Voor diegene die graag mooi landelijk willen wonen maar toch moeite hebben om het perfecte huis op het platteland te vinden kan een bestaande boerderij verbouwen interessant zijn. Steeds vaker staan boerderijen voor een mooie prijs te koop, althans de boerderijen waar nog flink aan geklust moet worden. De voordelen van zo een klusboerderij zijn natuurlijk de lage prijs en de mogelijkheid om er een heel eigen paleis van te maken, een villa zoals jullie het precies willen hebben.
Maar wat mag en is er nu eigenlijk allemaal mogelijk wanneer je een boerderij verbouwen gaat? Om die vraag te beantwoord hebben wij een aantal voorbeelden en mogelijkheden op een rij gezet. Ook de zaken waar je tegenaan loopt zijn belangrijk om te weten, het blijft immers een flinke klus om zo een grote verbouwing aan te gaan.
Boerderij verbouwen, wat moet er allemaal gebeuren
Wanneer een boerderij gekocht zal er zonder twijfel heel erg veel moeten gebeuren, de boerderijhuizen die te koop staan voor een aantrekkelijke prijs zijn meestal gebouwd voor 1960 sommige komen zelfs nog wel van voor 1900! Dit betekend in de praktijk vaak dat er een gebrek aan isolatie, elektriciteitsvoorziening, centrale verwarming en goede kozijnen. Ook laat de indeling vaak te wensen over, veel kleine ruimtes zijn eerder regel dan uitzondering in een ouder boerderij.
Dit betekent dat de meeste mensen er voor kiezen om de gehele boerderij van binnen uit te strippen. Wanneer het pand helemaal gestript is wordt er vaak eerst gekozen om het grovere bouwwerk uit te voeren; eventueel een aanbouw, de isolatie, nieuwe kozijnen, elektriciteit, gasleidingen, extra wandjes voor de ideale indeling enzovoort. Als dit allemaal goed gelukt is kan er verder gegaan worden met het afwerken van de boerderij. Tijdens het afwerken gaat het om zaken als schilderen, vloeren leggen, keuken uitkiezen en laten inbouwen en natuurlijk de badkamer inrichten en laten bouwen.
Wie heeft u nodig bij een boerderij verbouwen
Naar alle waarschijnlijkheid bent u zelf niet in staat om de gehele verbouwing zelf uit te voeren, u zult dus voor bepaalde klussen of misschien wel alle klussen een bedrijf moeten inschakelen. Er is een mogelijkheid om een aannemer in te schakelen die alle benodigde bedrijven bij elkaar zoekt en het overzicht behoudt tijdens de verbouwing. Wij zijn alleen geen groot fan van aannemers, deze nemen een klus aan om deze vervolgens weer door te schuiven naar andere bedrijven en daar vervolgens een percentage van de verbouw kosten ontvangen. Zonde geld naar onze mening.
Hetgeen wat een aannemer wel voor u moet regelen, en wat ook een lastige klus is, is het plannen van de verschillende werkzaamheden. Het is bijvoorbeeld wenselijk om eerst te stukadoren en vervolgens pas de vloer te leggen en de keuken te plaatsen. Wij zijn er enkel van overtuigd dat wanneer men alles goed papier zet en de werkzaamheden goed overziet, men zelf ook de planning sluitend en goed kan maken. Op deze manier kan er meer gedaan worden met het beschikbare budget die bestemd is voor het boerderij verbouwen.
Lees ook: