Soms kan het lastig zijn om te beslissen of je dak aan vervanging toe is. Meestal heb je geen goede kijk op de staat van je dakbedekking en daarnaast zal je ook een flinke investering moeten doen om de werkzaamheden te kunnen bekostigen. Soms kan het verhelderend zijn om de voor- en nadelen op een rijtje te zetten en zo wat orde te scheppen in je redenering. Onderstaande informatie met de plus- en minpunten van dakbedekking zal je dan ongetwijfeld helpen.
Inhoud van dit artikel:
De voordelen
Het laten plaatsen van nieuwe dakbedekking heeft vele voordelen. Hier vind je deze op een rijtje, in willekeurige volgorde.
- Mooi: door een nieuwe dakbedekking te kiezen kun je je woning weer volledig opfleuren. Een slecht dak geeft je woning een vervallen uitstraling en door deze te vervangen zal je hele woning er weer verzorgd uitzien.
- Levensduur: de meeste vormen van dakbedekking hebben een lange levensduur. Na de vernieuwing kan je dak er dus weer vele tientallen jaren tegen.
- Zekerheid: een nieuw dak zonder gebreken schept natuurlijk zekerheid. Het beschermt je tegen de invloeden van buitenaf en heeft daarin een zeer belangrijke functie. Met een kwalitatief dak hoef je je geen zorgen te maken als de weersomstandigheden buiten grillig zijn.
- Meerwaarde: als je van plan bent je woning te verkopen, dan zal deze meer waard worden als er een nieuw dak op zit.
- Gemakkelijker te verkopen: daarnaast zal een woning die er verzorgd uitziet en die de eerste jaren geen onderhoud nodig heeft aanzienlijk sneller te verkopen zijn.
- Isolatiemogelijkheid: wil je je dak ook beter isoleren, dan is dit het moment om dat te doen. Je oude dakbedekking wordt volledig verwijderd en je kunt direct isolatiemateriaal onder de nieuwe laag laten aanbrengen. Een betere mogelijkheid krijg je waarschijnlijk niet snel weer.
- Dakramen plaatsen: wil je graag je zolder in gebruik nemen en een aantal dakramen laten plaatsen? Dan kun je dit tegelijkertijd doen met het vervangen van je dakbedekking, zodat je geld bespaart en de klus gemakkelijker wordt gemaakt.
- Impregneren: ook kun je dan je nieuwe dakpannen direct laten impregneren. Zo bescherm je ze tegen aanslag en mosvorming en worden ze waterafstotend. Je dakbedekking zal langer meegaan.
- Onderhoudscontract: je kunt direct met de dakdekker bespreken wat de mogelijkheden zijn voor een onderhoudscontract. Als je dak periodiek gereinigd, gerepareerd en geïnspecteerd wordt, dan zal je er langer mee doen. Bovendien weet je dan altijd zeker dat je dak in goede staat verkeert.
- Unieke kans: als laatste zal je dak niet zo vaak open liggen. Dit is dus een unieke kans om je eigen stempel te drukken op je woning. Kies een aparte nieuwe dakbedekking uit, zoals een groendak, een metaal of klassieke leien. Dit is je mogelijkheid om je woning een uiterlijk te geven dat volledig aansluit bij jouw persoonlijke smaak.
De nadelen
Het is altijd vrij gemakkelijk om alle voordelen te vinden van een bepaalde klus, maar de nadelen zijn soms wat lastiger te achterhalen. Omdat het ook belangrijk is om de keerzijde van de medaille te bekijken hebben we hier alle nadelen onder elkaar gezet.
- Duur: nieuwe dakbedekking is duur. Je bent gemakkelijk meer dan €50 per vierkante meter kwijt en als je extra werkzaamheden laat uitvoeren is dit meer. Als je een strak budget hebt, zal je al snel moeten inleveren op de kwaliteit van de materialen.
- Overlast: een nieuw dak is niet zomaar geplaatst. De werkzaamheden, ook al gebeuren ze buiten, zullen veel overlast opleveren voor jou en je buren. Er komen steigers om je woning heen te staan, er zitten constant mensen op je dak en dit voor een paar dagen lang. Licht daarom altijd je buren in en laat ze weten wat je eraan doet om ook voor hen de overlast zoveel mogelijk te beperken.
- Lastig zelf te doen: je zou kunnen overwegen de dakbedekking zelf te plaatsen, maar dit is geen gemakkelijke doe-het-zelf klus. Natuurlijk moet je de nodige ervaring hebben en het is een groot voordeel als je al een keer eerder een dak hebt gelegd. Het grote probleem is echter de veiligheid. Je werkt op hoogte en dat brengt risico’s met zich mee. Ook moet je problemen oplossen, bijvoorbeeld over hoe je de nieuwe dakpannen op het dak gaat krijgen.
- Geen subsidie: er is geen subsidie meer in Nederland voor mensen die nieuwe dakbedekking laten plaatsen. Zou je hier isolatiemateriaal onder laten aanbrengen, dan is er een kleine kans dat je gemeente daar subsidiegelden voor beschikbaar heeft gemaakt. Enkel renovatiewerkzaamheden aan het dak worden in Nederland echter helemaal niet meer gesubsidieerd.
Vergelijk offertes
Als jij een nieuw dak nodig hebt, dan kies je natuurlijk niet direct de eerste de beste dakdekker uit, tenzij je hier een hele goede reden voor hebt. Het is altijd beter om de markt te bekijken en te zien wat er om je heen wordt aangeboden. Dit doe je gemakkelijk als je onze vergelijkingstool gebruikt om offertes op te vragen bij regionale dakdekkers.