Mensen die wonen in gebieden met hard water kunnen hier veel overlast van ondervinden. Hard water veroorzaakt aanslag op de theekopjes, op de muren van de badkamer, op de douchekop en kranen en in elektrische apparaten. Hard water kan ook een droge huid en droog haar veroorzaken. Een waterontharder kan dan een echte uitkomst bieden, omdat deze het kalk uit het water kan filteren en je heerlijk zacht water kan verschaffen. Als jij eraan denkt om een waterontharder aan te schaffen, dan kun je de onderstaande lijsten met voor- en nadelen raadplegen en tegen elkaar afstreken.
Inhoud van dit artikel:
De voordelen van waterontharders
Waterontharders hebben een groot aantal voordelen. Zoals je aan de onderstaande lijst kunt zien zijn deze ook stuk voor stuk gewichtig.
- Zacht water: met een waterontharder kun je jouw harde water omtoveren in zacht water. Je zal geen aanslag meer aantreffen en kalkafzetting vindt ook niet meer plaats. Je ramen drogen streeploos op na het lappen en je theekopjes komen blinkend schoon uit de afwasmachine.
- Minder verbruik: als je zacht water hebt, dan kun je minder zeep- en schoonmaakproducten gebruiken, zoals waspoeder, shampoo, afwasmachinetabletten en ontkalkingsmiddelen. Als je erg hard water had, dan kan dit verbruik wel met 50 procent worden afgenomen en dat betekent natuurlijk een besparing. Je zal merken dat je zelfs met een kleine hoeveelheid schoonmaakmiddel nog perfecte resultaten kunt boeken.
- Geen kalkaanslag: je apparaten die water gebruiken, zoals je wasmachine, je waterkoker en je koffiezetapparaat hebben het zwaar te verduren met hard water. Door te veranderen naar zacht water gaan deze apparaten 30 procent langer mee en gaat het energieverbruik voor die apparaten met 20 procent naar beneden. Dat komt doordat de kalk niet meer op de elementen zal aanslaan.
- Zachter textiel: als je je kleren wast in zacht water, dan zullen deze langer mooi blijven en altijd zacht aanvoelen.
- Zachtere huid en haar: vanaf het moment dat je gaat douchen met zacht water zal je haar en je huid aanzienlijk minder droog aanvoelen. Voor mensen met eczeem en andere huidproblemen is dit echt een uitkomst, want de symptomen zullen verbeteren. Je haar is zachter en zal aanzienlijk meer gaan glanzen nadat je waterontharder is aangesloten.
- Milieuvriendelijker: omdat je je energieverbruik naar beneden kunt halen en je verbruikt minder zeepproducten ben je milieuvriendelijker geworden. Ook zullen je apparaten langer meegaan, wat betekent dat ze minder snel moeten worden gerecycled.
- Goedkoop: je kunt een goede waterontharder al aanschaffen en laten plaatsen voor €1000. Grotere gezinnen zullen wat meer moeten uitgeven voor een apparaat met een grotere capaciteit. Over het algemeen zijn waterontharders echter niet erg duur en gemakkelijk geïnstalleerd. Soms kun je ook tweedehands een schitterend apparaat op de kop tikken.
- Instelbaar: de meeste waterontharders kun je zo afstellen dat er toch nog wat kalk in je water achterblijft. Dit is belangrijk, omdat je zelf ook kalk nodig hebt en in Nederland het water een belangrijke bron hiervan is. Je kunt je waterontharder dus instellen om voldoende kalk door te laten zodat je gezondheid hier niet onder lijdt, maar je tegelijkertijd de kans op aanslag nog steeds elimineert. Een °DH van 2 is dan prima.
De nadelen van waterontharders
Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan waterontharders. Hier lees je welke deze zijn en waar je dus goed op voorbereid moet zijn.
- Duur: een grote elektronische waterontharder met twee cilinders kan je gemakkelijk €2000 kosten inclusief installatie. Ook al zijn er goedkope waterontharders op de markt, als jouw huishouden veel water gebruikt dan zal je al snel wat dieper in de buidel moeten tasten.
- Geen subsidie: daar komt bij dat er geen subsidie is voor het laten plaatsen van een waterontharder in je woning. Ook al word je energiezuiniger en milieuvriendelijker, er is geen financiële steun die je kunt gebruiken voor het financieren van je waterontharder.
- Bijvullen: je moet het zout van je waterontharder regelmatig bijvullen. Het zout wordt gebruikt om de filters uit te spoelen en opnieuw op te laden. Dit proces wordt regenereren genoemd. Uiteraard zal er geen zout in je drinkwater terecht komen, maar je zal dit zout in je waterontharder wel regelmatig moeten bijvullen.
- Lawaai: tijdens het werken en tijdens het regenereren kan een waterontharder veel lawaai maken. Hier wordt veel aandacht aan besteed en huidige waterontharders zijn al veel minder luidruchtig dan voorheen, maar dit is wel een punt om in overweging te nemen als je moet bepalen waar je waterontharder zal komen te staan. Ook zal dit invloed hebben op wanneer je wilt dat de waterontharder gaat regenereren.
- Goede voorzieningen: een waterontharder heeft een aansluiting nodig op je waterleidingnetwerk, op de elektriciteit en een afvoer. Deze kan dus niet zomaar overal worden geplaatst zonder dat er mogelijk grotere werkzaamheden nodig zijn. Overweeg de plaatsing van je waterontharder daarom goed, zodat je deze extra uitgaven kunt vermijden.
Vergelijk offertes
Als jij naar aanleiding van bovenstaande voor- en nadelen besloten hebt dat je ook een waterontharder aan wilt schaffen, dan wil je natuurlijk de beste deal vinden. Dit doe je door al je opties te bekijken en overwegen. Vraag via onze vergelijkingstool enkele offertes aan, vergelijk deze en vind zo de beste leverancier en de scherpste prijs voor jouw nieuwe waterontharder.