Dakisolatie laat je natuurlijk niet zomaar uitvoeren. Dit is een grote klus en het is de bedoeling dat alles in één keer goed gebeurt. Daarom kun je het onderstaande stappenplan gebruiken voor een efficiënte en complete planning.
Inhoud van dit artikel:
Stap 1: welk type dakisolatie wil je uitvoeren
Het eerste dat je jezelf moet afvragen is het type dakisolatie dat je wilt laten uitvoeren. Dit is enigszins afhankelijk van het soort dak dat je hebt en de functie van de ruimte er onder.
- Zoldervloerisolatie: heb jij een zolder die niet verwarmd is en die niet wordt gebruikt? Dan is het verreweg het gemakkelijkste en het goedkoopste om het isolatiemateriaal op de vloer van de zolder aan te brengen. Dit is ook een klus die je erg gemakkelijk zelf kunt doen.
- Isolatie van de binnenkant van het dak: hellende en platte daken met een ruimte er onder die verwarmd is en in gebruik is isoleer je door het isolatiemateriaal tegen de binnenkant van het dak aan te brengen. Dit kun je zelf doen, maar er wordt ook regelmatig een specialist voor ingeschakeld.
- Isolatie van de buitenkant van het dak: heb je een plat of een hellend dak dat aan renovatie toe is? Dan kun je de beste resultaten behalen door het isolatiemateriaal op de dakconstructie aan te brengen. Daarna wordt je dak opnieuw bedekt en is deze weer als nieuw.
Stap 2: welk materiaal wil je gebruiken?
Je kunt ook al voordat je een specialist gaat inschakelen bedenken welk soort materiaal je wilt gaan gebruiken. Er worden meestal isolatie dekens, -platen of een soort van spuitisolatie gebruikt voor dakisolatie.
- Isolatiedekens: het isoleren van de zoldervloer of het isoleren van de binnenkant van een hellend dak gebeurt vaak met isolatiedekens. Deze zijn ook erg gebruikersvriendelijk, dus voor doe-het-zelvers prima toe te passen.
- Isolatieplaten: laat je de buitenkant van je dak isoleren dan worden hier eigenlijk altijd drukvaste isolatieplaten voor gebruikt.
- Spuitisolatie: is de onderkant van jouw dak niet recht of is het oppervlak op een andere manier complex, dan is spuitisolatie ideaal. Dit wordt probleemloos in de meest lastige plekken aangebracht en vormt een nauw aansluitende laag onder je dak. Het nadeel van spuitisolatie is dat je dit niet zelf aan kunt brengen.
Stap 3: wie gaat de werkzaamheden uitvoeren?
Nu je weet hoe je je dak wilt isoleren en welk materiaal je hiervoor wilt gebruiken kun je bepalen of je dit zelf wilt doen of dat je er een specialist voor wilt inschakelen. Het isoleren van de buitenkant van het dak wordt eigenlijk altijd uitbesteedt, omdat dit een risicovolle, specialistische en arbeidsintensieve klus is. Ga je aan de binnenkant isoleren, dan is deze keuze volledig aan jou. Je kunt 60 procent besparen van de rekening van een specialist, maar als je geen isolatie ervaring hebt, zal je je wel goed moeten voorbereiden. Isoleren blijft een redelijk specialistische klus. De materialen uit de bouwmarkten lenen zich erg goed voor doe-het-zelvers. Het isoleren van de vloer van de zolder wordt eigenlijk meestal zelf gedaan. Je hoeft dan alleen het isolatiemateriaal uit te rollen en netjes aan te brengen.
Stap 4a: een isolatiespecialist vinden
Ga je de klus uitbesteden dan zal je een isolatiespecialist moeten vinden die dit voor je kan doen. Het is altijd beter om een grondige vergelijking te maken van de specialisten uit jouw regio, omdat je anders nooit zou weten of je misschien bij iemand anders beter of goedkoper had kunnen krijgen. Een vergelijking voer je uit door maximaal 6 isolatiespecialisten te benaderen voor een offerte. Waarschijnlijk komen ze dan eerst bij je langs en dat is goed, want dan kun je exact aangeven wat je zoekt. Ze inspecteren je dak en op basis van wat ze aantreffen zullen ze een offerte samenstellen. Deze offertes verzamel je en gebruik je bij het uitvoeren van een vergelijking. Bekijk vakmanschap, garantie, kwaliteit, diensten, klantenservice, prijs enzovoort om zeker te weten dat je de specialist uitzoekt met het beste aanbod.
Stap 4b: isolatiemateriaal aanschaffen
Als je besloten hebt om zelf je dak te isoleren, dan heb je waarschijnlijk ook al bedacht welk type materiaal je wilt gebruiken. Nu is het tijd om dit ook daadwerkelijk aan te schaffen. Hier kun je verschillende criteria voor gebruiken. Als isolatiewaarde voor jou belangrijk is, dan kies je het materiaal dat het beste isoleert. Dit heeft dan wel direct invloed op de dikte en dat kan in sommige situaties betekenen dat je ruimte verliest. Dikte kan dus ook een doorslaggevende factor zijn voor het uitkiezen van je isolatiemateriaal. Daarnaast is er natuurlijk de prijs, want hoe beter een materiaal isoleert, hoe duurder deze zal zijn. De bevestigingsmethode is voor doe-het-zelvers natuurlijk erg belangrijk, want het moet niet te ingewikkeld worden. En als laatste zijn er de extra kenmerken van de isolatiematerialen die de doorslag kunnen geven. Glaswol en purschuim isoleren bijvoorbeeld geluid ook, wat in het geval van een dak natuurlijk erg fijn kan zijn.
Stap 5: de werkzaamheden vinden plaats
Of je nu zelf gaat klussen of het isolatiebedrijf komt, nu ben je klaar voor de werkzaamheden. Eventueel kun je er een paar vrije dagen voor aanvragen zodat je thuis bent. Ga je een volledige dakrenovatie uitvoeren, dan kan het niet verkeerd zijn om opvang te regelen voor je gezin en/of je huisdieren. Wanneer alles is afgerond kun je nog even navraag doen over bijvoorbeeld de garantieregeling, het budget en mogelijke instructies die je moet volgen. Komt de eindfactuur op de mat, dan kijk je of deze compleet is en of er over de arbeidskosten een btw-verlaging van 9 procent is verrekend. Nu is alles afgerond en kun je beginnen met besparen.
Vergelijk offertes
Wij kunnen je helpen bij het uitvoeren van je marktonderzoek. Gebruik onze vergelijkingstool om de offertes mee op te vragen zodat je niet elke isolatiespecialist afzonderlijk hoeft te bellen. Dit scheelt je tijd en moeite en kan je helpen aan de beste deal.