Een aanbouw is een bijgebouw dat aan je huis wordt gebouwd om de ruimte in je huis te vergroten. De aanbouw wordt gescheiden van de hoofdbouw middels een deur, maar ook een groter deel van de bestaande muur kan de aanbouw laten grenzen aan de hoofdbouw. Afhankelijk van de grootte en de locatie, waar de aanbouw geplaatst zal worden, is een Omgevingsvergunning nodig. Waar moet je nog meer aan denken bij het realiseren van je aanbouw?
Inhoud van dit artikel:
Vergunningsvrij bouwen
De regels voor het realiseren van een aanbouw zijn de laatste jaren aanzienlijk versoepeld. Het is altijd raadzaam om bij je gemeente na te vragen wat wel of niet mag om niet voor onaangename verrassingen te komen te staan, maar over het algemeen mag er tegenwoordig veel vergunningsvrij gebouwd worden. Wanneer je bijvoorbeeld een aanbouw plaatst aan de achterkant van je huis tot 2.5 meter de tuin is, dan is dat vergunningsvrij. Aan de zijkant van je woning kun je ook vergunningsvrij bouwen, maar dit is niet zwart wit, dus dat moet je altijd nachecken bij de gemeente. Als je veel moet slopen, moet je nog een aparte vergunning aanvragen bij de gemeente, namelijk de sloop- of milieuvergunning.
Geen vergunning nodig
Als je vergunningsvrij mag bouwen, dan hoef je niet per se voor een aannemer te kiezen om je aanbouw te maken. Je kunt je aanbouw ook technisch laten uittekenen en uitwerken door een onafhankelijke adviseur. Zo ben je ervan verzekerd dat je aanbouw voldoen aan wat jij wil en aan de technische eisen.
Wel vergunning nodig
Als je een Omgevingsvergunning moet aanvragen, dan moet je jouw aanbouw laten uitwerken door een bouwkundig adviseur. Hierbij moet ook de constructie van de aanbouw op papier worden gezet. De uitwerking van je aanbouw heeft ook invloed op de offertes van de aannemer dus vraag niet te vroeg offertes aan. Zo voorkom je discussies en meerwerken later.
Een goede voorbereiding is het halve werk
De eerste stap naar het realiseren van je aanbouw is een goede en strakke voorbereiding. Schrijf al je wensen en ideeën voor de aanbouw op een lijstje. Maak eveneens een ruwe schets van de aanbouw en waar volgens jou alles moet komen te staan. Denk hierbij al aan zaken als:
- Materiaal
- Type dak
- Beglazing en welk type glas?
- Is een fundering nodig?
- Plaats je meteen vloerverwarming?
- Plaats je meteen isolatie?
- In welke windrichting wil je de aanbouw?
De aannemer
Een aannemer voor een aanbouw is een goed idee, wanneer er echt klussen tussen zitten die je niet zelf zomaar even kunt uitvoeren. Het grote voordeel van een aannemer is dat je hem inhuurt en hij regelt alle benodigde vakmensen, zoals schilders en glaszetters, verder. Een goede aannemer is aangesloten bij de brancheorganisatie BouwGarant. Bij voorkeur kun je het beste kiezen voor een vakman, die bij jou uit de buurt komt. Hij is namelijk op de hoogte van de geldende regels binnen de gemeente.
De architect
Je kunt een architect het beste inschakelen, wanneer je een grootscheepse verbouwing of aanbouw gaat maken. De architect kan je helpen bij keuzes, waar je zelf moeilijk uitkomt. Deze heeft namelijk inzicht en ervaring en kan daardoor soms onverwachte oplossingen vinden, waar je zelf nog niet op was gekomen.
Budget moet beschikbaar zijn
Als je reeds gespaard hebt om je aanbouw te realiseren, dan kun je deze stap wel overslaan. Vaak zul je echter geld moeten lenen om de verbouwingskosten te kunnen dekken. Je kunt geld opnemen bij je huidige hypotheek, maar je kunt ook een tweede hypotheek nemen. Na het regelen van het financiële gedeelte, kun je ook mooi een contract met je gekozen aannemer opstellen. Zorg dat je alle afspraken op papier hebt staan, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan tijdens de verbouwing.
Monitor de planning
De aannemer maakt een planning van de bouwwerkzaamheden, maar houd deze zelf ook in de gaten om te voorkomen dat de verbouwing weken vertraging oploopt. Hoe lang de realisatie van je aanbouw duurt, is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je aanbouw en de beschikbaarheid van het materiaal. Wanneer je aanbouw af is, wordt deze officieel aan je opgeleverd. Let hierbij goed op of alles aan je wensen voldoet, want dit is de laatste keer dat je nog op gemaakte afspraken terug kunt komen.
Reageer hierop