De groepenkast is als het ware het elektrisch hart van ieder gebouw. Van hieruit vindt de beveiliging en de verdeling plaats van de elektriciteit. Vanuit de aansluitkast, waar de voedingskabel binnenkomt, gaat de stroom verder naar de groepenkast. Hierin wordt de stroom verder verdeelt. Er zijn 1 fase en 3 fase groepenkasten. Deze pagina vertelt meer over wanneer men een 3 fase groepenkast nodig hebt en wat dit nu precies is.
Inhoud van dit artikel:
Wanneer 3 fase groepenkast nodig
In de meeste huizen is standaard een 1 fase groepenkast (220/230 Volt) aanwezig en een bijbehorende aansluiting. Bij het gebruik van elektrische apparaten boven 7,2kW, zoals een elektrische kookplaat of een uitgebreide (zware) oven, hebt u echter niet meer genoeg aan een 1 fase aansluiting.
In principe kan men stellen dat er bij een verbruik van meer dan 8.000 VA (Watt) een aanpassing moet gebeuren naar een 3 fase aansluiting en de daarbij behorende 3 fase groepenkast (380/400 Volt). Deze aanpassing van aansluiting wordt veelal kosteloos gedaan door de energiemaatschappij. Voor de aanpassing naar een 3 fase groepenkast met krachtstroom kan men het best gebruik maken van de expertise van een goede elektricien. Wij adviseren u graag en helpen u een goede elektricien vinden die u kan helpen met het vervangen voor de groepenkast om deze klaar te maken voor de 3 fase.
Samenstelling 3 fase groepenkast
In een groepenkast vind men altijd een hoofdschakelaar. Deze is wettelijk verplicht. Een groepenkast kan relatief eenvoudig worden uitgebreid (extra groepen). Zowel de 1 fase als de 3 fase groepenkast wordt geleverd met standaard 2 aardlekschakelaars. Als u een meterkast koopt, is deze volledig afgemonteerd en voorzien van de nodige bedrading. Op die manier is een aansluiting relatief eenvoudig. Houd er echter altijd rekening mee dat dergelijke klussen vragen om de juiste kennis en ervaring.
U kunt immers niet zomaar aan de slag gaan met verdeelklemmen, kamrails en aansluitdraden. Als u hierover niet of onvoldoende geïnformeerd bent, kunt u het best een gediplomeerd vakman inschakelen. Het risico op brandgevaar is immers te groot als er fouten worden gemaakt bij een elektrische installatie en dat kan een moeilijk verhaal worden bij de verzekeringsmaatschappij. Vermijd dergelijke vervelende scenario’s en informeer vrijblijvend naar wat wij voor u kunnen doen.
Aardlekschakelaars
Alle groepen in een meterkast moeten worden voorzien van een aardlekschakelaar. Dit is namelijk een extra beveiliging. Ingeval van een probleem met de stroom, zal de aardlekschakelaar meteen zorgen voor een stroomonderbreking. Ook voor de 3 fase groepenkast geldt dat er maximaal 4 groepen (van 16 ampère) achter 1 aardlekschakelaar (30mA) mogen worden geplaatst. De verplichting van minimaal 2 aardlekschakelaars is overigens ook van toepassing bij een 3 fase aansluiting. Deze bepalingen zijn nog niet verplicht in een kantooromgeving, maar desalniettemin zeker toch de overweging waard om als zodanig te installeren.