Als jij wilt gaan verbouwen, dan wil je natuurlijk dat dit goed en vakkundig gebeurt. Er moeten sterke materialen gebruikt worden, de processen moeten betrouwbaar zijn en uiteindelijk moet jij een kwalitatief product ontvangen waar je de rest van je leven plezier van zal hebben. Het is dus van groot belang dat je bedrijven uitkiest die dit voor je kunnen realiseren en dan is een bewijs van kwaliteit en vakmanschap essentieel. Maar hoe vind je dit bewijs als je nog nooit met een bepaald bedrijf hebt samengewerkt? Dit is exact de reden waarom keurmerken in het leven zijn geroepen.
Inhoud van dit artikel:
Keurmerken voor verbouwingen
Keurmerken zijn speciaal bedoeld voor consumenten die bewijs zoeken van de kwaliteit van een bedrijf, specialist of vakman. Om een bepaald keurmerk te mogen voeren moeten deze voldoen aan strenge eisen en hier worden ze op getest, ook later nog. Vaak hebben deze eisen te maken met veiligheid, betrouwbaarheid, de kwaliteit van de materialen die worden gebruikt, de scholing van de medewerkers, duurzaamheid en financiële stabiliteit, maar ieder keurmerk staat ergens anders voor. Voldoet een bedrijf aan alle eisen, dan mogen ze het keurmerk voeren. Ze kunnen dan op elk moment nog opnieuw worden getest en wordt er niet meer aan de eisen voldaan, dan wordt het keurmerk afgenomen. Er zijn een zeer groot aantal keurmerken voor bedrijven in de bouw en het is onmogelijk om ze hier allemaal op te noemen. Onderstaand lijstje geeft een paar voorbeelden van grote keurmerken die je tegen zou kunnen komen.
- Het KOMO-keurmerk: KOMO is waarschijnlijk het grootste keurmerk in de bouw en het is toepasbaar op de gehele sector. Materialen die dit keurmerk ontvangen hebben voldoen aan alle wettelijke eisen die zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Processen met dit keurmerk worden vakkundig uitgevoerd met kwalitatieve materialen.
- BouwGarant-keurmerk: een ander zeer groot keurmerk in de bouw is het BouwGarant-keurmerk. Dit keurmerk is voor aannemers die door een onafhankelijke partij worden getest op betrouwbaarheid, kwaliteit en vakmanschap. Bij deze bedrijven krijg je ook altijd een zeer uitgebreide garantieregeling.
- Vast en Zeker: dit is één van de nieuwere keurmerken specifiek voor bedrijven die werkzaam zijn in de gevel- en dakbouw. Bedrijven met dit keurmerk vragen niet meer dan 30 procent als aanbetaling, communiceren duidelijk en zijn betrouwbaar. Gaat het bedrijf tijdens de verbouwing failliet dan wordt deze gegarandeerd door een andere aannemer met het keurmerk vervangen.
- VLOK: VLOK is een brancheorganisatie voor kleine klusbedrijven en ZZP’ers die kleine klussen uitvoeren. Om lid te mogen worden moeten ze aandacht besteden aan persoonlijke service, vakmanschap en kwaliteit.
- Andere keurmerken: verder zijn en keurmerken specifiek voor bepaalde branches. Ga je isoleren, dan kun je uitkijken naar VENIN, plaats je een zonneboiler dan is er het Zonnekeur-keurmerk, laat je een centrale verwarmingsinstallatie plaatsen, zoek dan naar het SEI keurmerk voor installateurs, voor hoveniers is er Groenkeur en VHG, voor dakdekkers is er DAKMERK, voor elektriciens is er UNETO-VNI en voor schilders is er Betere Schilder.
Garanties bij verbouwingen
Aangezien verbouwingen erg van elkaar verschillen, is het moeilijk te zeggen welke garantie je zal krijgen over je verbouwing. Daarnaast zijn er vaak meerdere partijen betrokken bij de verbouwing, wat betekent dat je van hen elk een aparte garantie krijgt. Garantieregelingen zijn wel erg belangrijk en zeker een punt om in overweging te nemen als je een bedrijf uitkiest. Een bedrijf dat een goede garantieregeling meegeeft is zelf ook vol vertrouwen over de diensten die ze afleveren. Tegelijkertijd kan een slechte garantieregeling betekenen dat een bepaald bedrijf niet garant wil staan voor de materialen die ze gebruiken of de processen die ze hanteren. Maak daarom altijd een vergelijking van de garantieregeling die wordt aangeboden en let dan op de volgende punten.
- De lengte: hoe lang is de garantieregeling geldig. Uiteraard geldt hier, hoe langer hoe beter.
- De inhoud: samen met de lengte van de garantieregeling is de inhoud natuurlijk ook erg belangrijk. Je hebt niets aan een regeling van 10 jaar die niets dekt. Controleer daarom altijd wat er wordt gedekt en of deze dekking acceptabel is.
- Extra garantie: soms kan een bedrijf je de mogelijkheid geven extra garantie af te sluiten. Je kunt dan de garantieperiode verlengen, je kunt een garantie krijgen over je aanbetaling of de garantie dat je klus hoe dan ook wordt afgemaakt.
Bedrijven zonder keurmerken
Alhoewel deze keurmerken en garanties een waterdicht bewijs vormen van het kaliber van het bedrijf dat je gaat inhuren, bedrijven die deze niet mogen voeren zijn niet per definitie slecht. Je kunt misschien een hovenier of een centrale verwarmingsinstallateur vinden die net zo goed is als de equivalent met een keurmerk. Tegelijkertijd is er ook altijd de mogelijkheid dat er iets misgaat met een bedrijf dat wel keurmerken mag voeren. Het verschil is dat je van bedrijven met keurmerken een bepaald bewijs hebt en dat je altijd kunt terugvallen op de zekerheden die je als consument van het keurmerk ontvangt. Zo is er vaak een onafhankelijke geschillencommissie waar je naartoe kunt en kun je altijd klagen bij het keurmerk als je ontevreden bent. Veel vakverenigingen zullen direct een andere erkende specialist voor je zoeken om de klus verder over te nemen. Dit zijn zekerheden die je bij een bedrijf zonder keurmerken niet hebt.
Vergelijk offertes
Ga jij een verbouwing inplannen? Dan kun je onze vergelijkingstool inschakelen voor het opvragen van offertes. Dit is een snelle en gemakkelijke manier om alle financiële informatie bij elkaar te verzamelen en om de beste bedrijven uit te kiezen voor jouw verbouwing.