Het is geen geheim dat verbouwingen duur zijn. Hoe hard je ook je best doet om de prijs laag te houden, je zal regelmatig duizenden euro’s betalen voor het uitvoeren van jouw werkzaamheden. Ook al is het eindresultaat dit geld vaak meer dan waard, je zal wel een investering moeten doen. Daarom zou het mooi zijn als er voor jouw verbouwing subsidies beschikbaar zouden zijn om je te helpen deze kosten te dekken. En het goede nieuws is, dat dit in sommige gevallen goed mogelijk is.
Inhoud van dit artikel:
Landelijke subsidies
Allereerst zijn er de subsidies van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland. Dit zijn landelijke subsidies waar iedere inwoner van het land voor in aanmerking komt. Helaas waren deze subsidies een aantal jaren geleden veel talrijker dan nu en het aanbod is wat mager. Voor particulieren zijn er de volgende subsidies waarvan je gebruik kunt maken als je gaat verbouwen.
- Investeringssubsidie Duurzame Energie: ga je als onderdeel van je verbouwing een pelletkachel, een biomassaketel, een zonneboiler of een warmtepomp plaatsen, dan kun je van deze subsidie gebruikmaken.
- Subsidieregeling Riolering Woonboten: ga je verbouwen aan een woonboot en ga je de riolering aanpakken, dan is deze subsidie beschikbaar voor je.
Regionale subsidies
Je maakt waarschijnlijk een grotere kans op een subsidie als je deze op regionaal niveau gaat zoeken. Bij je gemeente of provincies zijn ook subsidiegelden beschikbaar gemaakt die inwoners op die manier kunnen helpen met het financieren van hun verbouwing. Als je bijvoorbeeld een groendak gaat laten plaatsen, dan zijn er provincies in Nederland die dit met een subsidie aanmoedigen. Ga je je woning energiezuiniger maken, dan willen gemeentes regelmatig financieel bijspringen om je hierbij te helpen. Ga dus online op zoek, of ga naar je gemeente- en provinciehuis om exact inzicht te krijgen welke subsidies in jouw regio van kracht zijn.
Hulp van de belastingdienst
Een zeer belangrijke manier waarop je door de belastingdienst bij je verbouwing geholpen wordt is met een verlaagd btw-tarief over een aantal werkzaamheden in huis. Je betaalt daar maar 9 procent btw over en geen 21 procent. De vakman die de klus uitvoert zal dit al op de eindfactuur verrekenen, dus hier hoef je zelf weinig voor te doen. Je woning moet dan wel ouder zijn dan 2 jaar. De volgende werkzaamheden vallen onder deze btw-aftrek.
- De arbeidskosten van isolatiewerkzaamheden.
- Schilderen.
- Behangen.
- Stukadoren.
- Schoonmaakwerken.
Btw-aftrek voor zonnepanelen
Een andere manier waarop de belastingdienst helpt bij het financieren van verbouwingen is door middel van de btw-aftrek van zonnepanelen. Maakt dit onderdeel uit van, bijvoorbeeld, jouw dakrenovatie, dan kun je alle belasting die je hebt betaalt over de zonnepanelen volledig terugvragen bij de belastingdienst. Dat betekent dus een korting van 21 procent over de totale kosten. Om dit te kunnen doen moet je je bij de belastingdienst aanmelden als energieleverancier.
Energieleningen
Een laatste hulpmiddel waar je als particulier gebruik van kunt maken is een energielening. Dit zijn leningen die je afsluit bij de bank voor het bekostigen van energiebesparende maatregelen. Het grote voordeel van energieleningen ten opzichte van gewone leningen is dat je ze terugbetaalt met een lager rentepercentage en betere voorwaarden. Je kunt hier geen andere werkzaamheden van je verbouwing mee financieren, dus alleen het isoleren van je gevel valt er onder, maar niet de gevelrenovatiewerken die je ook laat uitvoeren, bijvoorbeeld. Een energielening blijft natuurlijk een lening en je zal uiteindelijk meer betalen dan wanneer je de kosten zelf had gefinancierd. Het bedrag dat je betaalt is echter aanzienlijk lager dan wanneer je hier een standaard lening voor zou afsluiten.
Subsidies in 2019 voor verbouwingen is beperkt
Het aantal subsidies waar je in 2019 voor verbouwingen gebruik van kunt maken is erg beperkt geworden, vooral vergeleken met voorgaande jaren. Kon je voorheen subsidies krijgen voor het plaatsen van hr-ketels, voor het verwijderen van asbest, voor het plaatsen van een alarmsysteem of het aanleggen van een nieuwe tuin, vandaag is hier weinig meer van over. Dit heeft de overheid dan wel op andere manieren gecompenseerd, bijvoorbeeld met btw-verlagingen, energiebespaarleningen en verlaging van de prijs van bijvoorbeeld isolatiematerialen, maar de subsidie-hoogtijdagen van voorheen worden hier nauwelijks mee geëvenaard. Het is wel altijd verstandig om uitgebreid de tijd te nemen en op zoek te gaan naar subsidies die je mogelijk kunt aanvragen voor je verbouwing. Als er geld is waar je recht op hebt, zou je gek zijn als je hier geen gebruik van maakt.
Vergelijk offertes
Gelukkig zijn subsidies niet de enige manier waarop je geld kunt besparen op je verbouwing. De beste manier om dit op dit moment te doen is door grondig marktonderzoek te verrichten onder de bedrijven in jouw omgeving die je verbouwing uit zouden kunnen voeren. Vraag met onze vergelijkingstool offertes aan en leg deze naast elkaar. Zo vind je niet alleen de goedkoopste deals, maar ook de bedrijven die de klus vakkundig en kwalitatief kunnen uitvoeren.