Is het tijd voor een nieuwe dakbedekking, dan kun je deze mogelijkheid aangrijpen om alle werkzaamheden rondom je dak direct aan te pakken. Het zal niet vaak voorkomen dat je dakconstructie wordt blootgelegd en dit is dus het moment om daar gebruik van te maken. Is jouw dak aan vervanging toe, dan heb je misschien al wat onderzoek gedaan naar de mogelijkheden die je hebt. Natuurlijk wil je alle opties bekijken en alle keuzes goed overwegen. Dit betekent dat je soms tegen valse vooroordelen zal lopen die je op het verkeerde been kunnen zetten. Lees daarom onderstaande informatie goed door, zodat je deze valse vooroordelen omtrent dakbedekking in ieder geval kunt negeren.
Inhoud van dit artikel:
Betonnen dakpannen zijn net zo goed als dakpannen van gebakken klei
Als jij je dak wilt laten bedekken met dakpannen, dan heb je de keuze uit pannen van gebakken klei en betonnen dakpannen. De twee zijn op het eerste gezicht niet van elkaar te onderscheiden en van betonnen dakpannen heb je zelfs meer keuze. Daar komt bij dat betonnen dakpannen flink wat goedkoper zijn dan dakpannen van klei. Het lijkt er dus op dat je door voor beton te kiezen een koopje op de kop hebt getikt. Het grote verschil tussen betonnen- en kleien dakpannen is de levensduur. Dakpannen van klei gaan 25 jaar langer mee en dat is natuurlijk een lange periode. Op de lange termijn zijn betonnen dakpannen dan ineens niet goedkoper meer. Je kunt de levensduur wel rekken door ze te laten impregneren.
Een onderhoudscontract voor je dak is niet nodig
Nadat je nieuwe dak is geplaatst zal de dakdekker mogelijk met je spreken over het onderhoud ervan. Omdat je zelf moeilijk met een emmertje en een doekje het dak op kunt gaan om de dakpannen schoon te maken, kan je bij een dakdekker een onderhoudscontract afsluiten. Voor een vrij klein bedrag per jaar komen ze dan periodiek langs om je gehele dak te inspecteren, schoonmaken en repareren. Dit is zeker geen weggegooid geld. Door je dak regelmatig te laten onderhouden kun je grote problemen voor zijn en zal je dak aanzienlijk langer meegaan. Je kunt het vervangen dan zeker met nog 10 jaar uitstellen.
Het is duur om je dak ook direct te laten isoleren
Als je huidige dakbedekking is verwijderd, is het meteen tijd om te denken aan het isoleren van je dak. Je kunt namelijk eerst isolatieplaten laten aanbrengen voordat de nieuwe dakbedekking wordt gelegd. Hiervoor betaal je meer, maar omdat je dak toch al open ligt is dit minder dan wanneer je de isolatiewerkzaamheden apart zou inplannen. Je kunt dan rekenen op zo’n €25 tot €50 per vierkante meter extra. Twijfel je, zoek dan eens naar de besparingen die je dan kunt maken en de regionale subsidies die je mogelijk tot je beschikking hebt hiervoor. Dit is namelijk een investering die zichzelf op een gegeven moment terugverdient.
Een groendak is voor eco-woningen
Als jij een materiaal aan het uitzoeken bent voor je dakbedekking, overweeg dan ook altijd een groendak te laten plaatsen. Ze kunnen op schuine en platte daken worden aangelegd en je betaalt er niet meer voor dan voor een gewone dakbedekking. Daarnaast gaan groendaken zeker 60 tot 75 jaar mee, als het niet langer is. Er zijn groendaken die alleen kleine beplantingen hebben, zoals mos, heide, grassen en sedumplanten, maar er zijn ook groendaken die je kunt belopen, waar struiken en bomen op kunnen worden geplant en waar zelfs een moestuin in kan worden verwerkt. Met een groendak kun je dus een extra stukje natuur aan je leven toevoegen en heb je altijd frisse lucht om in te ademen. Groendaken zijn stil als het regent en ze isoleren enigszins en hebben dus vele voordelen waar je in welke woning en welke omgeving dan ook gebruik van kunt maken.
Dakbedekking kun je niet zelf
Als jij een ervaren doe-het-zelver bent, dan zou je veel geld kunnen besparen door je dak zelf te plaatsen. Dit is een klus die eigenlijk altijd wordt uitbesteed, omdat het specialistisch, gevaarlijk en arbeidsintensief is. Met voldoende hulp, met de juiste veiligheidsmaatregelen en met een goede voorbereiding, zou je het echter zelf kunnen proberen. Een misschien betere en veiligere manier om geld te besparen is door een gedeelte van de klus zelf te doen. Het verwijderen van de huidige dakbedekking, bijvoorbeeld, zodat de specialist direct over kan gaan op het plaatsen van de nieuwe bedekking, is iets dat je zelf zou kunnen doen. Ook kun je dan zelf voor de afvoer van het oude dak zorgen, wat een vermindering in afvoerkosten kan betekenen. Op die manier steek je toch de handen uit de mouwen, kun je geld besparen, maar laat je het specialistische werk aan de vakman over.
Vergelijk offertes
Is het tijd om jouw dak te laten vervangen? Ga dan nu aan de slag met het vinden van een goede dakdekker. Wij kunnen je hierbij helpen als je onze vergelijkingstool opent en invult. De offertes die je ontvangt kun je gebruiken bij het kiezen van de juiste dakdekker voor jouw nieuwe dak.