Iedere grote klus heeft baat bij een goede planning. Hiervoor gebruik je checklists en stappenplannen. Ben jij van plan om te verbouwen? Dan hebben wij alvast een stappenplan voor je samengesteld die je hierbij kunt hanteren.
Inhoud van dit artikel:
Stap 1: het definiëren van de verbouwing
Het eerste wat je doet is duidelijk voor jezelf opschrijven wat je precies nodig hebt. Wat wil je laten verbouwen en hoe wil je het laten opleveren? Heeft de verbouwing invloed op de rest van de woning en wil je ook zelf gaan klussen? Hoe wil je de verbouwing gaan financieren? Deze definiëring kun je gebruiken bij het inplannen van de klus en bij het communiceren naar de verschillende partijen. Hoe exacter je dan bent, hoe beter de offertes zullen aansluiten op de uiteindelijke plannen.
Stap 2: vergunningen, subsidies en budget
Nu is het tijd om bij de verschillende overheden te rade te gaan. Bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland, bij de provincie en je gemeente kun je op zoek gaan naar mogelijke subsidies waar je voor in aanmerking komt. De belastingdienst hanteert regelmatig kortingen, dus controleer dit ook. Vraag bij je gemeente na of je een vergunning nodig hebt voor jouw verbouwing. Met al deze informatie in je achterzak kun je nu een budget en een financieringsplan opstellen.
Stap 3: beginnen met inplannen
Nu je weet wat je wilt en wat je budget is, kun je beginnen met het inschakelen van de vakmensen. Voor grote verbouwingen worden hier vaak aannemers voor gebruikt, omdat het coördineren ervan te veel werk is voor iemand die hier geen verstand van heeft. Kleine verbouwingen kunnen zelf worden gecoördineerd. Prik een datum en schakel de verschillende bedrijven in, zodat ze op de juiste datum bij je zullen zijn. De beste vakmensen vind je door offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Omdat dit waarschijnlijk betekent dat ze bij je langs zullen komen voor een kennismakingsgesprek, kunnen jullie dan al uitgebreid naar je behoeften kijken en een plan van aanpak opstellen.
Stap 4: voorbereidend werk
De volgende stap is het voorbereidende werk. Als het goed is heb je de verschillende vakmensen ingeschakeld en is het afwachten totdat de datum van de verbouwing aanbreekt. Tot die tijd heb je echter nog genoeg te doen.
- Regel een slaapplek voor tijdens de verbouwing.
- Regel opslag voor je meubilair.
- Zorg eventueel voor opvang van je huisdieren.
- Haal je woning leeg.
- Spreek met je verzekeraars over je plannen.
- Vraag de vergunningen aan.
- Doe de subsidieaanvragen.
- Teken de verbouwingsovereenkomst.
- Nodig de buren uit voor een kopje koffie en breng ze op de hoogte van je plannen.
- Zorg dat er voldoende parkeerplekken zijn voor de uitvoerende partijen.
- Leg persoonlijke en waardevolle bezittingen uit het zicht.
Stap 5: tijdens de werkzaamheden
Nu de datum van de verbouwing is aangebroken, ben je helemaal voorbereid op de werkzaamheden. Tijdens deze werkzaamheden heb jij voornamelijk een coördinerende rol. Als je hier een aannemer voor hebt aangewezen, dan heb je zelf weinig te doen. Heb je dat niet gedaan, dan zal je constant bezig moeten zijn met de volgende taken.
- Het bijhouden van het budget en actie ondernemen als deze dreigt te overschrijden.
- Het coördineren van alle partijen en er zorg voor dragen dat iedereen op het juiste moment verschijnt en klaar is.
- Zorgen dat de planning actueel is en dat men zich hieraan houdt.
- Controleren of de materialen op tijd worden afgeleverd.
- Controleren dat de werkplaats netjes is en dat het bouwafval tijdig wordt afgevoerd.
- Beslissingen maken indien er problemen ontstaan.
- Een lijst bijhouden met gebreken die je ziet.
- Een lijst bijhouden van het meer- en minderwerk.
Stap 6: de oplevering
Als alles voorspoedig is verlopen, is het tijd voor de oplevering. Als het goed is doe je dit samen met de aannemer of de architect, de vakman en eventueel nog een derde persoon. Het is belangrijk dat je dit serieus neemt, want nu heb je nog de kans om problemen te melden. Zorg er daarom voor dat je de bouwtekeningen, de offertes en het opleveringsrapport bij de hand hebt. Controleer alle ramen en deuren inclusief het hang en sluitwerk, kijk of de elektriciteit werkt, of het water aangesloten is, of het schilderwerk netjes is gedaan, of het glas geen krassen bevat, of de centrale verwarming werkt en of het tegelwerk naar wens is. Beoordeel ook de manier waarop de bouwplaats wordt achtergelaten en of alles netjes is opgeruimd. Ga je akkoord, dan is de verbouwing officieel afgerond.
Stap 7: nog enkele vragen
Na de oplevering en voordat de betrokken partijen weggaan kun je nog een paar vragen stellen. Loop altijd even de offerte door, zodat je exact weet wat je van de eindfactuur kunt verwachten. Vraag naar de garantieregelingen en de garantiedocumenten en vraag of er eventueel instructies zijn die je moet opvolgen, bijvoorbeeld in verband met bouwvocht.
Stap 6: na de oplevering
Na de oplevering kun je de ruimte gaan betrekken. Je hebt dan nog drie maanden om eventuele gebreken die je toch nog tegenkomt te melden. Nu kun je nog met je verzekering controleren of alle veranderingen goed zijn doorgekomen, kun je het nog uitstaande bedrag betalen en kun je alle papieren omtrent je verbouwing netjes bij elkaar opslaan en wegleggen. Als je wilt kun je ook nog een aantal online recensies schrijven over de betrokken vakmensen. Dit is handig voor toekomstige klanten.
Vergelijk offertes
De beste manier om de juiste vakmensen aan te wijzen voor de laagst mogelijke prijs is door offertes op te vragen en te vergelijken. Met onze vergelijkingstool doe je dit gemakkelijk en snel, zodat je ook kunt beginnen met het inplannen van jouw verbouwing.