In ons land kennen we een paar soorten, traditionele, dakbedekking. Dat zijn de dakpannen, de bitumen en de rieten dak bekleding. Een andere bekleding, de zo aparte shingles, zie je in Nederland steeds vaker op huizen. Dat is logisch, want met shingles is heel wat mogelijk en het geeft een heel andere kijk op het huis.
Shingles zijn vaak gemaakt van leisteen of van hout. De bekendste shingles zijn de leistenen daken van kerken. De shingles worden over elkaar gelegd en vormen op die manier een perfect dak dat goed beschermd tegen regen en andere weersomstandigheden.
Inhoud van dit artikel:
Shingles leggen, lastig klusje
Zoals dat met ieder ander dak het geval is, wordt eerst de isolatielaag bevestigd en daarop komt de bedekking. Shingles leggen betekent dat ze over elkaar worden gelegd en doordat ze gelijmd worden, hechten ze aan elkaar. Shingles worden vaak gemaakt voor een 3-voudige overlap. Zo dekken ze elkaar uitstekend af.
Verder wordt de shingle vastgespijkerd met speciale 16 mm lange spijkers. Overigens zijn de shingles ook prima te gebruiken als dakbedekking voor schuurtjes, paardenstallen, tuinhuisjes of carports. U zult shingles ook vaak zien als dakbedekking op vakantiehuisjes en chalets.
Voordelen van shingles
Shingles hebben nogal wat voordelen. Ze zijn licht van gewicht, waardoor de gehele dakconstructie lichter wordt. Dat is een aanzienlijke kostenreductie, shingles prijzen zijn sowieso niet bijster hoog. Verder geldt dat shingles goed bestand zijn tegen weersveranderingen. Ze zijn vaak gemaakt van zachter materiaal dat veel makkelijker reageert op weersinvloeden. Ook geldt dat ze goed zijn voor de akoestische isolatie. Ze houden namelijk geluid tegen. Tot slot is er nog een vierde voordeel en dat is dat je ze kunt laten passen bij het huis.
Een dak van shingles kan echt passend bij het huis gemaakt worden, wat een hele mooie eindafwerking geeft. Shingles leggen vereist dat de dakconstructie schoon en glad is. Uiteraard moet alles goed droog zijn om eventuele schimmel te voorkomen. Om shingles te kunnen leggen moet de hellingsgraad op zijn minst 15% bedragen. Doordat shingles vaker vervaardigd worden uit eiken, kastanje, grenen, western red cedar en eastern white cedar krijgt het dak op den duur een echte natuurkleur. Dankzij het feit dat shingles veelal geproduceerd worden uit dode bomen en het feit dat ze echt duurzaam zijn, is het milieutechnisch een prima oplossing. Door deze productievorm zijn alle shingles letterlijk uniek. Het betreft in principe gespleten stukken boom die ieder een unieke vorm krijgen. Dat maakt het eindresultaat ook zo bijzonder.
Offerte shingles leggen
Staat er een renovatie van het dak, een verbouwing of zelfs nieuwbouw voor de deur? Dan is dit het moment om eens informatie in te winnen over deze bijzondere dakbedekking. Niet alleen omdat het zo mooi is. Ook uit duurzaamheids- en milieu overwegingen. Een offerte vragen is simpel en wie weet wat het resultaat er van zal zijn.