Elke verbouwing heeft aardig wat voeten in de aarde. Je hebt werkmensen over de vloer, je woning is (gedeeltelijk) onbewoonbaar en er zal een boel op je af komen. Naderhand heb je wel die badkamer waar je altijd van droomde of de aanbouw waarmee je je woning de nodige extra ruimte geeft. Ga jij een verbouwing inplannen? Gebruik dan de volgende tips.
Inhoud van dit artikel:
Ga op zoek naar subsidies
Soms kan het zijn dat je voor gedeeltes van je verbouwing een subsidie kunt aanvragen. Gemeentes hebben bijvoorbeeld vaak subsidies beschikbaar voor inwoners die hun woning energiezuiniger maken en als je zonnepanelen plaatst kun je de btw aftrekken van de belasting. Er zijn subsidies voor allerlei verschillende soorten werkzaamheden en het kan zeker nuttig zijn om deze eens goed door te lopen. Het geeft je ook de mogelijkheid om je budget bij te stellen of om de terugverdientijd voor je isolatiemaatregel te verkorten.
Doe niet te veel zelf
Het is gemakkelijk om tijdens een verbouwing verkeerd in te schatten wat je allemaal wel zelf kunt doen. Natuurlijk is dit een prima manier om geld te besparen, maar onderschat niet hoeveel tijd hier in gaat zitten en hoeveel andere stress je al zal hebben van de verbouwing. Probeer daarom realistisch te zijn en je tijd goed in te delen. Zelf aan het werk gaan is een prima initiatief, maar het moet wel leuk blijven en het mag de voortgang van het project niet belemmeren.
Laat casco opleveren
Casco is het tegenovergestelde van sleutelklaar. Je kunt een woning, een aanbouw, een dakkapel, een bijgebouw of een uitbouw ook casco laten opleveren en dat betekent dat het bouwwerk wind- en waterdicht zal zijn. De afwerking moet je dan nog zelf doen. Dit scheelt je vaak een boel geld, maar het is ook een grote uitdaging. Door casco op te laten leveren heb je wel de complete vrijheid om te doen met je bouwwerk wat je wilt en deze exact zo te maken zoals jij het wilt hebben. En de specialistische taken zijn dan al door een vakman verricht. Voor sommige mensen is een casco oplevering ideaal om de vrijheid die je ervan krijgt. Anderen zien graag een oplevering van en kant-en-klaar product.
Wel of geen aannemer inschakelen?
Voor grote projecten is het zeker aan te raden om een aannemer in te schakelen. Deze persoon zal de gehele verbouwing van begin tot eind coördineren en leiden. Hij of zij fungeert als de tussenpersoon tussen jou en de bedrijven die in je woning aan het werk zijn. Dit geeft jou één contactpunt waar je terecht kunt voor al je vragen, problemen en opmerkingen. Een aannemer zal ook regelmatig spreken met je over je budget, de voortgang en het plan. Je bent dan altijd helemaal op de hoogte zonder dat je hier zelf veel voor hoeft te doen. Aannemers kosten natuurlijk wel geld en ze staan er niet bekend om goedkoop te zijn. Het is aan jou om te beoordelen of jouw project baat heeft bij zo’n specialist.
Vergeet de vergunningen niet
Voor sommige verbouwingen zal je een bouwvergunning nodig hebben. Het is erg belangrijk dat je dit niet vergeet na te trekken, anders kan het zijn dat je je bouwwerk weer moet afbreken. Bouwbedrijven weten precies waar wel en waar geen vergunningen voor nodig zijn, dus het is altijd goed om dit met hen te bespreken. Zij zullen je ook kunnen helpen met de aanvraag, zodat je zeker weet dat deze goed wordt ingediend. Je zal er dan bepaalde technische tekeningen bij moeten aanleveren die je niet zelf kunt maken.
Neem de tijd voor de oplevering
Nadat de verbouwing klaar is, zal de oplevering plaatsvinden. Dit wordt gedaan tussen jou, de aannemer en de vakman. Jullie lopen dan door het gehele bouwwerk heen en controleren of alles naar wens is. Het is verstandig om daar goed de tijd voor te nemen en alles te controleren. Kijk of de kranen werken, of de elektriciteit is aangesloten, of de ramen en deuren goed openen en sluiten, of het hang- en sluitwerk goed werkt en of alles netjes is achtergelaten. Zie je iets dat beter kan, dan kun je dit direct melden en zal het worden rechtgezet. De verbouwing is niet afgerond totdat jij hebt verklaard akkoord te zijn met de oplevering. Daarna heb je nog drie maanden om gebreken die dan nog optreden door te geven aan de aannemer.
Gebruik stappenplannen en checklists
Hoe klein de verbouwing ook is, er is altijd ruimte voor een goed stappenplan en een uitgebreide checklist. Deze kunnen je helpen je verbouwing te plannen, in te delen en om zo niets te vergeten. Ga daarom even goed zitten en maak voor jezelf ook een aantal lijstjes die je hanteert tijdens het gehele proces. Dit zal je veel tijd en moeite schelen.
Vergelijk offertes
Een andere tip die we je willen meegeven is om offertes op te vragen bij verschillende vakmensen. Op die manier kun je het beste bedrijf aanwijzen en de goedkoopste prijs realiseren. Via onze vergelijkingstool vraag je deze offertes snel en gemakkelijk op, zodat jij je alleen druk hoeft te maken over het aanwijzen van de specialist.