Heb jij een elektraklus liggen die nodig moet worden uitgevoerd, dan heb je misschien al wat gezocht naar informatie hierover. Online wordt veel goed advies gegeven, maar helaas is er ook altijd informatie die minder betrouwbaar is. Tijdens je zoektocht kan het dus zijn dat je tegen valse vooroordelen aanloopt die je onnodig op het verkeerde been zetten. Hier proberen we deze alvast uit de wereld te helpen voor je.
Inhoud van dit artikel:
Kleine klusjes aan je elektra kun je zelf
Tenzij jij een elektricien bent met de nodige diploma’s en certificeringen is het in geen geval een goed idee om zelf aan je elektra te gaan werken. Elektriciteit is gevaarlijk terwijl je eraan werkt, maar ook nadat je klaar bent. Huur daarom altijd een elektricien in met de juiste certificeringen, zodat je zeker weet dat alles veilig en professioneel wordt uitgevoerd. Met elektriciteit moet je in geen geval risico’s nemen.
Elektriciens zijn duur
Voor een elektricien kun je per uur bedragen van tussen de €25 en €70 betalen. Dit grote verschil zit hem in de ervaring van de vakman en de scholing die deze heeft gevolgd. Een beginnend elektricien die net zijn handtekening onder alle nodige diploma’s gezet heeft kan per uur nog niet zoveel vragen als iemand die de baan al jaren doet. Daarnaast betaal je voor erkende elektriciens en elektriciens met een specialisme ook altijd meer. Jij moet je klus daarom goed analyseren en jezelf afvragen welk type elektricien deze voor je zou kunnen doen.
Loze leidingen zijn niet nodig
De waarheid van dit vooroordeel kun jij alleen bepalen voor jezelf. Als je een nieuw elektriciteitssysteem aan laat leggen krijg je altijd de mogelijkheid om ook loze leidingen toe te laten voegen. Dit zijn lege buizen die van de elektriciteitskast naar een bepaalde kamer lopen en die je in de toekomst kunt gaan gebruiken om leidingen door te trekken. Zo kun je een extra internetaansluiting laten plaatsen in een bepaalde kamer of de telefoonlijn doortrekken. Met loze leidingen ben je beter voorbereid op de toekomst en heb je meer vrijheid. Of jij deze ook nodig hebt, dat kun je alleen zelf bepalen.
“Mijn meterkast is volledig in orde”
Als er een elektricien bij je langskomt laat deze dan direct je meterkast goed inspecteren. Is deze inderdaad volledig in orde, dan weet je dat in ieder geval zeker. Als je langer in je huis woont en meerdere apparaten hebt toegevoegd aan je inboedel is er een kans dat je je groepen te veel belast. Dit kan dan weer kortsluiting veroorzaken en dat kan je apparaten beschadigen. Laat eventueel een extra groep plaatsen in je meterkast, zodat je zeker weet dat alle groepen de vraag aankunnen. Net als dat jouw leven verandert is het goed om je elektriciteitssysteem met je mee te laten veranderen.
“Een keuring van mijn elektriciteit is niet nodig”
In verschillende situaties is het verplicht om de elektriciteit te laten keuren. En dit is misschien vaker dan je denkt. Tijdens een keuring wordt de installatie en de schema’s volledig getest. Verder worden er metingen uitgevoerd van de aarding en van de isolatie van de leidingen. Daarna wordt er een verslag opgemaakt en wordt je installatie verzegeld. Een keuring moet je in de volgende situaties verplicht uit laten voeren.
- Als je je woning wilt gaan verkopen en je elektrische installatie is voor 1 oktober 1981 aangelegd.
- Als je je huidige elektrische installatie hebt laten aanpassen, uitbreiden of renoveren.
- Als je een aanvraag hebt gedaan je aansluiting te verzwaren.
- Als je in je nieuwbouwwoning een volledige nieuwe installatie hebt laten plaatsen.
Het is belangrijk dat je deze keuring serieus neemt, omdat deze aangeeft hoe veilig je woning is. Laat deze daarom liever te vaak uitvoeren dan niet, omdat je anders het risico loopt op gevaarlijke situaties, zoals kortsluitingen en brand.
Een elektricien komt niet langs voor allerlei kleine klusjes
In tegendeel. Als jij een elektricien nodig hebt, dan heb je hier waarschijnlijk een hoofdreden voor. Het is dan niet onverstandig om direct ook na te gaan of je andere klusjes hebt voor de elektricien zodat deze direct ook kunnen worden opgepakt. Denk dan aan het laten toevoegen van stopcontacten of lichtpunten (ook buiten), aan het plaatsen van een klokthermostaat of een tijdschakelaar of het aanbrengen van een loze leiding of een extra groep met krachtstroom. Als je al deze klusjes tegelijkertijd indient kun je geld besparen en word je in één keer van al je elektrawerkzaamheden verlost. Elektriciens staan hier zeker voor open, dus bespreek dit tijdens jullie kennismakingsgesprek.
Vergelijk offertes
Is het tijd om een goede elektricien te gaan zoeken? Dan kun je dit gemakkelijk doen met onze vergelijkingstool. Via deze tool vraag je namelijk snel enkele onafhankelijke offertes op bij elektriciens uit jouw omgeving. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken en zo de beste elektricien en de beste deal aanwijzen voor jouw elektrawerken.