Veel mensen kijken zelden of nooit in de stoppenkast. Zo hoort het ook. Een goed functionerende stoppenkast heeft nauwelijks onderhoud nodig. Maar er zijn ook mensen die maar al te vaak in de stoppenkast kijken, omdat ze regelmatig kortsluiting of andere problemen hebben, de stoppenkast vervangen, of groepenkast vervangen dus, is dan vaak de enigste oplossing. En dan heb je nog de vakmensen die dagelijks met stoppenkasten bezig zijn, om dergelijke problemen op te lossen of, liever, te voorkomen.
In ons werk komen we regelmatig verouderde stoppenkasten tegen waar volgens de klant niets aan mankeert. Onze uitleg is iedere keer hetzelfde, maar voor veel mensen toch een openbaring. Vandaar dat we hier beschrijven waar de stoppenkast goed voor is en waar deze aan moet voldoen.
Inhoud van dit artikel:
Meer elektriciteit na stoppenkast vervangen
De stoppenkast, ook wel groepenkast genoemd, kan maar een beperkte hoeveelheid stroom leveren. Nemen de apparaten van één groep samen meer dan 16 ampère af, dan slaat de zekering door. Die grens is gekozen voor uw veiligheid. Meer stroom betekent namelijk meer energie. Zou de beveiliging zijn afgesteld op bijvoorbeeld 20 of 30 ampère, dan zou de bedrading oververhit kunnen raken en brand kunnen veroorzaken. Blootstelling aan deze energie kan voor mensen zelfs zeer schadelijk en zelfs dodelijk zijn. De oplossing hier is om de groepenkast uit te breiden.
De groepenkast als geheel kan wel meer dan 16 ampère leveren, maar dan moet de apparatuur verdeeld worden over meer groepen van elk apart maximaal 16 ampère. En nu komt het: het aantal groepen in uw groepenkast is afgestemd op het doorsnee elektriciteitsverbruik in de tijd dat uw huis werd gebouwd. Waarschijnlijk is dat niet meer genoeg. We gebruiken tegenwoordig veel meer elektrische apparatuur dan vroeger.
Meer mogelijk na stoppenkast vervangen
Niet alleen is het elektriciteitsverbruik toegenomen, ook het inzicht wat nodig is voor uw veiligheid is gegroeid. Zo zijn de eisen aangescherpt voor het aantal aardlekschakelaars in uw stoppenkast. Een aardlekschakelaar zorgt ervoor dat bij een lekstroom in een elektrisch toestel, de spanning op dat toestel geheel wegvalt. Vroeger werd 1 aardlekschakelaar per groepenkast voldoende geacht, tegenwoordig is het minimum 2.
Sommige moderne toestellen, zoals een fornuis met inductiekookplaten, stellen extra eisen aan de stroomvoorziening. In zo’n geval kan een aanpassing aan de stoppenkast voor dat ene toestel nodig zijn. Misschien hebt u alleen maar een extra fornuisgroep nodig, maar misschien ook werkt het toestel op krachtstroom. In dat geval is een apart soort groep nodig die in krachtstroom kan voorzien, dan is krachtstroom aanleggen de enige optie.
Raadpleeg de elektricien voor juiste stoppenkast
De moraal van het verhaal: zorg dat uw stoppenkast is afgestemd op uw elektriciteitsverbruik en op de modernste inzichten op het gebied van veiligheid. Wij komen graag bij u langs om de conditie van uw groepenkast te beoordelen, u te adviseren over eventuele aanpassingen en die aanpassingen desgewenst uit te voeren. Vanzelfsprekend brengen de elektriciens vooraf een offerte uit, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Offertes voor de stoppenkast vervangen kunt u heel eenvoudig op deze website aanvragen.