Het (laten) aanbrengen van dakisolatie kan flink wat werkzaamheden opleveren. Er zijn verschillende methodes die een verschillende aanpak vergen. Verder zijn er ook verschillende materialen die je kunt gebruiken die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Laat je je dak isoleren, dan kun je echter grote besparingen maken op je energierekening. Daarnaast word je minder afhankelijk van energie en de energieprijzen en zal je huishouden milieuvriendelijker worden. Vele redenen dus waarom dakisolatie eigenlijk altijd een goede keuze is. De onderstaande tips kun je gebruiken bij het inplannen van deze klus.
Inhoud van dit artikel:
Tip 1: ga op zoek naar financiële steun
De landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Woning is al een tijdje gesloten voor particulieren. Het budget dat het tot eind 2019 uit zou moeten hebben gehouden is ver voor de deadline al uitgeput. Het is nog wel mogelijk dat jouw gemeente of provincie een geldpotje beschikbaar heeft gemaakt voor inwoners die energiebesparende maatregelen hebben getroffen. Dit controleer je vrij gemakkelijk online of bij je gemeente- en provinciehuis. Verder zal je merken dat er op de arbeidskosten voor een isolatiebedrijf maar 9 procent btw gerekend wordt. Dit scheelt natuurlijk toch weer 12 procent en dit is al verrekend als je je eindfactuur ontvangt. Als laatste kun je je klus ook financieren door een energielening af te sluiten bij een bank. Dit blijft een lening, dus uiteindelijk betaal je altijd meer, maar de voorwaarden en het rentepercentage die over de lening worden gevraagd zijn aanzienlijk beter.
Tip 2: doe het zelf
Als jij een beetje handig bent in huis, dan kun je overwegen de isolatiewerkzaamheden zelf uit te voeren. Dit scheelt je waarschijnlijk wel 60 procent van de kosten voor een specialist. Dit is geen geringe besparing, maar weet waar je aan begint. Isoleren blijft een vrij vakkundig vakgebied, dus kies je materialen nauwkeurig en wees goed voorbereid.
Tip 3: isoleer de zoldervloer
Als jij een hellend dak hebt met daaronder een zolder die niet in gebruik is, dan kun je net zo goed de zoldervloer isoleren. Dit kan alleen als de zolder onverwarmd is. Je brengt het isolatiemateriaal nauwkeurig aan op de zoldervloer en zorgt dat het goed is bevestigd. Doe je dit zelf, dan kun je je dak isoleren voor een zeer aantrekkelijke prijs, maar ook bij isolatiebedrijven is dit vaak de goedkoopste optie.
Tip 4: overweeg spuitisolatie
Als je de binnenkant van je dak gaat isoleren, dan is spuitisolatie een ideale manier om dit mee te doen. Je zal hier wel een isolatiebedrijf voor in moeten schakelen, want voor het aanbrengen is een certificering nodig. Is het te isoleren oppervlak niet recht en zijn er hoekjes en randjes die lastig te bereiken zijn? Dan kun je deze met spuitisolatie toch probleemloos isoleren. Daarnaast hecht het erg goed en dicht het kiertjes en gaatjes in je dakconstructie. Spuitisolatie is de vorm van isolatie die zeer nauw aansluit en die een uitstekende isolatiewaarde oplevert. Wees wel zeker van je zaak, want het verwijderen van dit type dakisolatie is niet zo gemakkelijk.
Tip 5: isolatie als onderdeel van een dakrenovatie
Is jouw dakbedekking toe aan vervanging? Dan kun je natuurlijk ook tegelijkertijd isolatiemateriaal aan laten brengen. Deze methode wordt een warm-dak-methode genoemd of het isoleren van de buitenkant van het dak. De resultaten zijn erg goed en je kunt er hoge besparingen mee maken. Het is echter alleen financieel de moeite waard als je toch al je dakbedekking ging verwijderen. Is deze nog in goede staat, dan kun je veel goedkoper via de binnenkant van het dak isoleren.
Tip 6: kies een isolatiemateriaal met akoestische demping
Er zijn een paar isolatiematerialen die naast thermische isolatie ook akoestische isolatie opleveren. Glaswol is hier een voorbeeld van en purschuim ook. Als je onder het dak een kamer hebt die veel wordt gebruikt, zoals een slaapkamer of een studeerkamer, dan kunnen geluiden van buiten daar voor veel overlast zorgen. Ook regen of hagel kunnen dan een hels kabaal maken. Door voor een materiaal te kiezen dat ook akoestisch isoleert dan kun je veel van deze geluiden aanzienlijk dempen.
Tip 7: doe marktonderzoek
Het is erg verstandig om je isolatiespecialist goed uit te kiezen. Zo kun je voorkomen dat je iemand aanneemt die kwalitatief niet de juiste standaard heeft of die juist veel te duur is. Door een vergelijking te maken van wat de isolatiebedrijven in jouw omgeving aan kunnen bieden kun jij de specialist kiezen die de beste diensten levert voor de meest geschikte prijs. Vraag daarom altijd een aantal offertes op en niet één. Alleen zo kun je zeker stellen dat je niet te veel betaalt en dat je niet beter zou kunnen krijgen.
Tip 8: maak een berekening
De beste voorbereiding doe je door een berekening te maken van de verschillende methodes die voor jou beschikbaar zijn, de kosten die je hebt om deze uit te laten voeren en de besparingen die je ermee maakt. Zo kun je de terugverdientijd uitrekenen en weet je wanneer je ongeveer kunt beginnen met echt besparen. Kijk je niet blind op de terugverdientijd. Als deze bij de ene methode wat langer is, maar als dat betekent dat je jaarlijkse besparingen aanzienlijk hoger zijn, dan zal je winst nadat je hebt afbetaald ook standaard hoger zijn.
Vergelijk offertes
Bij ons kun je alvast beginnen met je te oriënteren op de markt. Via onze vergelijkingstool vraag je namelijk gemakkelijk enkele vrijblijvende offertes op. Deze kun je gebruiken om je een beeld te vormen van de mogelijke kosten en je kunt ze toevoegen aan je marktonderzoek.