Als er één klus is die baat heeft bij een goede planning, dan is het een verhuizing wel. Je moet aan zo veel dingen denken dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Onderstaand stappenplan kan je helpen je taken beter te ordenen en niets te vergeten.
Inhoud van dit artikel:
Stap 1: de datum inplannen
Ongeacht van hoe lang het nog duurt voordat je moet gaan verhuizen, is het altijd goed om alvast een datum te prikken. Je zal een aantal zaken moeten regelen voor de dag zelf en daar heb je deze datum bij nodig. Zo gauw je weet wanneer je je nieuwe woning in kunt en wilt, ga je contact opnemen met de mensen en bedrijven die je daarbij kunnen helpen.
- Het verhuisbedrijf: maak een vergelijking en kies een goed verhuisbedrijf uit waar je niet te veel veer betaalt. Neem contact met hen op, geef door wat je wensen zijn en prik een datum.
- Een busje huren: ga op zoek naar een betaalbaar busje om mee te verhuizen en huur dan direct ook alvast andere verhuismiddelen, zoals een traploper, een hondje of een verhuislift. Zorg dat alles op de datum van je verhuizing vaststaat.
- Hulptroepen regelen: je kunt nu ook alvast familie en vrienden vragen of ze kunnen komen helpen. Hoe eerder zij een datum hebben, hoe beter ze hier hun eigen planning op kunnen aanpassen.
- Vrij vragen van je werk: vraag ook op tijd vrij van je werk. Hier hoef je geen vakantiedag voor in te plannen, maar krijg je één of twee verhuisdagen voor.
Stap 2: de administratie regelen
De administratieve taken nemen altijd meer tijd in beslag dan verwacht. Dit is een grote klus en hoe eerder je deze afrondt, hoe minder je aan je hoofd hebt. Je kunt de volgende administratieve taken 6 weken voordat je gaat verhuizen al oppakken.
- Maak een adressenlijst voor de verhuiskaartjes die je wilt versturen.
- Ontwerp en bestel je verhuiskaartjes.
- Regel onderdak voor je kinderen tijdens de verhuizing.
- Regel onderdak voor je huisdieren tijdens je verhuizing.
- Begin met het verzamelen van verhuismiddelen, zoals dozen, verhuisdekens, stiften, labels, enzovoorts.
- Geef adreswijzigingen door en zeg lidmaatschappen op. Denk dan aan je financiële-, medische-, overheids- en educatieve instellingen, je verzekeringen, je abonnementen, de verenigingen waar je lid van bent, je vaste lasten, de bibliotheek en de post.
Stap 3: maak een inventaris van alles dat je mee wilt nemen
Hoe minder je meeneemt, hoe goedkoper je kunt verhuizen. Het is dan ook altijd goed om je spullen grondig door te lopen en te bepalen wat je mee wilt nemen en wat je wilt weggeven, verkopen of weggooien. Voor de spullen die je mee wilt nemen maak je een inventaris. Dit is een spreadsheet met vijf kolommen waarin je vastlegt wat je inpakt, waar het vandaan komt, in welke doos het terecht is gekomen, of het is ingepakt en of het is uitgepakt. Deze inventaris kun je dan ook naar het verhuisbedrijf sturen, zodat ze goed kunnen bepalen wat de omvang is van je inboedel. Uiteindelijk heb je dus een complete lijst met alle voorwerpen die moeten worden ingepakt.
Stap 4: meubelen opmeten
Soms is het gemakkelijker om meubelen te demonteren, omdat ze dan minder plek innemen in het busje. Andere meubelstukken zal je misschien in zijn geheel willen inladen. Ze moeten dan natuurlijk wel door de deur en het gangpad passen en dit is niet iets waar je op de dag van de verhuizing problemen mee wilt krijgen. Meet daarom de meubelen op en bepaal of je ze via de voordeur naar buiten kunt krijgen. Lukt dit niet, dan kun je kijken of er een raam is waar ze doorheen passen. Lukt dit ook niet, dan is demonteren de enige optie die je nog hebt.
Stap 5: beginnen met inpakken
Je kunt een maand voordat de verhuizing is ingepland al beginnen met inpakken. Als het goed is heb je je inventaris bij de hand en zal je een gedeelte van je inboedel aan het verkopen of weggeven zijn. Pak een doos, geef de doos een nummer en noteer ook uit welke kamer de inhoud is gekomen. Pak je inventaris en schrijf voor alles dat je inpakt op in welke doos het is gepakt. Vink ook af dat het voorwerp is ingepakt. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de logeerkamer, of de garage. Als je de dozen daar simpelweg laat staan kun je op een later tijdstip gewoon weer verder. Pak zoveel mogelijk in, zodat je op de dagen voor de verhuizing zo min mogelijk te doen hebt.
Stap 6: de dagen voor de verhuizing
Als het goed is ben je al flink aan het inpakken geweest en wordt je inventaris steeds verder ingevuld. De dagen voor de verhuizing zijn dan voor de laatste loodjes. Je kunt de spullen uit de keukenkastjes gaan inpakken, je ontdooit de koelkast en vriezer en maakt deze schoon, je verwijdert het restwater uit de wasmachine en je pakt een verhuistas in met alle benodigdheden voor de eerste nacht in je nieuwe woning. Tussendoor blijf je inpakken en afvinken. Je brengt de kinderen en de huisdieren naar de logeerplek, je maakt je woning schoon en netjes en je bereidt je voor op de laatste nacht in je oude woning.
Stap 7: tijdens de verhuizing
De dag van de verhuizing is aangebroken. Je pakt nu de laatste spullen in en zet de verhuisdozen alvast bij de voordeur. Je biedt de verhuizers een drankje en een koekje aan en jullie beginnen aan het inladen van de verhuiswagen. Terwijl dit gebeurt, kun jij nog een laatste keer door het huis lopen, controleer je of alle ramen dicht zijn en of de stekkers van alle elektrische apparaten eruit getrokken zijn. Je maakt alles netjes, doet de verwarming uit, doet de waterkraan dicht en de deur op slot. Als je op de plek van bestemming bent gekomen wordt alles uitgeladen en kun je beginnen met het inrichten van je nieuwe woning.
Stap 8: de dagen na de verhuizing
Alles wat je uitpakt noteer je op je inventaris, zodat je exact kunt zien of alles goed is overgekomen. Deze dagen kun je gebruiken om uit te pakken, om alle gehuurde spullen weer terug te brengen, om de sleutels af te geven aan de nieuwe bewoners, om je aan te melden bij je nieuwe gemeente en om je kinderen en huisdieren weer op te halen. Je betaalt de eindfactuur van het verhuisbedrijf en schrijft eventueel een online recensie over ze voor toekomstige klanten. Als laatste organiseer je natuurlijk een etentje voor iedereen die je heeft meegeholpen om je verhuizing zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.
Vergelijk offertes
Een goed verhuisbedrijf vind je hier. Benader meerdere specialisten tegelijkertijd en vraag offertes bij hen op via onze vergelijkingstool.