Een CV installatie voorziet een geheel pand van warm water dat gebruikt kan worden voor de verwarming van een huis. Er zijn ook systemen die naast de verwarmingsfunctie ook warm kraanwater leveren. De centrale verwarming (CV) installatie bestaat uit verschillende onderdelen die er samen voor zorgen dat de temperatuur in een huis ingesteld kan worden. Het systeem is gesloten, dit betekent dat hetzelfde water steeds hergebruikt wordt voor de verwarming van een woning.
Door warm water door het huis rond te pompen kunnen deze kamers verwarmd worden. Hoe het systeem precies werkt en wat er allemaal mogelijk is leest u op deze pagina.
Inhoud van dit artikel:
De CV-ketel, het hart van de CV installatie
De CV-ketel is het belangrijkste onderdeel van de CV installatie, de ketel is de centrale plek waar het water opgewarmd wordt. Na het opwarmen kan het water gedistribueerd worden naar de verwarmingselementen in de woning.Het warme water koelt tijdens het verwarmen van het huis weer af en wordt dan weer terug gepompt naar de CV-ketel waar het water weer opgewarmd wordt om vervolgens weer als warm water het systeem in te gaan. Het rondpompen van het water wordt verzorgt door de circulatiepomp, ook wel circulator genoemd.
CV-ketels zijn er in vele verschillende uitvoeringen met nog meer verschillende opties. Welke CV-ketel bij uw huishouden past is geheel afhankelijk van de eisen die u stelt aan een CV-ketel, uw budget en de grootte en verwarmingsmanier van uw woning. Van origine is de CV-ketel enkel bedoeld voor het verwarmen van het water voor de CV installatie, maar sinds kort zijn er ook combiketels. Combiketels zijn ketels die zowel het water voor de CV als voor tapwater verwarmen, warm water uit de kraan en douche dus.
Bij de Cv-ketel hoort ook nog het expansievat. Naarmate water warmer wordt zet het uit. Een CV installatie is gesloten en is geheel gevuld met water, wanneer het water dus uitzet betekent dit eigenlijk dat al dat water niet meer in het systeem past. Wanneer dit gebeurd vangt het expansievat het overtollige watervolume op.
Het plaatsen van een CV-ketel is een professionele klus en dient dan ook uitgevoerd te worden door de juiste vakmensen. De kosten voor het plaatsen van een CV-ketel kunt u gemakkelijk Huisfocus.
De leidingen van de CV-installatie
Vanuit de de CV-ketel moet het warme water vervoerd worden naar de verschillende verwarmingselementen in het huis. Het water wordt vervoerd door deze leidingen. Een verwarmingselement heeft altijd een toevoer en een afvoer. In de ene leiding wordt het warme water toegevoerd en in de andere leiding wordt het afgekoelde water weer naar de CV-ketel gepompt.
Ook voor de leidingen geldt dat er een divers aanbod is, er is vooral een verschillende keuze in het materiaal waar de leidingen van gemaakt zijn. Tegenwoordig wordt er koper, kunststof of metaal gebruikt voor de CV leidingen. Afhankelijk waar de leidingen gelegd worden zal er een keuze gemaakt moeten worden uit deze materialen, het is bijvoorbeeld onverstandig om een dunwandige stalen leiding door een vochtige kruipruimte te leggen; er is dan een grote kans op doorroesten.
Verwarmingselementen in de CV installatie
Een verwarmingselement kent vele verschillende gezichten; radiatoren, vloerverwarming, convectorput en wandverwarming. Al deze elementen in een CV installatie werken eigenlijk volgens hetzelfde principe. Vanuit de ketel wordt er warm water door de leidingen naar de verwarmingselementen gepompt, in het verwarmingselement wordt zoveel mogelijk warmte afgegeven en koelt het water in het element af, dit koude water gaat weer door naar de ketel.
De meeste huizen zijn voorzien van radiatoren. Mocht het bij u zover komen dat u de complete CV installatie wilt vervangen, dan is het aan te raden om wellicht een andere keuze te maken in de verwarmingselementen. Huisfocus is een groot fan van vloerverwarming. Dit omdat vloerverwarming minder energie nodig heeft om een de zelfde oppervlakte te verwarmen dan dat een radiator nodig heeft. Bovendien nemen radiatoren in onze ogen onnodig ruimte in, dit probleem is er met vloerverwarming niet.
Thermostaat
De thermostaat geeft u de macht over wat er gebeurd met de CV installatie. Op de thermostaat kunt instellen welke temperatuur u in huis wilt hebben. Afhankelijk van de huidige temperatuur die de thermostaat ook meet stuurt de thermostaat een signaal naar CV ketel met het bericht dat er wel of geen nieuw warm de CV installatie in gepompt moet worden.
De ontwikkeling van de thermostaat is de afgelopen jaren zeer snel gegaan. Het begon met thermostaten waar enkel een huidige temperatuur op ingesteld worden, daarna kwam de thermostaten waar verschillende programma’s op in gesteld konden worden (bijvoorbeeld dag en nacht) en tegenwoordig heb je al systemen die vanaf elke plek ter wereld aangestuurd kunnen worden en zelf doorhebben wanneer u het huis verlaat en dus dan moeten afslaan.