Als je werk hebt voor een tegelzetter dan is één van de belangrijkste taken die je hebt om de tegels uit te kiezen die moeten worden geplaatst. Je hebt dan een groot aantal keuzes. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee gangbare soorten tegels, namelijk die van natuursteen en die van keramiek. Hier worden deze twee soorten tegels verder toegelicht.
Inhoud van dit artikel:
Natuurstenen tegels
De naam zegt het al, dit type tegel wordt uit de natuur gehaald. Er zijn grote groeves waar het steen gedolven wordt en vervolgens naar de fabriek gebracht wordt om op maat gesneden te worden. Natuursteen is echt een mooi materiaal en je ziet eraan dat het kwalitatief en sterk is. Daarnaast is het ook uniek, want geen enkele tegel is hetzelfde. Natuurstenen tegels zijn wat duurder dan keramiektegels, maar daar staat tegenover dat ze erg lang meegaan. Ze worden veel toegepast in luxe badkamers, in de tuin of op de grond in industriële interieurs. Bekende soorten natuursteen zijn onder andere kwartsiet, graniet, leisteen, marmer, kalksteen en hardsteen. Natuursteen heeft voor- en nadelen en hier vind je deze op een rijtje.
- Natuurlijk en daardoor is geen enkele tegel hetzelfde.
- Sterk en hard en gaat een leven lang mee.
- Beschadigingen in natuursteen zijn minder zichtbaar, omdat de kleur daar niet door verandert.
- Natuursteen is ideaal in combinatie met vloerverwarming, omdat het de warmte opslaat en erg lang vasthoudt.
- Sommige kwalitatieve soorten natuursteen kunnen erg prijzig zijn.
- Het leggen van natuursteen moet eigenlijk door een specialist gebeuren.
- Natuursteen kan gevoelig zijn voor zuren, stoten, krassen en chemische producten.
- Het is een natuurlijk product, waardoor het soms minder ‘perfect’ is.
Keramische tegels
Onder keramische tegels worden tegels van klei bedoeld dat wordt gebakken en vervolgens wordt afgewerkt met bijvoorbeeld een glazuurlaag voor kleur. Er zijn allerlei soorten keramische tegels, met motiefjes, mozaïeken, kleurverloop, noem maar op. De keramische tegel is erg sterk omdat er mineralen aan de klei worden toegevoegd en tegels met een glazuurlaag zijn volledig waterbestendig. Keramische tegels zijn dus erg decoratief en je kunt er echt een statement mee maken, bijvoorbeeld door een mooi motief te laten plaatsen in je keuken of door in je badkamer een mozaïek tegel te laten plaatsen. Tegelijkertijd heb je de mogelijkheid het simpel en strak te houden door voor tegels te kiezen met een bepaalde kleur. Met keramische tegels kun je vele kanten op. Voorbeelden van keramische tegels zijn cementtegels, terracotta, grestegels en faience. Ook hier hebben we de voor- en nadelen op een rijtje gezet.
- Goedkoper dan natuursteen.
- Hygiënisch, omdat ze waterbestendig zijn en er geen vuil in kan trekken.
- Gebruikersvriendelijk, want keramische tegels zijn onderhoudsarm.
- Geglazuurde tegels zullen veel minder snel krassen, vlekken en beschadigingen vertonen en kunnen zelfs tegen chemische middelen.
- Keramische tegels gaan erg lang mee.
- Keramische tegels zijn geschikt voor vloerverwarming.
- Keramische tegels kunnen zonder vloerverwarming koud aanvoelen aan de voeten.
- Keramische tegens kunnen glad zijn als ze nat zijn en vallen veroorzaken.
- Krassen vallen meer op, omdat er dan een kleurverschil ontstaat.
Welke tegel is het meest geschikt voor jou?
Als jij een nieuwe tegelsoort moet kiezen, dan ga je natuurlijk voornamelijk af op je smaak. Welke tegel vind je mooi en welke kleuren wil je gebruiken? Denk dan bijvoorbeeld ook aan Portugese- of Marokkaanse tegels voor een mooie mediterrane of oosterse sfeer. Een andere manier om je tegel uit te kiezen is door naar je budget te kijken. Natuurstenen tegels kosten gemiddeld €45 per vierkante meter terwijl keramische tegels maar €30 per vierkante meter kosten. Als laatste kun je ook kijken naar waar je de tegel wilt laten plaatsen. De ene tegel is namelijk beter geschikt in bepaalde situaties dan de andere.
- Vochtige ruimtes: heb je een tegel nodig voor de keuken, het toilet of de badkamer, dan moet dit een tegel zijn die waterbestendig is. Denk dan aan geglazuurde keramische tegels met een antislip laag of geïmpregneerde natuurstenen tegels ook met een antislip laag. Kies in geen geval voor poreuze natuurstenen met veel kalk, zoals kalksteen en zandsteen. Deze zijn te poreus en zullen het water opzuigen.
- Droge ruimtes: wil jij de vloeren van een droge ruimte laten betegelen, dan kun je hier alle soorten natuursteen voor gebruiken. Je kunt dan het beste voor een gepolijste variant gaan, zodat er minder kans is op slijtage. Wat betreft keramische tegels heb je in deze ruimtes sterke tegels nodig die intensief gebruik aankunnen. Grestegels zijn dan ideaal, omdat aan deze een mineraal is toegevoegd om ze sterker te maken. Op de muren zijn alle soorten keramiektegels mogelijk. Faience tegels zijn alleen gemaakt van klei en zijn daardoor minder sterk. Dit is voor de muur natuurlijk prima.
Vergelijk offertes
Heb jij de diensten van een tegelzetter nodig en wil je deze zo snel mogelijk vinden? Wij staan in contact met een aantal specialisten die je kunt benaderen voor een offerte door onze vergelijkingstool te gebruiken. Deze offertes vergelijk je met elkaar en uiteindelijk vind je dan de tegelzetter met de juiste ervaring en voor de laagste prijs.