Warmtepompen zijn de cv-ketels van de toekomst. Je kunt er bijzonder energiezuinig water mee opwarmen en dit doen ze door onuitputtelijke warmtebronnen te gebruiken uit de grond, de lucht of het grondwater. Steeds meer mensen gaan over tot de aankoop van een warmtepomp en dit wordt in de meeste gevallen ook gesubsidieerd. Onderstaand stappenplan kun je dan gebruiken bij het uitkiezen, aanschaffen en laten installeren van een warmtepomp.
Inhoud van dit artikel:
Stap 1: wat wil je aanschaffen?
Er is heel veel informatie beschikbaar die je kunt gebruiken bij het aanschaffen van je warmtepomp. Het is verstandig om je goed in de materie in te lezen, omdat warmtepompen duur zijn. Als je al een beetje weet wat er mogelijk is en wat je nodig hebt, dan kun je beter voorbereid naar de leverancier stappen en samen exact bepalen wat de beste warmtepomp is voor jou. Zoek daarom voldoende informatie op over warmtepompen en kies alvast één of meerdere soorten uit waarin je bent geïnteresseerd.
- Lucht – lucht warmtepomp
- Lucht – water warmtepomp
- Hybride warmtepomp
- Water – water warmtepomp
- Grond – water warmtepomp
Stap 2: voorbereiden op de subsidie en je budget bepalen
Voor de meeste warmtepompen kun je een subsidie krijgen en dit is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Alleen lucht – lucht warmtepompen zijn niet gesubsidieerd. Het kan geen kwaad om alvast te kijken welke andere voorwaarden hiervoor gelden en wat het bedrag is dat je mogelijk krijgt. Dit kun je zien op de apparatenlijst. Als je dit weet dan kun je er zeker van zijn dat je voor de subsidie in aanmerking komt. Ook je leverancier kan je hier straks uitgebreid over inlichten. Met die informatie kun je vervolgens bepalen hoeveel geld je beschikbaar wilt stellen voor de aanschaf van je warmtepomp. Kijk dan ook naar de mogelijkheid om een energiebespaarlening aan te vragen. Deze kun je afsluiten voor het financieren van energiebesparende maatregelen en je betaalt het geleende geld dan terug met een aanzienlijk lager rentepercentage.
Stap 3: een leverancier vinden
Als je weet wat je ongeveer wilt en je weet hoeveel geld je hieraan uit kunt geven, dan heb je genoeg informatie om naar een leverancier te stappen. Ga dan naar meerdere leveranciers en bezoek deze persoonlijk. Drie is meestal voldoende, maar meer dan 6 is overbodig. Ga naar de winkels en showrooms en spreek met een medewerker. Stel alle vragen die je hebt, bijvoorbeeld over de besparingen, over de installatie van de warmtepomp en over het rendement. Als je tevreden bent met de antwoorden kun je samen een plan maken en een warmtepomp aanwijzen die geschikt is voor jouw situatie. Bespreek alle financiële gevolgen van dit plan en laat het samenvatten in een offerte. Op deze manier verzamel je meerdere offertes die je naast elkaar legt en die je vergelijkt. Belangrijke punten om dan mee te nemen zijn de garantieregeling, de kwaliteit van de warmtepomp en de keurmerken, de inhoud van de voorgestelde diensten, de prijs en de mogelijkheden die aangeboden worden voor nazorg. Kies een leverancier uit, plan de werkzaamheden in en doe een aanbetaling om de offerte te accepteren.
Stap 4: voor-, tijdens en na de plaatsing
Je hebt de werkzaamheden nu ingepland en je warmtepomp uitgekozen. Dat betekent dat je de belangrijkste taken achter de rug hebt. Nu is het alleen nog zaak om je bezig te houden met de drie fasen van de installatie, namelijk de voorbereiding, de werkzaamheden zelf en de afronding.
Voorbereiding
Je kunt je voorbereiden op de plaatsing van de warmtepomp door met de buren te spreken. Je vertelt hen wat je wanneer van plan bent en hoe lang het duurt. Ook geef je aan wat de werkuren zijn en hoe je de overlast probeert te minimaliseren. Vraag ze gelijk om een parkeerplaats vrij te houden voor de wagens van de leverancier, zodat ze zo dicht mogelijk bij je woning kunnen komen. Verder vraag je vrij van je werk, regel je oppas voor je kinderen en zorg je ervoor dat de werkplek gemakkelijk te bereiken is. Voor de zekerheid leg je je persoonlijke- en waardevolle spullen ook even aan de kant.
Tijdens de werkzaamheden
Het is niet meer dan normaal om dagelijks in de ochtend even koffie, thee, fris en een koekje aan te bieden. Verder houd je toezicht en beantwoord je vragen, maar het echte werk laat je aan de professionals over. Als de warmtepomp is geïnstalleerd is het altijd goed om te vragen om een demonstratie en om instructies over hoe je er goed voor kunt zorgen. Bespreek de garantieregeling en ontvang de garantiedocumenten, bespreek de mogelijkheden om een onderhoudscontract af te sluiten en bespreek de uiteindelijke financiële situatie.
De afronding
Nadat de monteurs weg zijn kun je de warmtepomp in gebruik nemen. Je bent nu nog niet klaar, want je moet de eindfactuur nog betalen. Deze ontvang je waarschijnlijk in de post, dus controleer of alles klopt en compleet is. Vervolgens kun je met al je documenten overgaan op het aanvragen van de subsidie. Hier heb je 6 maanden voor nadat de warmtepomp is geplaatst. Als laatste kun je nog een recensie schrijven over de leverancier en je bent klaar.
Vergelijk offertes
Het aanschaffen van een warmtepomp heeft dus aardig wat voeten in de aarde en dit doe je niet zomaar. Ben je bij stap 3 beland, dan kun je ook hier onze vergelijkingstool gebruiken voor het opvragen van offertes. Voeg deze toe aan je marktonderzoek en je kunt een weloverwogen beslissing maken over de aanschaf van je warmtepomp.