Of je nu een betonnen vloer hebt, of een houten vloer, kruipruimte isolatie is een relatief goedkope en effectieve manier om je vloer te laten isoleren. In beide gevallen kun je dan zonder te veel overlast te ervaren snel de isolatiewaarde van je vloer verbeteren. Betonnen vloeren vergen echter wel een andere aanpak dan houten vloeren. Hier lees je over de opties die je hebt als je kruipruimte isolatie wilt laten uitvoeren onder je betonnen vloer.
Inhoud van dit artikel:
Bodemisolatie
Allereerst is er altijd bodemisolatie. Dit wordt gedaan door een isolatiemateriaal de kruipruimte in te spuiten tot het een bepaalde dikte bereikt heeft. Hier worden vaak schelpen voor gebruikt en ook EPS chips of –parels zijn hier erg geschikt voor. Ook al zal je er je vloer niet volwaardig mee kunnen isoleren, bodemisolatie onder een betonnen vloer is ideaal in een aantal situaties.
- Vochtige kruipruimte: heb jij grote problemen met vocht in de kruipruimte, dan kan bodemisolatie deze voor een groot gedeelte oplossen. De isolatielaag zorgt er namelijk voor dat het grondwater niet meer kan condenseren en de luchtvochtigheid zal aanzienlijk naar beneden gaan.
- Een lage kruipruimte: heb je geen zin om je vloerbekleding te moeten verwijderen, maar is je kruipruimte te laag om in te kunnen werken, dan is bodemisolatie een ideaal en goedkoper alternatief voor ondervloerse isolatie.
- Na-isolatie: is je vloer al geïsoleerd, maar wil je deze isolatiewaarde een beetje opkrikken? Dan kun je dit erg snel doen door bodemisolatie uit te laten voeren. Dit is een goedkope oplossing waarmee je het klimaat onder je vloer verbetert en de temperatuur van de vloer verhoogt.
Ondervloerse isolatie
Ondervloerse isolatie wordt gedaan door het isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer aan te brengen via de kruipruimte. Er zijn een groot aantal materialen voor beschikbaar en deze zijn bijna allemaal geschikt voor betonnen vloeren. Je bereikt hiermee een zeer goede isolatiewaarde en dit zonder deze open te hoeven breken. Ondervloerse isolatie wordt toegepast in de volgende situaties.
- Een hoge kruipruimte: is jouw kruipruimte hoger dan 50 centimeter, dan kunnen de meeste vormen van ondervloerse isolatie probleemloos worden aangebracht. Je specialist zal hier bepaalde eisen voor hebben opgesteld.
- Isolatie zonder hoogteverschil: als je aan de bovenkant van je vloer gaat isoleren krijg je altijd te maken met en hoogteverschil. In sommige situaties wil je dit zoveel mogelijk voorkomen. Ga je bijvoorbeeld vloerverwarming laten plaatsen dan zal de vloer al enigszins omhoog komen. Om dit te minimaliseren kun je dan de onderkant van de vloer isoleren in plaats van de bovenkant.
- Bij de beste isolatiewensen: is jouw vloer niet of nauwelijks geïsoleerd? Wil je vloerverwarming plaatsen? Met ondervloerse isolatie kun je uitmuntende resultaten bereiken en de isolatiewaarde van jouw vloer in één keer opkrikken naar een nieuwbouw standaard mocht je dit willen.
Betonvloeren en kruipruimte isolatie
Ook onder betonvloeren is kruipruimte isolatie mogelijk. In feite heb je als je een betonvloer hebt geluk, want dat is een materiaal dat niet hoeft te ademen en waar je eigenlijk de meeste isolatiematerialen gewoon tegen kunt aanbrengen. Er zijn wel enkele situaties waarin het ene materiaal beter zal zijn dan het andere materiaal. Zou je een houten vloer hebben gehad, dan moet je altijd letten op hoe goed een materiaal ademt. Hout moet namelijk goed geventileerd worden, omdat het altijd water bevat. Zonder deze ventilatie kan het water niet weg en kan er rot ontstaan. Betonnen vloeren hebben dit probleem niet.
Manieren om betonnen vloeren te isoleren
Kruipruimte isolatie, en dan met name het isoleren van de onderkant van de betonnen vloer, kan gedaan worden met een groot aantal materialen. Hier schetsen we een aantal situaties en kun je zien welke isolatiematerialen hier het beste bij aansluiten.
- Zelf je vloer isoleren: als je zelf je betonnen vloer wilt gaan isoleren, dan kun je hier het beste isolatieplaten voor gebruiken. Dit kan alleen als de vloer aan de onderkant recht is en als er weinig leidingen en buizen in de kruipruimte aanwezig zijn. Isolatieplaten zijn licht van gewicht, isoleren erg goed en zijn gemakkelijk aan te brengen.
- Een complexe betonvloer: heeft jouw betonvloer gewelven en/of komen er buizen en leidingen de kruipruimte binnen, dan is jouw kruipruimte complex. De ideale manier om dit te omzeilen is door een vorm van spuitisolatie te gebruiken. JetSpray, ecospray of purschuim zijn hier beide goede voorbeelden van. Het schuim hecht zich goed aan het beton en het kan in de meest vreemde vormen worden aangebracht.
- De beste isolatiewaarde: ben je op zoek naar het materiaal met de beste isolatiewaarde, dan kun je thermoskussens overwegen. Dit is een folie die bestaat uit kamers gevuld met stilstaande lucht. De lucht houdt de warmte tegen en de folie weerkaatst dit. Ook purschuim heeft uitstekende isolerende kwaliteiten.
Vergelijk offertes
Voor de exacte prijzen voor het isoleren van jouw betonvloer via de kruipruimte open je onze vergelijkingstool. In twee minuten heb je alle benodigde velden ingevuld en kun je snel een aantal offertes verwachten van betrouwbare specialisten in kruipruimte isolatie.