Heb jij een tuin en is deze aan renovatie toe? Dan kun je een hovenier inhuren en je tuin volledig of gedeeltelijk opnieuw laten aanleggen. Zo kun jij je eigen stukje natuur creëren waar je lekker kunt zitten en tot rust kunt komen. Natuurlijk is hier wel een prijskaartje aan verbonden en het zou mooi zijn als er een subsidie beschikbaar zou zijn om je hier financieel mee te helpen. Helaas zijn er op dit moment niet of nauwelijks manieren om op landelijk niveau als particulier financiële steun aan te vragen. Onderstaand vind je enkele mogelijkheden die bestaan waar je misschien gebruik van kunt maken.
Inhoud van dit artikel:
Subsidies tuinaanleg
Op landelijk niveau zijn er geen subsidies beschikbaar voor particulieren voor tuinaanleg. Deze waren er voorheen wel, maar vandaag de dag zijn hier geen vervangende subsidies voor in het leven geroepen. Op regionaal niveau kan het wel zijn dat er nog geld beschikbaar is gemaakt voor dit soort initiatieven. Door meer groen toe te voegen aan de gemeente help je hen bij het verrijken van het uiterlijk en het reinigen van de lucht. Ook worden tuinwerken gezien als een manier om wateroverlast en droogte tegen te gaan. De beste manier om dit te achterhalen is door bij je gemeente navraag te doen. Vergeet dan niet ook de provinciale subsidies na te trekken. Hier volgen enkele voorbeelden van regionale subsidies die mogelijk voor jou beschikbaar zijn.
- Groendak: als je een groendak laat plaatsen op je woning, dan kan het dat jouw regio dit financieel ondersteunt. Vooral regio’s met veel bebouwing willen hier nog wel eens aandacht aan besteden. Er zijn ook groendaken die kunnen worden belopen en die echt functioneel zijn. Is dit een optie voor jou, vraag dan naar een mogelijke subsidie bij je gemeente en provincie.
- Waterklaar: in Limburg is er het initiatief Waterklaar. Deze is in het leven geroepen omdat grote droogtes en overtollig regenval nogal eens problemen opleveren met overstroomde kelders of uitdroging van de gewassen. Laat jij je tuin Waterklaar maken, dan wordt de kans op wateroverlast en verdroging verminderd. Je hoeft minder vaak te sproeien en het water dat valt wordt niet automatisch naar het riool geleidt en afgevoerd. Als jij in Limburg woont is dit een subsidiemogelijkheid die je kunt gebruiken.
- Klimaatactief: als je in het rivierengebied woont, dan is de subsidie Klimaatactief een optie voor je. Deze is vergelijkbaar met de subsidie Waterklaar en wordt gegeven als je bijvoorbeeld tegels vervangt voor planten, als je een regenton laat plaatsen of als je aandacht besteedt aan hoe het water wordt doorgelaten.
- Tuin van de Toekomst: in de gemeente Lansingerland is er de subsidie Tuin van de Toekomst. Deze is te vergelijken met de subsidies Waterklaar en Klimaatactief. Ook groendaken vallen hier onder.
Welke vergoedingen kun je verwachten?
Een aantal gemeentes besteden dus aandacht aan het veranderende klimaat en springen in op de noodzaak de tuinen hier ook op aan te passen. De vergoedingen die je ontvangt zijn per gemeente verschillend. Soms krijg je 25 procent van de kosten vergoed en soms zelf 50 procent. Er is wel altijd een maximale vergoeding die je kunt krijgen en deze loopt van €300 tot €1000. Als er een subsidie beschikbaar is, dan is het dus een subsidie in je eigen regio. Vraag dit na bij je Gemeente of Provincie als je ook soortgelijke maatregelen wilt nemen.
Vergelijk offertes
Nadat je hebt gekeken of jij financiële steun kunt krijgen van je regio kun je gaan beginnen met het aanwijzen van de hovenier. Via onze vergelijkingstool heb je de mogelijkheid meerdere hoveniers tegelijkertijd te vragen om een offerte. Zo kun je snel alle financiële informatie verzamelen en beginnen met het inplannen van jouw tuinwerkzaamheden.