Iedere grote klus heeft baat bij een goede planning en werkzaamheden in de keuken zijn hier geen uitzondering op. Het is altijd goed om voor jezelf netjes op een rijtje te zetten wat je wanneer moet doen en een plan kan je daarbij helpen. Je kunt dan onderstaand stappenplan als leidraad gebruiken en deze aanpassen op je eigen behoeften. Dit stappenplan moet dan worden vergezeld van een goede checklist om je planning compleet te maken.
Inhoud van dit artikel:
Stap 1: schrijf op wat je met je keuken wilt doen
De eerste stap is het definiëren van de plannen. Als je al een beetje weet wat je zou willen laten uitvoeren in je keuken, dan schrijf je dit op. Je hebt beslissingen te maken over een aantal zaken.
- Het soort werk: renovatie, nieuwe keuken, vervangen van de apparaten, vervangen van alleen het aanrechtblad en de frontpanelen, enzovoorts.
- Het materiaal: voor het aanrechtblad kun je bijvoorbeeld kiezen voor kunststof, beton, composiet of natuursteen. Voor de frontpanelen heb je een groot aantal opties, zoals hardhoud en hardglas, maar ook folie, melanine en lak.
- De vloer: wil je ook een nieuwe vloer gaan leggen? Zorg er dan voor dat deze gemakkelijk schoon te maken is. Materialen die hier erg geschikt voor zijn, zijn zeil, een gietvloer of een tegelvloer.
- De apparatuur: welke apparatuur heb je nodig? In de keuken zijn een groot aantal machines aanwezig, zoals een afwasmachine en soms ook de wasmachine. Verder moet je nadenken over de oven, de kookplaat, de afzuigkap, de koelkast en de magnetron.
- De stijl: het is ook niet verkeerd om voor jezelf te bedenken welke stijl je mooi vindt. Je hebt dan de keuze uit bijvoorbeeld modern, klassiek of landelijk.
- Andere mogelijkheden: er zijn een groot aantal extra opties die je kunt uitkiezen voor je keuken. Misschien wil je vloerverwarming, een kokend waterkraan, planken aan de muur, een mooie keukenkast, een grote eettafel, een kookeiland of een rek waar je je pannen en ander kookgerei aan kunt hangen.
Stap 2: je budget
Aan dit alles zit natuurlijk wel een prijskaartje verbonden en nieuwe keukens zijn niet goedkoop. Bedenk daarom goed voor jezelf welk budget je beschikbaar wilt maken. Heb je zelf spaargeld opzij gezet of wil je bij de bank een lening aanvragen? In dit laatste geval kun je het beste meteen een afspraak maken om te zien wat je opties zijn. Helaas zijn er geen subsidies beschikbaar voor het verbouwen van je keuken. De werkzaamheden in de keuken moet je dus volledig zelf financieren.
Stap 3: een specialist aanwijzen
Nu je weet wat je wilt en hoeveel geld je hiervoor hebt, kun je met een keukenspecialist gaan spreken over de mogelijkheden. Je hebt dan verscheidene opties, zoals de werkzaamheden door een grote keukenfabrikant in te laten plannen en alles uit handen te geven. Een andere optie is dat je alleen de keuken bestelt en dat je deze zelf installeert of hier een aantal onafhankelijke vakmannen voor inschakelt. Deze keuze is aan jou, maar het is wel goed om al je opties te bekijken. Daarom kun je het beste verscheidene bedrijven benaderen en een gesprek met hen hebben over hoe je nieuwe keuken eruit moet komen te zien. Daarna krijg je deze plannen gepresenteerd in de vorm van offertes. Heb je alle offertes binnen, dan maak je je vergelijking. Zorg er dan wel voor dat je zeker weet dat de offertes compleet zijn. De vergelijking voer je uit op punten die voor jou doorslaggevend zijn.
- Kwaliteit en vakmanschap: zoek naar eventuele keurmerken, certificeringen en lidmaatschappen van vakverenigingen.
- Garantie: lees de verschillende garantievoorwaarden goed door en beoordeel de lengte en de dekking.
- Klantvriendelijkheid: lees online klantenrecensies door en kijk hoe de specialist hierop heeft gereageerd. Eventueel kun je ook vragen om referenties.
- Prijs: beoordeel de prijs die gevraagd wordt, de manier waarop je deze moet betalen en of dit een definitieve- of een richtprijs is. Vergelijk de prijs altijd samen met de andere punten, want de goedkoopste optie is niet automatisch de beste deal.
- Diensten: vergelijk wat de verschillende specialisten aanbieden te doen voor de prijs die ze vragen.
- Andere punten: het kan altijd zijn dat jij ook andere punten nog belangrijk vindt. Deze kun je aan dit lijstje toevoegen en ook meenemen in je vergelijking.
Stap 4: een specialist aanwijzen en de klus voorbereiden
Je hebt je specialist gekozen en je kunt de klus inplannen. Je prikt een datum waarop de werkzaamheden zullen beginnen. Tot dan kun je nog enkele taken verrichten. Spreek bijvoorbeeld met de buren over je plannen, omdat zij hier mogelijk overlast van kunnen ondervinden. Het kan ook belangrijk zijn dat je hen vraagt een parkeerplaats vrij te houden voor het busje van de specialist. Verder kun je vrij vragen van je werk, indien nodig, kun je oppas regelen als je kleine kinderen hebt en kun je eventueel zelf de keuken al slopen om geld te besparen. Zorg ervoor dat de keuken op de dag van de werkzaamheden goed bereikbaar is en dat je waardevolle- en persoonlijke bezittingen buiten zicht plaatst.
Stap 5: tijdens en na de werkzaamheden
De datum van de werkzaamheden is aangebroken. Tijdens deze dagen serveer je wat te drinken aan de vakmensen en houd je toezicht op de werkzaamheden. Het is ook verstandig regelmatig even over de financiën te praten met de vakmensen, zodat je zeker weet dat je je budget niet zal overschrijden. Voordat de specialisten je woning verlaten controleer je nog een laatste keer samen de offerte en bespreek je de garantieregeling. Er zal ook een oplevering gedaan worden, wat voor jou de mogelijkheid is om puntjes waar je niet tevreden over bent aan te geven en te laten verhelpen. Als alles in orde is teken je de overdrachtsovereenkomst, ontvang je de garantiepapieren en andere documenten, betaal je de eindfactuur en kun je je keuken in gebruik gaan nemen.
Vergelijk offertes
Via onze vergelijkingstool vraag je gemakkelijk offertes op voor je keukenwerkzaamheden bij betrouwbare specialisten uit jouw omgeving.