Elke grote klus in huis heeft baat bij een goede planning en het aanbrengen van dakisolatie is hierop geen uitzondering. Toch kan het soms lijken alsof je door de bomen het bos niet meer ziet en kun je een beetje planningshulp wel gebruiken. Met onderstaande checklist breng je structuur aan in je planning voor jouw dakisolatie werkzaamheden.
Inhoud van dit artikel:
Hoe wil je je dak isoleren?
Allereerst moet je jezelf afvragen hoe je je dak wilt (laten) isoleren. Dit wordt voornamelijk bepaald door de situatie rondom je dak.
- Is jouw dakbedekking aan vervanging toe?
- Ja, dan levert het isoleren van de buitenkant van je dak de beste resultaten op.
- Nee, dan kun je beter de binnenkant van je dak isoleren.
- Is jouw zolder verwarmd en in gebruik?
- Nee, dan kun je voordelig de zoldervloer (laten) isoleren.
- Ja, dan kun je de zoldervloer niet isoleren en moet je de binnenkant van je dak isoleren.
Welk materiaal wil je gebruiken?
Voor dakisolatie worden meestal isolatieplaten, isolatiedekens of spuitisolatie gebruikt. Het soort dak beïnvloedt voor een groot gedeelte het materiaal dat wordt gebruikt.
- Dakisolatiematerialen voor een plat dak.
- Isolatie van de binnenkant: hier worden meestal isolatieplaten voor gebruikt of er wordt spuitisolatie aangebracht.
- Isolatie van de buitenkant: dit wordt gedaan met drukvaste isolatieplaten.
- Dakisolatiematerialen voor een hellend dak.
- Isolatie van de binnenkant: ga je een hellend dak (laten) isoleren via de binnenkant, dan zijn isolatiedekens of spuitisolatie de meest voor de hand liggende keuzes.
- Isolatie van de buitenkant: een hellend dak wordt via de buitenkant meestal geïsoleerd met drukvaste isolatieplaten.
- Dakisolatiematerialen voor zoldervloerisolatie: de zoldervloer wordt eigenlijk altijd geïsoleerd met isolatiedekens.
Wil je de klus zelf doen of uitbesteden?
Nu je weet wat je wilt en wat je nodig hebt, zal je moeten bepalen of je de werkzaamheden zelf wilt doen of dat je hier een isolatiespecialist voor inhuurt. Dit zal enigszins afhangen van het soort dakisolatie dat je gekozen hebt.
- Je gaat de buitenkant van je dak isoleren: dit wordt eigenlijk altijd uitbesteedt.
- Je gaat de binnenkant van je dak isoleren: dit kan goed opgepakt worden door iemand met enige doe-het-zelf ervaring. Door zelf aan de slag te gaan kun je 60 procent van de prijs voor een isolatiebedrijf besparen. Omdat het toch een redelijk technische klus is en het dak netjes moet worden afgewerkt kiezen veel mensen er ook voor om het uit te besteden.
- Je gaat de zoldervloer isoleren: het isoleren van de zoldervloer kun je goed zelf. Je rolt de dekens simpelweg uit en zorgt dat ze nauw aangesloten op de zoldervloer liggen.
Een isolatiespecialist uitkiezen
Als je besloten hebt om de klus uit te besteden, dan zal je hier een geschikte isolatiespecialist voor moeten vinden. Dat doe je door een marktonderzoek te doen onder alle specialisten uit jouw omgeving. Onderstaande checklist kan je hierbij helpen.
- Bekijk welke isolatiespecialisten bij jou actief zijn en maak een lijst van maximaal 6 bedrijven die je zou willen gebruiken.
- Benader deze bedrijven en vraag om een offerte.
- Bespreek met de isolatiespecialisten tijdens een kennismakingsgesprek wat je wilt en zij kunnen je vertellen hoe ze dit waar kunnen maken voor je. Ze zullen je dak inspecteren en vervolgens een offerte samenstellen.
- Verzamel alle offertes en controleer of ze compleet zijn. Is er iets onduidelijk, ga dan naar de isolatiespecialist terug en vraag om opheldering.
- Vergelijk de offertes op alle punten die jij belangrijk vindt. De specialist die het dichtst in de buurt komt van jouw wensen en die hier de laagste prijs voor vraagt is dan de winnaar.
Isolatiematerialen kopen
Heb je besloten dat je zelf de isolatie gaat plaatsen, dan zal je naar een doe-het-zelf zaak moeten gaan om je materialen in te slaan. Vergeet niet dat er online ook veel mogelijkheden worden aangeboden. Het isolatiemateriaal dat jij nodig hebt kun je uitkiezen met de onderstaande criteria.
- Prijs: heb je een beperkt budget, dan zal je waarschijnlijk het goedkoopste materiaal uitkiezen of het materiaal dat daar binnen past. Prijs is dan de doorslaggevende factor en je neemt dan het materiaal dat het beste isoleert voor een zo laag mogelijke prijs.
- Isolatiewaarde: daken van nieuwbouwwoningen worden standaard gebouwd met een Rc-waarde van 6 m2K/W. Dakrenovaties moeten wettelijk een Rc-waarde van minimaal 2,5 m2K/W opleveren. Dit zijn richtlijnen die je kunt gebruiken om jouw gewenste isolatiewaarde te bepalen en hier je materiaal op uit te kiezen.
- Dikte: ga je aan de binnenkant van je dak isoleren, dan is de dikte belangrijk. Je zal namelijk altijd wat ruimte verliezen en in sommige gevallen is het belangrijk dat dit zo min mogelijk is. Dan kies je het materiaal dat het beste isoleert bij de maximale dikte die jij voor jezelf hebt gesteld.
- De bevestigingsmethode: als laatste kan de manier waarop het materiaal moet worden bevestigd voor doe-het-zelvers een belangrijk punt zijn om het wel of niet te kiezen. Het is natuurlijk belangrijk dat dit niet te ingewikkeld is en dat je de klus gemakkelijk en op een normaal tempo kunt afronden.
Je planning is klaar
Nu is je planning klaar. De isolatiespecialist is ingeschakeld en je hebt een datum gekregen met wanneer de werkzaamheden plaats gaan vinden. Ga je de klus zelf doen dan heb je al het materiaal, de hulpmiddelen en het gereedschap in huis om te beginnen. Let dan nog op de volgende aandachtspunten en er kan niets meer misgaan.
- Vrij vragen: bepaal voor jezelf of je vrij moet vragen voor de dagen waarop de werkzaamheden plaatsvinden.
- Opvang: zijn de werkzaamheden groot, dan wil je misschien opvang regelen voor je kind(eren), je huisdier(en) en de andere personen in je huishuiden inclusief jezelf.
- Btw-verlaging: controleer op de eindfactuur of de arbeidskosten van de specialist met een btw van 9 procent in rekening zijn gebracht.
Vergelijk offertes
Wij kunnen je veel tijd en moeite besparen als je je offertes opvraagt via onze vergelijkingstool.