Als jij een verbouwing wilt plannen, dan staat je een drukke tijd tegemoet. Deze tijd zal je veel bezig zijn met dingen regelen, beslissingen maken en het budget bijhouden. Verbouwingen leveren dan ook altijd veel stress op, maar het resultaat mag er zijn. Als je wilt dat jouw verbouwing ook een succes wordt, probeer dan de onderstaande veelgemaakte fouten te vermijden.
Inhoud van dit artikel:
Subsidies en vergunningen vergeten
Het kan heel goed zijn dat jij voor een bepaald onderdeel van je verbouwing een subsidie aan kunt vragen. De Rijksdienst van Ondernemend Nederland heeft een aantal gerelateerde subsidies ter beschikking en ook de provincies en gemeentes mogen subsidiegelden verdelen. Bij de belastingdienst kun je terecht voor kortingen en ook dit loop je het beste even goed na. Als je dan toch met de administratieve kant van het verhaal bezig bent, kun je direct ook nagaan of er een vergunning nodig is voor jouw verbouwing. Ga je het aantal vierkante meters van je woning uitbreiden of ga je een extra gebouw plaatsen, dan is dit vaak het geval. Trek dit goed na, zodat je zeker weet dat al je papierwerk in orde is.
Geen aandacht besteden aan isolatie
Het hangt natuurlijk van het type verbouwing af, maar als je toch al in je woning aan het werk bent, dan kun je net zo goed direct overwegen deze beter te isoleren. Muur-, dak en vloerisolatie kan allemaal vrij gemakkelijk geplaatst worden als ze toch al open liggen. Daarnaast is het vaak goedkoper als je deze werkzaamheden direct ook inplant in plaats van afzonderlijk. Als jouw verbouwing zich hiervoor leent kun je dit bespreekbaar maken met je architect, vakman of aannemer. En dan moet je natuurlijk ook niet vergeten je gemeente en provincie te vragen of zij een subsidie hebben voor jouw energiebesparende initiatief.
Slecht plannen
Verbouwingen kunnen eigenlijk alleen goed gaan als hier een strakke planning voor is. Je moet exact weten wanneer welke materialen moeten arriveren, welke vakmensen wanneer op de stoep moeten staan en hoeveel je uiteindelijk zal moeten betalen. Dit kun je alleen inschatten als je goede stappenplannen hebt en checklists gebruikt bij elke fase van de verbouwing. Doe je dit niet, dan loopt alles mogelijk in het honderd, komt de verbouwing mogelijk tijdelijk stil te liggen of ga je zonder dat je het weet je budget ver voorbij. Een goede planning is zeker het halve werk.
Te veel zelf doen
Als jij een ervaren doe-het-zelver bent, dan kun je veel geld besparen door onderdelen van de verbouwing zelf op te pakken. Dit is een prima initiatief, maar het is belangrijk dat je dan niet onderschat hoeveel werk je zal hebben. Verbouwen zelf is al stressvol genoeg en dan moet jij niet ook nog eens jezelf strakke deadlines gaan geven. Als je wilt voorkomen dat je om 3 uur ’s nachts nog staat te verven, dan kun je overwegen je bouwwerk casco op te laten leveren. De vakman zal het dan wind- en waterdicht maken, maar de afwerking moet nog gebeuren. Casco is het tegenovergestelde van sleutelklaar. De specialisten doen al het structurele werk en daarna kun jij gaan klussen aan je eigen indeling. Zo geef je jezelf minder tijdsdruk, kun je toch geld besparen en kun je je bouwwerk volledig indelen zoals jij het graag wilt.
De oplevering overhaasten
Nadat de verbouwing is afgerond zal de oplevering plaatsvinden. Dit wordt gedaan door de aannemer, de vakman en door jou. Samen lopen jullie door de verbouwing heen en inspecteren alles nauwkeurig. Druppels verf, krasjes op de ramen en een lekkende kraan kunnen dan allemaal worden gemeld en genoteerd. Het is dan ook erg belangrijk dat je de oplevering niet overhaast en dat je alles uitprobeert voordat je het papier tekent. Ramen en deuren doe je open en dicht, hang en sluitwerk controleer je, je kijkt of het water en de elektriciteit zijn aangesloten, of de centrale verwarming werkt en of alles netjes is achtergelaten. Dit is de laatste kans die je nog hebt samen met deze twee specialisten om hierover te spreken, dus het is essentieel dat je deze goed benut.
Een onduidelijke prijsafspraak maken
Aannemers kunnen je vragen op drie manieren betaald te worden. De eerste manier is door een exact bedrag te vragen en dit is voor jou het gunstigste. Hier kan dan niet van worden afgeweken, dus aannemers doen dit alleen bij kleine projecten waarvan ze precies weten hoeveel het zal gaan kosten. Een veel voorkomende prijsafspraak is door middel van een richtprijs. Hier mag dan met maximaal 10 procent van worden afgeweken, naar boven of naar beneden. Dit geeft jou nog steeds de nodige zekerheid en de aannemer iets meer flexibiliteit met het budget. Als laatste kan een aannemer een prijs per uur vragen en hier moet je mee uitkijken. Je hebt dan zelf geen enkele invloed op hoeveel de aannemer uiteindelijk zal kosten. Probeer deze optie dus te vermijden en spreek een prijs af waar jullie je allebei goed bij voelen.
Vergelijk offertes
Wil jij een verbouwing gaan inplannen en weet je niet waar je moet beginnen? Begin dan hier en vraag met onze vergelijkingstool alvast een aantal offertes op. Deze zijn volledig vrijblijvend en geven je een goed idee van de kosten waarmee je te maken zal krijgen. Bovendien kun je zo de beste specialisten aanwijzen in jouw regio.