huidige Rc-waarde van je vloer nemen en deze aftrekken van 5. Het getal dat je overhoudt is de Rd-waarde van het materiaal dat je zoekt. Om de nieuwe isolatiewaarde van je vloer te krijgen tel je deze namelijk gewoon bij de huidige situatie op. Heeft jouw huidige vloer dus een Rc-waarde van 2 m2K/W dan heb je een materiaal nodig met een Rd-waarde van 3 m2K/W om de nieuwe Rc-waarde van 5 m2K/W te kunnen bereiken.
Welke isolatiematerialen zijn geschikt voor vloerverwarming?
Vloeren in nieuwbouwwoningen worden standaard uitgerust met een Rc-waarde van 3,5 m2K/W en gerenoveerde vloeren moeten wettelijk worden gelegd met een minimale Rc-waarde van 2,5 m2K/W. De kans is dus groot dat jouw vloer nog flink wat isolatiemateriaal nodig heeft voordat je de 5 m2K/W kunt bereiken. Daarom heb je een methode en een materiaal nodig die zo efficiënt mogelijk zijn. Kruipruimte isolatie is dan een uitstekende keuze. Materialen die uitstekend isoleren zijn PUR, minerale wol, XPS, PIR en thermoskussens. De beste resultaten onder houten vloeren bereik je met thermoskussens en de beste resultaten onder betonnen vloeren bereik je met purschuim. Er zijn nog een groot aantal andere materialen beschikbaar die je kunt gebruiken en dit is natuurlijk volledig afhankelijk van de huidige isolatiewaarde van je vloer en je eigen voorkeur.
Vergelijk offertes
Een specialist kan je het beste adviseren over welk type isolatiemateriaal je het beste gebruikt bij jouw vloerverwarming. Wij kunnen je in contact brengen met een aantal isolatiebedrijven die je graag bijstaan met advies. Via onze vergelijkingstool vraag je snel offertes op en kun je beginnen met het plannen van jouw kruipruimte isolatie.