Als je van plan bent om zonnepanelen te laten plaatsen, dan heb je een beslissing gemaakt waarvan je veel financieel voordeel zal ondervinden. Vanaf het moment dat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd kun je beginnen met het opwekken van je eigen energie. Dit is energie waar je de leverancier niet meer voor hoeft te betalen en dat levert je grote besparingen op. Het plannen voor zonnepanelen is echter niet gemakkelijk. Gebruik daarom de onderstaande checklist, zodat je niets zal vergeten.
Inhoud van dit artikel:
Check 1: alleen zonnepanelen of ook warmte?
Je hebt de keuze uit fotovoltaïsche zonnepanelen en hybride zonnepanelen. De eerste keuze die je maakt is welk type zonnepanelen je wilt laten installeren.
- Fotovoltaïsche zonnepanelen: met dit type zonnepanelen kun je alleen stroom opwekken. Kies je deze optie, ga dan door naar check 3.
- Hybride zonnepanelen: met dit type zonnepanelen kun je stroom opwekken en je water verwarmen. Kies je deze optie, ga dan door naar check 2.
Check 2: het type hybride zonnepanelen
Er zijn twee gangbare typen hybride zonnepanelen. De keuze die je maakt is afhankelijk van wat je wilt dat ze hoofdzakelijk doen. Ga hierna door naar check 4.
- PVT-zonnepanelen: dit type zonnepaneel levert voornamelijk energie op. Achter het paneel bevindt zich een buizennetwerk waar ook warmte wordt opgevangen en getransporteerd.
- PVT-zonnecollectoren: zonnecollectoren zijn voornamelijk bedoeld om warmte op te wekken. Het thermische rendement is hierdoor hoog, maar het elektrische rendement is lager.
Check 3: het type fotovoltaïsche zonnepanelen
De meeste mensen kiezen voor fotovoltaïsche zonnepanelen en dit is dan ook het type waar doorgaans over gepraat wordt als het woord zonnepanelen wordt genoemd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie gangbare typen om een keuze uit te maken.
- Polykristallijn zonnepanelen: dit type zonnepaneel is goedkoper. De opbrengst is lager, dus je hebt er een groot dakoppervlak voor nodig. Als jouw dak niet in direct zonlicht staat is dit een ideale keuze, want in die situatie presteren ze het beste.
- Monokristallijn zonnepanelen: dit type zonnepaneel is ongeveer 10 procent duurder dan de polykristallijn zonnepanelen. De opbrengst is echter beter dus je kunt ook met een klein dakoppervlak relatief veel energie opwekken. Deze zonnepanelen werken het beste als ze in direct zonlicht worden geplaatst.
- Amorf: ook wel dunnen film zonnepanelen genoemd, is dit type zonnepaneel het goedkoopste. De opbrengst is het laagste, maar deze is wel meer constant dan bij de andere typen zonnepanelen. Veel mensen kiezen deze optie om het strakke en moderne uiterlijk. Daarnaast zijn ze flexibel, wat plaatsen gemakkelijker maakt.
Check 4: de uitvoering
Er worden zonnepanelen gemaakt in allerlei soorten en maten. Als je liever niet voor de standaard zonnepanelen kiest, dan kun je de volgende opties overwegen en je afvragen of deze misschien beter passen bij jouw situatie.
- Kleur: je kunt rode zonnepanelen aanschaffen zodat ze beter aansluiten bij de kleur van je dakpannen. Ook andere kleuren zijn mogelijk, mocht je dit willen.
- Dakpannen: er zijn ook dakpannen beschikbaar met ingebouwde zonnepanelen. Dit geeft je dak een meer uniform uiterlijk en ze zijn gemakkelijker te plaatsen.
- Kegels: sommige zonnepanelen hebben de vorm van een kegel. Zo kunnen ze meer zonlicht opvangen, waar de zon ook vandaan komt.
- Transparant: er bestaan ook transparante zonnepanelen die je bijvoorbeeld voor je raam kunt hangen. Deze hebben een lagere opbrengst, maar zijn wel erg subtiel.
- Flexibel: als je zonnepanelen wilt laten plaatsen op je camper of caravan, dan zijn flexibele zonnepanelen ideaal.
- Portable zonnepanelen: dit is een klein zonnepaneel dat je in je tuin kunt zetten, of ergens anders in de zon en dat je kunt aansluiten op je energienetwerk via het stopcontact.
Check 5: ga naar je gemeentehuis
Er zijn twee redenen waarom een bezoek aan je gemeentehuis noodzakelijk is.
- Doe navraag over mogelijke subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen.
- Vraag na of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van je zonnepanelen.
Check 6: bepaal je budget
Hoeveel geld wil je uitgeven aan je nieuwe zonnepaneel-installatie?
- Hoeveel geld heb je zelf beschikbaar?
- Wil je een energiebespaarlening afsluiten?
- Zo ja, ga dan direct naar de bank om te vragen naar de mogelijkheden.
- Krijg je een subsidie?
- Maak een berekening van de initiële kosten, het geld dat je krijgt in de vorm van de subsidie en de btw-aftrek en kijk naar de opbrengsten die je uiteindelijk zal hebben van je zonnepanelen.
- Bepaal het budget dat je beschikbaar hebt.
Check 7: de leverancier
Nu je weet wat je graag zou willen hebben kun je een leverancier gaan zoeken die dit voor je uit kan voeren. De beste manier om dit te doen is door middel van een vergelijking.
- Zoek 3 tot 6 leveranciers op die de zonnepanelen die jij zoekt leveren en installeren.
- Neem contact op met deze bedrijven en plan een kennismakingsgesprek in.
- Handel de kennismakingsgesprekken af en bespreek exact wat jij in gedachten had en jouw situatie. Zij kunnen dan beoordelen of je de juiste keuzes hebt gemaakt of dat deze een beetje moeten worden aangepast.
- Kom samen tot een plan en vraag de leveranciers een offerte te maken voor dit plan.
- Verzamel de offertes en controleer of ze compleet zijn.
- Ben je tevreden, dan kun je een vergelijking beginnen. De leverancier die je het meeste waar biedt voor je geld en die je de installatie kan verkopen waar je de meeste opbrengst mee genereert is de winnaar.
- Neem contact op met de leverancier die je hebt gekozen en plan de klus in.
Check 8: ga naar de belastingdienst
Nu je zonnepanelen zijn geïnstalleerd kun je de belasting die je hierover betaald hebt terugvragen. Dit doe je door je aan te melden als ondernemer bij de belastingdienst. Aangezien dit een korting betekent van 21 procent is dit een mooie manier om je terugverdientijd te verkorten en om echt te beginnen met het opwekken van gratis energie.
Vergelijk offertes
Volg hier de link naar onze vergelijkingstool en vraag alvast enkele offertes op bij betrouwbare leveranciers van zonnepanelen.