De groepenkast is het verdeelstation voor elektriciteit in uw woning. Groepenkasten worden dan ook wel eens verdeelkasten genoemd. De reden dat de elektriciteit gedeeld wordt is met name de veiligheid, op 1 groep in een huis staat maximaal 16 ampère, als het meer wordt zal de zekering eruit springen. Een bijkomend voordeel is dat wanneer er een groep uitspringt de rest van de woning nog wel elektriciteit heeft.
De laatste jaren is er een explosieve groei geweest van vraag naar nieuwe groepenkasten. De reden hiervoor is simpel: de elektrische installatie in een huis is steeds verder uitgebreid door bijvoorbeeld een uitbouw en de groter wordende groep elektrische apparaten in een huishouden. Een groepenkast aansluiten is typisch een klus voor een erkende elektricien, het moet namelijk gebeuren volgens de veiligheidseisen van de overheid.
Inhoud van dit artikel:
Oudere woning groepenkast
In oudere woningen vindt men nog als te vaak een groepenkast die een te klein aantal groepen telt en nog beveiligd is met stoppen, de zogenoemde smeltveiligheden. Ook mist er in een groot aantal oudere huizen een aardlekschakelaar; een belangrijk punt van veiligheid in een huis. Ter illustratie: de regels geven aan dat ieder huis minimaal 2 aardlekschakelaars zou moeten hebben om veiligheid te garanderen.
In een oude woning is het dan vaak ook verstandig om de gehele groepenkast te vervangen als er nog een oude stoppenkast aanwezig is. Een groepenkast vervangen is een lastige klus, in de meeste gevallen is het raadzaam om een erkende elektricien hiervoor in te schakelen.
Kiezen voor een groepenkast
Hij kiezen van een nieuwe groepenkast moet niet alleen naar de prijs gekeken worden, de kwaliteit is van groot belang bij een groepenkast. De groepenkast beschermt u bijvoorbeeld tegen kortsluitingen en eventuele aardfouten zodat er geen brand kan ontstaan als gevolg van kortsluiting. Bedenk ook of u een 3 fase groepenkast nodig heeft, deze kan dan direct klaar gemaakt worden.
Wanneer u een nieuwe verdeelkast aanschaft vraag dan goed na aan welke veiligheidsnormen de kast voldoet. Laat ook een erkende elektricien uitzoeken welke groepenkast het best in uw woonsituatie past. Deze elektricien kan ook direct berekenen hoeveel groepen u nodig heeft en hoe deze verdeeld zullen worden in uw woning. Als u de huidige groepenkast uitbreiden wilt kan dit ook zorgen voor een betere elektrische voorziening in uw huis.
Waar moet de groepenkast aan voldoen
De regels omtrent groepenkasten zijn duidelijk, dit is ook noodzakelijk om een zo hoog mogelijke veiligheid te garanderen:
- Alle elektriciteitsgroepen moeten beveiligd zijn met een aardlekschakelaar
- Maximaal 4 groepen achter een aardlekschakelaar
- Elke groepenkast moet beveiligd zijn met een hoofdschakelaar
Lees ook:
- Cv ketel aansluiten
- Nieuwe groepenkast voor: pv panelen