Inhoud van dit artikel:
Voordelen nadelen
Het afwegen van voordelen en nadelen kan je in veel situaties helpen om helderheid te krijgen. Als de feiten op die manier worden opgesomd kun je zelf bepalen of nu het juiste moment is om iets te doen. Het plannen voor en aanschaffen van zonnepanelen is hier geen uitzondering op. Als jij twijfelt over het aanschaffen van zonnepanelen, lees dan de onderstaande lijstjes met voor- en nadelen eens rustig door.
De voordelen van zonnepanelen
Waarschijnlijk ben je jezelf aardig bewust van de voordelen van zonnepanelen. Deze zijn in grote aantallen aanwezig, zoals je hier beneden kunt zien.
- Rendement: met zonnepanelen kun je je eigen energie opwekken. Dit is energie waar je je leverancier niet meer voor hoeft te betalen.
- Gratis energie: zonnepanelen hebben een levensduur van gemiddeld 25 jaar. De terugverdientijd voor zonnepanelen ligt tussen de 8 en 9 jaar. Dat betekent dat je dus 16 jaar gratis energie van de zon kunt genereren voordat je zonnepanelen aan vervanging toe zijn.
- Milieuvriendelijker: door zonnepanelen te kiezen ben je minder afhankelijk van de Nederlandse energiemarkt. Je wekt groene stroom op door gebruik te maken van de zon en niet van centrales. Je CO2-uitstoot gaat dus aanzienlijk naar beneden.
- Waardevermeerdering woning: een woning met een goede installatie zonnepanelen zal meer waard zijn.
- Gemakkelijker te verkopen: en ook al is je woning meer waard, deze zal gemakkelijker verkopen. Met zonnepanelen op je dak kun je echt indruk maken op potentiele kopers die deze vervolgens zelf niet meer hoeven aan te schaffen. Daarnaast kunnen ze direct gebruik maken van de besparingen.
- Btw-teruggave: bij de Belastingdienst kun je alle btw die je betaald hebt over de gehele eindfactuur terugvragen. Dit doe je door je bij hen aan te melden als ondernemer. Je krijgt dus 21 procent terug van alle uitgaven die je hebt gemaakt voor je zonnepanelen.
- Subsidies: een aantal Nederlandse gemeentes bieden inwoners die zonnepanelen laten plaatsen ook een subsidie aan. Vraag dit dus na bij je regionale overheden, anders loop je mogelijk geld mis.
- Gemakkelijk te plaatsen: het plaatsen van de zonnepanelen duurt meestal niet langer dan twee dagen. Je krijgt de panelen op je dak, een omvormer die gelijkstroom omzet naar wisselstroom, een extra groep in de meterkast en een monitorsysteem waarvan je kunt aflezen hoeveel stroom je hebt opgewekt.
- Onderhoudsarm: zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Je kunt ze af en toe laten nakijken en schoonmaken voor het beste rendement, maar verder is onderhoud niet nodig. Je kunt hier ook een contract voor afsluiten bij je leverancier, zodat je hier zelf niet aan hoeft te denken.
- Gunstig geprijsd: zonnepanelen worden steeds goedkoper. Er zijn veel mensen die hierin zijn geïnteresseerd en de markt wordt sterker. Een aantal jaren geleden waren de prijzen voor zonnepanelen nog dubbel van wat ze nu zijn.
- Veel opties: er zijn een groot aantal zonnepanelen beschikbaar en deze zijn allen geschikt voor verschillende situaties. Door de juiste zonnepanelen te kiezen kun je dus een zo groot mogelijk rendement genereren. Voor elke situatie is er wel een zonnepaneel te bedenken en omdat de markt erg aan het aansterken is worden er constant nieuwe en betere opties aangeboden.
De nadelen van zonnepanelen
De voordelen spreken voor zich en kunnen je gemakkelijk overhalen om zonnepanelen aan te schaffen. Lees dan nog wel even de onderstaande nadelen door, want deze zouden je er juist van kunnen weerhouden om op dit moment zonnepanelen te kopen.
- Duur: als jouw gemiddelde energieverbruik 3500 kWh per jaar is, dan moet je €9000 investeren om een installatie aan te schaffen die dit voor je kan opwekken. Trek hier de btw van af en je komt op €7438. Dat is natuurlijk geen klein bedrag en dit moet je wel hebben om de investering te kunnen doen.
- Overlast: het installeren van de zonnepanelen duurt niet lang, maar dit zal wel overlast opleveren, voor jou en de buren. De vakmensen moeten kunnen parkeren, ze zitten op je dak en zijn in je meterkast bezig. Deze tijd heb je dus vreemdelingen over de vloer die je leefritme aardig zullen verstoren.
- Lelijk: sommige mensen vinden zonnepanelen op het dak lelijk. Je kunt dit enigszins oplossen door zonnepanelen te kiezen in de kleur van je dak of door transparante zonnepanelen te nemen. Ook amorf zonnepanelen worden over het algemeen mooier gevonden dan de standaard exemplaren. Dit neemt echter niet weg dat zonnepanelen nog steeds zeer duidelijk op je dak aanwezig zullen zijn.
- Niet altijd rendabel: zonnepanelen zijn het meest rendabel in een ideale situatie. Dat betekent een dak op het zuiden, een hellingshoek van 30 tot 35 graden en een hoge zonnekracht. Ook moeten de zonnepanelen schoon zijn en vrij van bijvoorbeeld bladeren of sneeuw om zo goed mogelijk te kunnen werken. In sommige gevallen zal het dus simpelweg niet rendabel zijn om zonnepanelen te laten plaatsen.
Vergelijk offertes
Je kunt hier onze gratis vergelijkingstool gebruiken voor al je financiële vragen omtrent zonnepanelen. Ook kunnen we je zo helpen de laagste prijs te vinden en de beste deal af te sluiten. Vraag dus vandaag nog offertes aan en je weet snel wat jou financieel te wachten zou staan als je zonnepanelen liet plaatsen.