Als jij een verbouwing wilt plannen, dan zal je een spannende tijd tegemoet gaan. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat je woning hierdoor verbetert, maar voordat het zover is zal je de verbouwing moeten plannen en meemaken. Als jij twijfelt over het verbouwen van je woning, dan kan het soms helpen om de voor- en nadelen tegen elkaar af te strepen. Vooral bij een grote klus zoals een verbouwing schept dit soms verduidelijking. Daarom hebben we hier alle plus- en minpunten verbonden met verbouwingen op een rijtje gezet.
Inhoud van dit artikel:
De voordelen
Het is waarschijnlijk niet erg lastig om de voordelen van een verbouwing te bedenken. Elke verbouwing is anders en aan elke verbouwing zitten andere voordelen verbonden, maar onderstaand lijstje geeft je een goed idee van waar je met plezier naar uit kunt kijken.
- Verbetering: het grootste voordeel aan een verbouwing is dat je er een verbetering mee zal bereiken. Een nieuwe badkamer, een uitbouw, isolatie of een schuifpui naar de tuin zullen er allen voor zorgen dat je plezieriger woont.
- Waardevermeerdering: de meeste verbouwingen zullen een waardevermeerdering van je huisprijs betekenen. Als het goed is zal je je huis er groter mee maken, luxer of moderner en dat heeft direct invloed op de waarde.
- Indruk maken: wil je je woning gaan verkopen en heb je net een nieuwe keuken laten aanleggen, of een mooie serre, dan zal dit direct indruk maken op de kopers. Je woning zal daardoor gemakkelijker te verkopen zijn.
- Besparingen: als je van plan bent ook je woning direct beter te isoleren, dan zal je na de verbouwing geld gaan besparen. Als jouw werkzaamheden zich hiervoor lenen, dan is dit zeker een optie om te overwegen en direct mee te nemen.
- Alles aanpakken: als je toch al aan het verbouwen bent binnen en je woning is een bouwplaats geworden, dan heb je eindelijk de kans om alles in die kamer aan te pakken. Denk dan bijvoorbeeld aan nieuwe stopcontacten, moderne radiatoren of nieuwe kozijnen. Een betere kans krijg je hier niet voor.
- Subsidies: er zijn een aantal subsidies in Nederland waarvoor je in aanmerking zou kunnen komen als je gaat verbouwen. Wordt je woning energiezuiniger, bijvoorbeeld, dan is hier mogelijk financiële steun voor beschikbaar. Controleer dit dus bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland, bij je provincie en bij je gemeente.
- Voldoening: nadat de verbouwing is afgerond en je hebt hier een actieve rol bij gespeeld, bijvoorbeeld door de coördinatie op je te nemen of door zelf mee te klussen, dan zal je naderhand een gevoel van trots en voldoening voelen. Daarnaast heb je dan extra vaardigheden opgedaan en veel geleerd.
- Dromen kunnen uitkomen: door een verbouwing uit te laten voeren krijg je de mogelijkheid je woning te veranderen in je droomhuis. Je drukt je eigen stempel op het interieur en het ontwerp en de woning sluit nog beter aan bij jouw smaak en wensen.
De nadelen
Ook verbouwingen hebben nadelen. Het is nooit slecht om ook deze goed in overweging te nemen en mee te nemen bij het maken van je beslissingen.
- Duur: verbouwingen zijn duur. Ga je groots aan de slag, dan zal je gemakkelijk €10.000 tot €15.000 moeten betalen. Hoe luxer en hoe groter de verbouwing, hoe duurder je uiteindelijk uit bent.
- Stressvol: verbouwingen zijn ook erg stressvol. Je woning is voor een tijd (gedeeltelijk) niet beschikbaar en dit stoort je dagelijkse ritme. Daarnaast kan er altijd van alles misgaan en moet jij beslissingen maken over de voortgang. Vooral als je zelf taken op je hebt genomen, moet je de impact van een verbouwing op je zenuwen niet onderschatten.
- Lastig: hierdoor zijn verbouwingen ook lastig. Misschien moet je een alternatieve slaapplek zoeken voor jou en je gezin, moet je je meubelen tijdelijk in de opslag doen en gaan de buren klagen.
- Langdurig: grote verbouwingen kunnen erg lang duren, soms zijn hier maanden voor nodig en tijdens die maanden heb jij niet of nauwelijks toegang tot je woning.
- Budget: als het goed is zal je een budget afgesproken hebben met een aannemer, architect of met de vakmensen. Verbouwingen staan er bekend om nogal eens over het budget te gaan, omdat er dingen gebeuren die niet waren ingecalculeerd. Het is dus van groot belang dat jij dit budget te allen tijde bewaakt.
- Slecht werk: als laatste loop je bij verbouwingen altijd het risico dat je een aannemer, architect of vakman inhuurt die er een potje van maakt. Dit kan resulteren in extra stress of slecht afgeleverd werk. Daarom is het altijd erg belangrijk dat je de bedrijven waarmee je samen gaat werken nauwkeurig uitkiest en dat je ze test op kwaliteit, vakmanschap en ervaring. Zorg er ook altijd voor dat je goede garantieregelingen zal ontvangen.
Vergelijk offertes
De financiële kant van het verhaal kan een doorslaggevende factor zijn bij het inplannen van een verbouwing. Via onze vergelijkingstool kun je alle verbouwing-gerelateerde financiële informatie opvragen, direct bij betrouwbare vakmensen.