Veel mensen besluiten hun dak beter te isoleren. En dit is zeker een goed idee, omdat via het dak veel warmte verloren gaat. Dit is warmte die je kunt bewaren en waar je dan dus niet meer voor hoeft te betalen. Geschat wordt dat je met een geïsoleerd dak zeker een kwart van je energierekening af kunt schaven ten opzichte van een dak dat niet geïsoleerd is. Daarnaast is glaswol ook een uitstekend materiaal om de vloer van de zolder mee te isoleren. Hier lees je over de prijzen van dakisolatie met dit zeer veelzijdige en gebruikersvriendelijke materiaal.
Inhoud van dit artikel:
De kosten
Glaswol is één van de goedkoopste isolatiematerialen op de markt. Je vindt het daarom ook in veel doe-het-zelf zaken voor een zeer geschikte prijs per vierkante meter. Je kunt besluiten om je dak zelf te isoleren, of je kunt hier een isolatiebedrijf voor inschakelen. In principe is het gemakkelijk te plaatsen en is het geen moeilijke doe-het-zelf klus. In de onderstaande tabel vind je de prijzen voor het zelf plaatsen en het laten plaatsen van glaswol isolatie.
Glaswol | Bijzonderheden | Prijs per m2 |
Zelf glaswol plaatsen | Enkel materialen en btw, exclusief gereedschap | Vanaf €10 |
Glaswol laten plaatsen | Inclusief arbeidskosten, materialen en btw | Vanaf €20 |
De isolatiemethoden
Je kunt je dak op twee manieren isoleren met glaswol. Dit kan tegen platte daken en schuine daken.
- De zoldervloer isoleren: als jij een onverwarmde zoldervloer hebt en je wilt deze niet in gebruik gaan nemen in de toekomst, dan kun je de zoldervloer isoleren. Dit is een effectieve isolatiemethode, omdat de warmte dan voordat het het dak kan bereiken al wordt tegengehouden. Dit is ook een methode die je gemakkelijk zelf uitvoert door het materiaal simpelweg op de vloer te leggen.
- De binnenkant van het dak isoleren: het is ook mogelijk om de binnenkant van het dak te (laten) isoleren. Dit is iets lastiger, omdat het materiaal goed en nauwsluitend bevestigd moet worden voor het beste resultaat en om verzakking tegen te gaan. Glaswol is wel een materiaal waarmee je dat gemakkelijk zelf kunt doen. Zorg er wel voor dat je goed bent voorbereid, dat je maatregelen neemt om je luchtwegen en huid te beschermen tegen de vezels die glaswol kan loslaten en dat je exact weet wat je moet doen. Ook moet je een dampremmende folie plaatsen en eventueel het isolatiemateriaal afwerken als de zolder in gebruik is.
Wat is glaswol precies?
Glaswol wordt al vele jaren als isolatiemateriaal gebruikt en onder de doe-het-zelvers is het erg populair. Het valt samen met steenwol onder de categorie minerale wollen. Deze minerale wollen worden geproduceerd door aan het basismateriaal (in dit geval oud glas) een aantal stoffen toe te voegen, zoals zand, soda en mergel. Het geheel wordt dan verwarmd tot het vloeibaar is en dan worden er draden van gesponnen. Aan deze draden wordt dan een bindmiddel (hars) toegevoegd en worden er dekens of platen van gemaakt. Hoe dikker de platen of dekens, hoe beter de isolatiewaarde. Dit betekent dan natuurlijk ook hoe hoger de prijs en hoe meer ruimte je verliest tegen je dak. De dikte is dus zeker een waarde om over na te denken voordat je de glaswol aanschaft. Voor platte daken gebruik je beter harde platen, omdat de wol daar makkelijker kan gaan verzakken. Tegen een hellend dak kun je het beste de dekens van glaswol gebruiken.
De voor- en nadelen van glaswol
Natuurlijk zijn er een aantal voor- en nadelen aan glaswol verbonden. De beste manier om deze tegen elkaar af te zetten is door er een lijstje van te maken.
- Glaswol is relatief goedkoop.
- Glaswol is ook door doe-het-zelvers erg gemakkelijk te plaatsen.
- Glaswol is in elke doe-het-zelf zaak te koop.
- Glaswol isoleert ook geluid en dat is voor een dak erg gunstig.
- Glaswol is brandvertragend.
- Glaswol is ongevoelig voor vocht, aanslag en schimmels.
- Glaswol heeft een lagere lambdawaarde dan sommige andere materialen. Om een hoge isolatiewaarde te bereiken moet het dus dikker worden aangebracht.
- Tijdens het plaatsen kunnen vezels loslaten die schadelijk zijn voor de huid en de luchtwegen.
- Voordat je glaswol aanbrengt moet je het beschermen van het dak met een dampremmende folie.
- Glaswol moet nauwsluitend worden aangebracht, anders kunnen er koudebruggen ontstaan.
Zelf glaswol plaatsen of een specialist inschakelen?
De keuze over wie de glaswol gaat aanbrengen is natuurlijk volledig aan jou. Het is een materiaal dat erg gebruikersvriendelijk is en je kunt er zeker 50 procent mee besparen van de prijs voor een specialist. Er zijn enkele aandachtspunten waarmee je rekening moet houden als je de klus zelf gaat doen. Weet bijvoorbeeld hoe je het materiaal correct aanbrengt en dat je alle extra benodigdheden (gereedschap, bescherming, enzovoorts) hebt aangeschaft voordat je begint. Zorg voor een goede ventilatie, zodat de vezels kunnen worden afgevoerd. Vergeet ook niet dat je geen garantie krijgt over het werk dat je zelf verricht. Is het niet naar wens of gaat er iets mis, dan zijn de kosten voor de reparatie of de herplaatsing hiervan volledig voor jou.
Vergelijk offertes
Het is altijd een goed idee om al je opties te bekijken en daarom kun je hier met onze vergelijkingstool offertes opvragen bij betrouwbare isolatiespecialisten. Bekijk wat de kosten zijn als je de glaswol zelf gaat plaatsen en vergelijk dit met de kosten van isolatiebedrijven.