De lente is alweer in volle gang. De vorst is uit de grond verdwenen. De temperaturen nemen langzaam toe. En de bomen en planten beginnen weer te bloeien. Veel mensen krijgen de lentekriebels en krijgen zin om iets aan huis of de tuin te gaan doen. Doe je deze zogenaamde lenteklussen echter zelf of besteed je ze uit? En wanneer je het zelf doet, hoe gaat dit dan in zijn werk?
Inhoud van dit artikel:
Welke klussen passeren er de revue?
Wat er allemaal moet gebeuren aan huis, dat heb je zelf in de hand. Je kunt ervoor kiezen om scheuren in je stucwerk onder handen te gaan nemen. Je wil je onkruid wieden en je terras schoonspuiten met de hogedrukspuit. Je wil je interieur een nieuwe look geven. Het is daarom raadzaam om vooraf een lijstje op te stellen met wat voor een lenteklussen je wil ondernemen. Zet hierbij ook hoeveel spoed een klus heeft. Klussen die meer haast hebben, omdat ze bijvoorbeeld niet kunnen plaatsvinden bij de hitte van de zomer (denk aan verfklussen buiten), zouden in dit geval voorrang moeten krijgen. Zet ook bij je klussen erbij of je het zelf wil doen of dat je de klus uitbesteed aan een professioneel bedrijf.
Zelf doen of uitbesteden?
Alles zelf doen, zal je de nodige stress opleveren. Daarom is het een verstandige keuze om te bekijken welke klussen je zelf kunt doen en welke je uitbesteedt. Die grens bepalen is eigenlijk vrij simpel. Heb je voor een klus te weinig ervaring, heb je er geen zin in of klussen waarbij echt het resultaat goed moet zijn, dan geef je die lenteklus uit handen. Deze klussen bezorgen je namelijk onnodig veel stress, de resultaten vallen veelal tegen en nemen vaak ook nog meer tijd in beslag dan je eerst dacht. Voor het vinden van de perfecte klusjesman met de beste prijs-kwaliteitverhouding wend je je tot onafhankelijke vergelijkingswebsites. Hier kun je offertes aanvragen bij meerdere lokale klusjesmannen, waaruit je de goedkoopste en beste kiest.
Wat zijn belangrijke lenteklussen aan huis?
In de lente begin je sowieso meestal met de grote schoonmaak van je huis, maar er zijn meerdere klussen aan te raden die niet vergeten mogen worden:
- Zuiver je huis helemaal. Doe ook eens stof afnemen op plekken, die je normaal opzettelijk of onbewust overslaat.
- Installeer een waterzuinig sproeisysteem in je tuin. In je tuin of moestuin is water van belang. Voorkom dat je dit zelf in de gaten moet houden en kies voor een waterzuinig sproeisysteem voor optimaal water op elk moment.
- Controleer je rookmelders nog eens. Verwijder stof en test de batterijen.
- Knap je gevel en zonnepanelen nog eens op.
- Jaarlijkse onderhoud aan je verwarmingsketel.
- Daken en dakgoten schoonmaken
- Controle zonwering
- Kozijnen en ventilatieroosters poetsen
Opknappen van je gevel
Na de winter kan het best zo zijn dat je gevel aangetast is door vorst en neerslag. Inspecteer daar je voegwerk en metselwerk op scheuren en gaten. Ongedierte kan hierdoor naar binnen dringen namelijk, maar ook vochtproblemen kunnen ontstaan. Scheuren kun je dichter middels vulmiddel. Dit poeder meng je met water tot een dikke pasta gipsmortel, waarmee je gaten en scheuren makkelijk kunt dichten. Na opdrogen schuur je overtollig vulmiddel weg voor een egaal geheel.
Hoe doe je daken en dakgoten reinigen?
In het voorjaar is het ook raadzaam om je dak en dakgoten te controleren op beschadigingen die de winterse vorst veroorzaakt kan hebben. Gebroken of schuin liggende dakpannen kunnen leiden tot lekkages. Controleer deze en vervang ze bij schade. Door de smeltende sneeuw en vele regen kunnen dakgoten verstopt raken en zelfs kapot gaan. Verwijder daarom alle bladeren en ander puin om dit te voorkomen.
Zonwering een beurt geven
Je hebt je zonwering al maanden niet meer kunnen gebruiken en nu de zon vaker schijnt, zul je hem binnenkort weer nodig hebben. Controleer deze daarom eerst op beschadigingen. Kijk ook de bevestigingspunten in de muur na. De bewegende delen van je zonwering kun je insmeren met een middel zoals WD-40, zodat alles weer soepel functioneert. Ook is de lente een prima tijd om je zonwering zelf eens grondig te poetsen.
Reinigen kozijnen en ventilatieroosters
Je kozijnen hebben in de winter flink wat te verduren gehad door de weersinvloeden en de grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Houten kozijnen kunnen nu wel eens een schilderbeurt gebruiken. Poets je kozijnen in ieder geval en controleer de staat van je kozijnen en de kitvoegen van de beglazing. Zet je ventilatieroosters open en maak deze meteen ook goed schoon.
Reageer hierop