Als u een erkende vakman zoekt voor het ophangen van uw wasbak, dan bent u op Huisfocus op het juiste adres. Ook als u overweegt om de wasbak zelf op te hangen komt u hier een aantal belangrijke punten tegen waar u op moet letten. Een wasbak ophangen is immers niet heel moeilijk maar dient wel precies en correct te gebeuren. Scheve wasbakken, verstoppingen of lekkages; daar zit natuurlijk helemaal niemand op te wachten.
Inhoud van dit artikel:
De juiste wasbak kiezen
Dit klinkt heel logisch maar is toch reuze belangrijk. Een wasbak die gekozen wordt moet ten eerste bij de badkamer horen, daarna moet de wasbak ook nog de juiste maten hebben. Vaak zien wij dat een te grote wasbak gekozen wordt. Neem daarom een op schaal getekende indeling van de badkamer mee. Als u een mooie wasbak ziet kunt u deze erin tekenen op schaal, dan heeft u een goede idee of de wasbak wel of niet past.
Water en afvoer
Een andere belangrijke voorbereiding die echt voor zichzelf spreekt, maar wees er zeker van dat de juiste aansluitingen op de plek liggen voordat de wasbak opgehangen gaat worden. Een afvoer en toevoer voor zowel warm als koud water is nodig bij een wasbak in de badkamer. Sommige mensen kiezen ervoor om een boiler te plaatsen om daaruit het warme water te serveren, maar ons advies is altijd om een warm water leiding vanaf de cv ketel direct aan te sluiten op de kraan. Een boiler kost alleen maar overbodig veel stroom.
Hang de wasbak precies op
Een wasbak moet de nodige precisie opgehangen worden, niet om de laatste reden dat de tegels vaak zwak en gevoelig voor beschadigingen zijn. Om een wasbak op te hangen is het nodig om ophanggaten te boren in de wand. Meestal gebeurt dit in de tegels, deze hangen nu eenmaal het vaakst aan de wand van een badkamer. Er moet niet alleen netjes geboord worden, ook moeten de ophanggaten netjes waterpas naast elkaar zitten. Een scheve wasbak is natuurlijk geen gezicht.
Let er natuurlijk wel op dat u de juiste schroeven voor het juiste materiaal gebruikt. Een wasbok ophangen in gipsblokken is wel iets anders dan het ophangen in een gemetselde muur. De juiste pluggen en schroeven keuze is hier heel belangrijk.
Sluit de kraan en afvoer aan
Als de wasbak eenmaal hangt kan de kraan erin gestoken worden en worden vastgezet middels een moer aan de onderkant, hierbij geldt: vast is vast. Daarna kan de kraan op de waterleiding worden aangesloten, vaak gebeurt dit met slangen die enerzijds op de waterleiding zijn aangesloten en anderszijds op de kraan worden aangesloten.
Daarna zal de waterafvoer netjes aangesloten moeten worden, vaak wordt een wasbak geleverd met de nodige materialen om de overbrugging tussen wasbak en verschillende soorten afvoer te maken. Als dit niet het geval is zijn deze materialen relatief goedkoop verkrijgbaar in een bouwhandel.
Controle en nodige afwerking
Omdat er veel water gebruikt wordt is het noodzakelijk om het 1 en ander te testen. De afvoer en watertoevoer moeten op lekken gecontroleerd worden. De toevoer kunt u simpelweg checken door de kraan een aantal minuten open te zetten, zowel warm als koud. Om de afvoer goed te testen laat u de wasbak helemaal vollopen, de stop erin dus. Als de wasbak geheel vol is trekt u de stop eruit. Zo zal al het water in 1 keer door de afvoer gaan, dat is een goede test.
Ook dienen er de nodige kitrandjes gespoten te worden om het water lekkages tegen te gaan en voor de nette afwerking.
Offerte voor wasbak ophangen
Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat u de wasbak niet zelf wilt ophangen, u bent misschien niet zo technisch of heeft er simpelweg de tijd niet voor. Gelukkig kunt u bij Huisfocus 1 offerteformulier invullen en daarmee met maximaal 3 erkende vakmensen in contact komen. Zij zullen een offerte opmaken voor de wasbak ophangen naar gelang de wensen die u ingevuld heeft. U kunt dus vrij snel beste deal vinden voor het ophangen van uw wasbak in de badkamer.