Wil je werkzaamheden in je badkamer in gaan plannen? Dan is het altijd goed om hier een nette en complete planning voor te maken. Dit helpt niet alleen bij het coördineren van de klus, maar ook bij het minimaliseren van stress. Als je een goed stappenplan maakt, dan zal je niets kunnen vergeten. Je kunt dan onderstaand stappenplan gebruiken dat wij alvast voor je hebben opgezet.
Inhoud van dit artikel:
Stap 1: het definiëren van de klus
Het is aanzienlijk gemakkelijker als je als eerste de klus duidelijk weet te definiëren. Je schrijft dan exact op wat jij nodig hebt voor je nieuwe badkamer. Er zijn een aantal standaard werkzaamheden die je kunt laten verrichten en als je hier een keuze uit kunt maken zal de rest van de planning al stukken gemakkelijker zijn.
- Alleen de meubelen vervangen: ben je tevreden over je badkamer, maar beginnen je meubelen gebreken te vertonen, dan kun je ervoor kiezen deze te laten vervangen.
- Herindelen: misschien zijn de meubelen juist nog prima, maar is de indeling van je badkamer onpraktisch. In dat geval kun je je badkamer laten herindelen met je eigen meubilair.
- Renoveren: wil je alles nieuw, dan laat je je badkamer renoveren. De gehele badkamer wordt dan leeggehaald en opnieuw opgebouwd.
- Verplaatsen: als je een grotere badkamer wilt, of de locatie van de badkamer is niet praktisch, dan kun je deze volledig laten verplaatsen naar een andere kamer in huis.
Stap 2: wat is je budget?
Nu je weet wat je wilt, kun je je budget bepalen. Je kijkt dan naar het geld dat je zelf ter beschikking hebt, naar het geld dat je eventueel kunt lenen van de bank en de mogelijke financiële hulp die je kunt aanschrijven. In dit laatste geval kun je gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie voor het laten plaatsen van een pelletkachel, een biomassaketel, een warmtepomp of een zonneboiler. Moet je badkamer worden aangepast omdat je hem anders niet meer zelfstandig kunt gebruiken, dan is er de Wet Maatschappelijke Ondersteuning bij je gemeente. Naar aanleiding van deze informatie kun je een budget opstellen. Soms is het verstandig wat extra geld achter te houden, want dit soort projecten overschrijden nogal eens het budget.
Stap 3: de vakmensen aanwijzen
Of je voor jouw klus nu vier vakmensen nodig hebt, of maar één, je vindt deze allemaal door een vergelijking te maken. Dat betekent dat je verscheidene offertes opvraagt en deze naast elkaar legt. Met de vakmensen bespreek je je budget, de oplevering (standaard, uitgebreid, luxe) en de specifieke wensen die je hebt. Zij zullen een plan van aanpak aanbieden. De specialisten die het beste plan voorstellen voor de laagste prijs zijn dan de vakmensen waarmee je verder gaat. Nu kun je samen met hen een datum prikken en de klus inplannen.
Stap 4: voorbereidend werk
Totdat de werkzaamheden worden uitgevoerd heb je gelukkig nog even de tijd om voorbereidend werk uit te voeren. Je zou bijvoorbeeld zelf je huidige badkamer kunnen slopen en het puin laten afvoeren om geld te besparen. Je kunt ook andere taken verrichten, zoals het inlichten van de buren, het reserveren van een parkeerplaats voor de vakmensen, het organiseren van een tijdelijke alternatieve badkamer, vrij vragen van je werk en ervoor zorgen dat de badkamer leeg is en goed bereikbaar. Vlak voordat de werkzaamheden beginnen leg je je persoonlijke en waardevolle bezittingen nog even buiten het zicht en controleer je of er voldoende koffie en thee in huis is.
Stap 5: tijdens de werkzaamheden
De datum van de werkzaamheden is aangebroken. Vanaf dat moment kun jij eigenlijk weinig doen, behalve het coördineren van de werkzaamheden, toezicht houden op de voortgang, koffie en thee aanbieden en het budget bewaken. Zorg ervoor dat de vakmensen hun werk kunnen doen en dat niets of niemand hen voor de voeten loopt.
Stap 6: de oplevering
Als alles is afgerond zal de vakman samen met jou en eventueel de aannemer de oplevering doen. Het is dan zaak dat je alles goed inspecteert, zoals het verfwerk, het werk van de tegelzetter en het werk van de loodgieter. Probeer alles uit, kijk of deuren soepel open gaan en sluiten, of kranen werken en of het licht het doet. Als je zeker weet dat alles goed is kun je de overdrachtsovereenkomst tekenen. Het is dan niet onverstandig om ook even in het kort de garantieregeling door te nemen en om de offerte er nog een keer bij te halen om de uiteindelijke financiën te bespreken.
Stap 7: de afronding
De oplevering is gedaan en je bent tevreden. Nu kun je de eindfactuur controleren en betalen om alles volledig af te ronden. Eventueel schrijf je nog een online recensie over de vakmensen in kwestie. Dat is waardevol voor toekomstige klanten. Vanaf nu is je nieuwe badkamer een feit en kun je er weer tientallen jaren van genieten.
Vergelijk offertes
Met dit stappenplan kun jij ook je badkamerwerken gaan inplannen. Je hebt dan offertes nodig van betrouwbare specialisten en daar kunnen wij je aan helpen. Vul de verplichte velden in onze gratis vergelijkingstool in en je zal deze vrijblijvende offertes automatisch en snel ontvangen.