Het is niet moeilijk om de beslissing te nemen om een waterontharder aan te schaffen. Woon jij in een gebied met hard water, dan weet je hoeveel schade dit kan aanrichten en hoe lastig dit kan zijn. Waterontharders kunnen alle kalk uit je water verwijderen, mocht je dit willen. Deze apparaten kunnen dan dus ook echt een groot verschil maken in jouw dagelijkse leven. Je kunt het onderstaande stappenplan gebruiken bij het aanschaffen van jouw waterontharder.
Inhoud van dit artikel:
Stap 1: wat heb je exact nodig?
Als je van tevoren vast opschrijft voor jezelf wat je exact wilt aanschaffen, dan kun je goed voorbereid naar de leverancier gaan en zo een exacte offerte ontvangen. Ook geeft het jou de kans je wat meer te verdiepen in het onderwerp en kun je het gehele proces met meer kennis te beginnen. Je zal een aantal keuzes moeten maken wat betreft je waterontharder en de belangrijkste vind je hier.
- Het type waterontharder: wil je een elektronische of een mechanische waterontharder aanschaffen? Elektronische waterontharders zijn duurder en gebruiken elektriciteit, maar werken alleen op vraag en geven je de mogelijkheden een aantal instellingen in te voeren. Mechanische waterontharders werken met de druk van het water, zijn simpeler en goedkoper. Je kunt via een tijdschakelaar instellen wanneer je wilt dat het apparaat filtert.
- Simplex of duplex: de volgende keuze die je moet maken is of je een waterontharder wilt aanschaffen met één of twee filters. De eerste optie is goedkoper, maar als de waterontharder gaat genereren heb je dan even geen zacht water. Kies je voor een duplex apparaat met twee filters, dan heb je altijd zacht water tot je beschikking.
- De capaciteit: het is erg belangrijk dat je de capaciteit van de waterontharder aanpast op het waterverbruik van je huishouden. Met een te groot apparaat betaal je te veel en wordt er te veel water verzacht. Met een te klein apparaat zal je niet altijd zacht water krijgen omdat deze de vraag niet aankan.
- Nieuw of tweedehands: op de tweedehands markt worden veel waterontharders aangeboden die nog erg goed zijn. Je betaalt dan aanzienlijk minder, maar krijgt een apparaat dat nog veel jaren dienst kan doen.
- De installatie: wie gaat de waterontharder installeren? Als je handig bent dan zou je dit zelf kunnen proberen, vooral als de leidingen en de afvoer al aanwezig zijn. Besteed je dit toch liever uit, dan kun je de installatie laten doen door de leverancier of door een plaatselijke klusjesman.
- Het onderhoud: een waterontharder zal veel baat hebben bij periodiek onderhoud en de leverancier kan dit voor je doen. Hij wordt dan nagekeken, het zout wordt bijgevuld en eventuele gebreken worden gerepareerd. Deze taken zou je zeker in de eerste jaren ook zelf kunnen verrichten.
Stap 2: je budget bepalen
Nu moet je gaan bepalen waar het geld vandaan komt dat je gaat investeren en hoeveel geld je wilt investeren. Heb je zelf budget beschikbaar of wil je hiervoor een lening afsluiten? In dit tweede geval maak je een afspraak met de bank zodat je weet wat je mogelijkheden zijn. Vervolgens bepaal je exact hoeveel geld je wilt uitgeven aan je nieuwe waterontharder.
Stap 3: een leverancier uitkiezen
Nu is het tijd om je waterontharder te gaan uitkiezen en degene die deze zal leveren. Wil je zoveel mogelijk worden ontzorgd, dan sluit je alles tegelijkertijd af bij de leverancier van de waterontharder. Je hebt ook altijd de mogelijkheid om alleen de waterontharder aan te schaffen en de rest verder zelf apart in te plannen. Wat ook je keuze, een goede vergelijking kan je hier altijd bij helpen. Benader daarom minimaal 3 en maximaal 6 geschikte bedrijven en vraag ze om offertes. Vergelijk de offertes en kies de beste kandidaat uit. Dit is in veel gevallen niet de goedkoopste kandidaat, maar het bedrijf dat het beste voorstel doet voor de laagste prijs. Het is de bedoeling dat de prijs/kwaliteit verhouding goed is, zodat je ook echt waar krijgt voor je geld.
Stap 4: de klus inplannen
Je hebt een leverancier gekozen dus je kunt de klus gaan inplannen. Jullie prikken samen een geschikte datum en vanaf dat moment heb jij enkele taken te verrichten voordat deze aanbreekt. Zo zal je waarschijnlijk vrij moeten vragen van je werk. Ook kun je even de buren aanspreken om ze op de hoogte te brengen van je plannen en om ze te vragen of ze een parkeerplaats kunnen vrijhouden voor het busje van de leverancier. Je zorgt ervoor dat de plek waar de waterontharder moet komen te staan schoon is en goed bereikbaar. Als laatste is het nooit een slecht idee om je waardevolle bezittingen buiten het zicht te leggen.
Stap 5: zacht water!
De dag van de werkzaamheden is aangebroken. Deze zullen in de meeste gevallen vrij weinig tijd in beslag nemen. Tenzij er leidingen gelegd moeten worden en er een afvoer moet worden geplaatst is dit alles recht door zee. Je biedt de vakmensen natuurlijk een kopje koffie of thee aan en daarna beantwoord je vragen en houd je toezicht. Als de werkzaamheden zijn afgerond vraag je om een korte demonstratie. Zo kun je alvast leren hoe het apparaat werkt en kun je zien dat de installatie goed is gegaan. Vervolgens bespreek je de mogelijkheden om een onderhoudscontract af te sluiten en kun je nog even door de garantieregeling lopen. Het kan ook geen kwaad om dan de offerte erbij te halen en samen te kijken of deze niet is overschreden. Nadat je de eindfactuur hebt ontvangen en gecontroleerd kun je deze betalen. Eventueel schrijf je nog een online recensie over de specialist(en) die je hebt gebruikt. Vanaf dat moment kun je volledig gaan genieten van je nieuwe zachte water.
Vergelijk offertes
Het uitkiezen van een geschikte leverancier is niet altijd makkelijk. Wij kunnen je hierbij helpen door je onze vergelijkingstool aan te bieden. Je vraagt dan in één keer meerdere offertes aan voor je waterontharder. Deze voeg je toe aan je vergelijking zodat je zeker weet dat je alle opties hebt bekeken.