De keuze om zonnepanelen te laten plaatsen is gemakkelijk gemaakt. Als je je eigen energie kunt opwekken, dan hoef je hier geen energieleverancier meer voor te betalen. Hoe meer zelfvoorzienend je kunt worden wat betreft je energieverbruik, hoe beter de besparingen worden. Hier staat natuurlijk wel tegenover dat je een initiële uitgave moet doen. Je kunt het onderstaande stappenplan gebruiken om het plannen van deze uitgave gemakkelijker te maken.
Inhoud van dit artikel:
Stap 1: wat wil je met je zonnepanelen kunnen doen?
Er wordt onderscheid gemaakt tussen fotovoltaïsche zonnepanelen en hybride zonnepanelen. Fotovoltaïsche zonnepanelen leveren alleen stroom, maar met hybride zonnepanelen kun je ook de warmte van de zon collecteren en overzetten op je water.
Stap 2: welk type zonnepaneel is het beste voor jou?
Vervolgens moet je gaan kiezen welk type zonnepaneel je dan nodig hebt. Dit is een belangrijke keuze die je later nog uitgebreid kunt bespreken met een specialist, maar waar je zelf alvast over na kunt denken. Verschillende typen zonnepanelen zijn geschikt voor verschillende situaties.
- Hybride zonnepanelen
- PVT-zonnepanelen: deze zonnepanelen hebben een hoog elektrisch rendement en een lager thermisch rendement.
- PVT-zonnecollectoren: zonnecollectoren hebben een hoog thermisch rendement en een lager elektrisch rendement.
- Fotovoltaïsche zonnepanelen
- Amorf: dit is de goedkoopste optie. De zonnepanelen leveren een lager rendement, maar dit rendement is wel constant. Ze zijn flexibel en zien er modern en strak uit, maar je hebt een groter oppervlak nodig om een goede opbrengst te genereren.
- Polykristallijn: dit type zonnepaneel is duurder dan amorf en presteert het beste in indirect zonlicht. In ons land zijn polykristallijn zonnepanelen dus ideaal, vooral op een groter dakoppervlak.
- Monokristallijn: voor de hoogste opbrengst en de minste plekinname zijn monokristallijn zonnepanelen de beste keuze. Ze presteren goed in direct zonlicht en zijn duurder dan de andere opties. Je hebt er echter ook minder van nodig.
Stap 3: andere soorten zonnepanelen
Als jij andere wensen hebt wat betreft je zonnepanelen, dan zijn er op dit moment ook varianten op de markt waarmee je ze goed kunt laten aansluiten bij jouw situatie. Denk bijvoorbeeld aan rode zonnepanelen op een dak met rode dakpannen. Andere opties zijn flexibele-, portable- en transparante zonnepanelen. Dakpannen met zonnepanelen of zonnepanelen in kegelvorm zijn dan ook mogelijk. En natuurlijk hoef je zonnepanelen niet op een schuin dak te plaatsen. Er zijn ook varianten beschikbaar die je op een plat dak kunt laten monteren.
Stap 4: een bezoekje aan je gemeentehuis
Het is nooit te vroeg om even met iemand van je gemeente te bespreken wat je plannen zijn. In sommige gevallen kunnen zij je namelijk een subsidie aanbieden waarmee je geld terugkrijgt omdat je een energiebesparende maatregel neemt. Dit is volledig afhankelijk van waar ze in jouw regio besloten hebben subsidiegelden voor beschikbaar te maken. Verder kan het geen kwaad om na te vragen of er ook een vergunning nodig is voor jouw zonnepanelen. In de meeste gevallen is dit niet zo, maar dit is per gemeente verschillend. Je kunt hier beter zo goed mogelijk op voorbereid zijn.
Stap 5: je budget bepalen
Nu kun je gaan nadenken over hoeveel geld je wilt uitgeven aan je zonnepanelen. Dit is ook het moment om een goede berekening te maken van de uitgaven, de financiële hulpmiddelen en de opbrengsten. Neem de volgende punten dan in overweging.
- Hoeveel kosten je zonnepanelen?
- Kun je een subsidie aanvragen?
- Hoeveel kosten je zonnepanelen nadat je de btw bij de belasting hebt teruggevraagd?
- Wil je een energiebespaarlening aanvragen bij de bank?
- Welke besparingen ga je maken in verschillende situaties nadat de terugverdientijd is verlopen?
- Wat is je budget?
Stap 6: een leverancier vinden
Je weet wat je wilt en wat je budget is, dus nu kun je beginnen met het spreken met leveranciers. Het is altijd goed om je voorstel te doen en dan te luisteren naar de specialistische adviezen van iemand die hier verstand van heeft. Zij kunnen je vertellen of je plan realistisch is of dat er misschien een betere optie beschikbaar is voor je. Doe dit dan niet met één leverancier, maar ga naar meerdere leveranciers toe om dit te bespreken. Als je alle opties hebt bekeken kun je vervolgens het bedrijf uitkiezen dat je de beste installatie aanbiedt voor de meest gunstige prijs.
Stap 7: de installatie
De leverancier zal nu bij je langskomen om de zonnepanelen te installeren. Dit duurt meestal niet langer dan 2 dagen. Ze plaatsen de zonnepanelen op het dak, verbinden deze met een omvormer en sluiten ze aan in je meterkast. De omvormer zal de gelijkstroom van de zonnepanelen omzetten in wisselstroom. Via een extra groep in je meterkast krijg je dan ook een monitorsysteem waarmee je exact kunt zien hoeveel stroom je opwekt met je zonnepanelen. Spreek van tevoren even met de buren om hen voor te bereiden op de werkzaamheden die plaats zullen vinden. Vergeet er ook niet voor te zorgen dat het dak op de dag van de werkzaamheden goed bereikbaar is.
Stap 8: enkele formaliteiten
Voordat de leverancier weer vertrekt is het verstandig om nog enkele zaken te bespreken.
- Vraag om een demonstratie van het systeem en zorg dat je exact weet hoe deze werkt.
- Vraag om de garantieregelingen. Omdat een installatie met zonnepanelen vele onderdelen heeft is dit vaak een ingewikkeld verhaal.
- Bespreek de offerte die je hebt ontvangen en zorg dat alle financiën duidelijk zijn.
- Vraag naar eventuele instructies en opties voor het laten onderhouden van je zonnepanelen.
Stap 9: betalen en terugvragen
De laatste stappen die je nog kunt ondernemen zijn het betalen van het laatste openstaande bedrag. Dit krijg je als het goed is via een eindfactuur binnen. Vergeet niet ook je aan te melden als ondernemer bij de belastingdienst en om de btw terug te vragen over alle uitgaven die je hebt gedaan voor je zonnepanelen.
Vergelijk offertes
Wil je ook je eigen energie gaan opwekken? Dan kun je via onze gratis vergelijkingstool alvast offertes opvragen om te zien wat dit financieel voor jou zal betekenen.